Verem artık tedavi edilebilen hastalıklardan

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Dr. Erdoğan Taş, veremin geçmişte çok sayıda insanın ölümüne neden olduğunu ancak artık önlenebilen ve tedavi edilebilen hastalıklar sınıfında yer aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Verem artık tedavi edilebilen hastalıklardan

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Dr. Erdoğan Taş, veremin geçmişte çok sayıda insanın ölümüne neden olduğunu ancak artık önlenebilen ve tedavi edilebilen hastalıklar sınıfında yer aldığını söyledi.

Her yıl 5-11 Ocak tarihleri arasında kutlanan Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Dr. Taş, veremle ilgili bilgi verdi. Buna göre dünyanın en eski hastalıklarından biri olan, halk dilinde ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz olarak bilinen verem, koch basili adındaki mikroptan kaynaklanan bulaşıcı bir hastalık. Verem, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruyor.

Verem hastalığı 3 evre şeklinde gelişme gösteriyor. Birinci evrede, hastada genel bir yorgunluk, iştahsızlık, sırt ağrıları, öksürük ve ateş görülürken, ikinci evrede hiç bir belirti görülmeyebilir; fakat verem mikrobu bütün vücuda yayılarak deriye, eklemlere, kemiklere, böbreklere, bağırsaklara, karın ve beyin zarına yerleşiyor. Üçüncü evreye gelindiğinde ise hastalık, yorgunluk, balgamlı öksürük, akşamları yükselen hafif ateş, iştahsızlık ve gece terlemeleri şeklinde kendini gösteriyor.

Verem mikrobu taşıyan kişilerden öksürük, hapşırma ya da yakından konuşma sonucu havaya yayılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunmasıyla bulaşıyor. Bulaşma ihtimali ise aşırı yorgunluk, üzüntü ve stres gibi durumların, şeker, grip, boğmaca ve kızamık gibi hastalıkların vücut direncini azaltması ile artıyor. Bulaşan mikrop ise insan vücudunda akciğerlere yerleşiyor ve kan yolu ile tüm vücuda yayılıyor.

Bu hastalığın geçmişte çok sayıda insanın ölümüne neden olan ciddi bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Taş şunları söyledi: “Artık günümüzde önlenebilen ve tedavi edilebilen hastalıklar sınıfında. Vereme yakalanmamak için BCG aşısı yaptırılması gerekiyor. BCG aşısı aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezi verem birimlerinde ücretsiz olarak yapılıyor. Hastalığa yakalananlar ise düzenli olarak toplum sağlığı merkezi verem birimlerinde ayakta tedavi yöntemiyle ücretsiz tedavi görebiliyor."

Açıklamada Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tüberküloz 2013 Raporu`nda yer alan bilgilere de yer verildi. Buna göre dünyada 2013 yılında 7,8 milyon yeni vaka ve 1,1 milyon vereme bağlı ölüm meydana geldi. 2012 yılında ülke genelinde 13 bin 535 yeni ve bin 156 önceden tedavi görmüş verem hastası tespit edildi. Türkiye genelindeki hastaların yüzde 59'u erkek, yüzde 41'i kadınlardan oluşuyor. CİHAN

Yorumlar