Veliler tam gün okul uygulamasının artmasını istiyor

Almanya'da günlük derslerden sonra örencilerin okulda kalarak çeşitli etütlere katıldığı tam gün okul uygulaması velilerden destek görüyor.

Google Haberlere Abone ol
Veliler tam gün okul uygulamasının artmasını istiyor

Almanya'da günlük derslerden sonra örencilerin okulda kalarak çeşitli etütlere katıldığı tam gün okul uygulaması velilerden destek görüyor. Baden-Württemberg Eyaleti Eğitim Bakanlığı 2020 yılına kadar eyaletteki tüm ilkokulları tam gün okul uygulaması kapsamına almayı hedefliyor. Eyalet Veliler Birliği de bu uygulamanın genişletilmesinden yana olduğunu açıkladı.

Almanya’da eğitim konusunda yapılan yeniliklerden biri olan tam gün okul uygulamasının (Ganztagschule) Baden-Württemberg (BW) Eyaleti’ndeki pilot projeleri devam ederken, veliler uygulamanın yaygınlaştırılmasını talep ediyor. Veliler Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre eyalet hükümetinin ve Stuttgart Belediyesi’nin de desteklediği proje ile öğrencilerin okulda daha uzun kalmalarının faydalı olacağı konusunda velilerin çoğunluğu fikir birliğine varmış bulunuyor.

BW Eğitim Bakanlığı eyalet genelinde 2013/2014 eğitim öğretim döneminde 95 okula daha tam gün eğitim için onay vermişti. Konu ile ilgili yaptığı açıklamada, bunun eğitimde fırsat eşitliği adına önemli bir adım olduğunu belirten Eyalet Eğitim Bakanı Andreas Stoch (SPD), “Özellikle ilkokullarda tam gün okul sayısını artırıyoruz. Onay verilen okulların yarısından fazlası ilkokul. Eyalet hükümeti olarak hedefimiz 2020 yılına kadar tüm ilkokulları tam gün eğitim veren okullara dönüştürmek.” ifadelerini kullanmıştı.

İYİ PROGRAMLANIRSA ÇOK FAYDALI

Açıldığı günden bu yana tam gün (Ganztagschule) öğretim uygulaması yapılan BİL Özel Okulları Genel Müdürü Muammer Akın, uygulamanın öğrencileri için faydalı olduğunu dile getirdi. Akın şöyle konuştu: “Eyaletimizde tam gün (Ganztagschule) okul uygulamasının pilot projeleri devam ediyor. Biz BİL Okulları olarak kurulduğumuzdan bu yana bu uygulamaya devam ediyoruz. Normal derslerden sonra ev ödevleri yardımı ve ders çalışma programları uyguluyoruz. Şimdiye kadar başarı ile devam ettirdik. Velilerimiz de bu uygulamadan oldukça memnun. Ancak bu uygulamanın başarılı olması, okul sonrası zaman diliminin çok iyi şekilde programlanmasına bağlı. Öğrencilere okul sonrası çok iyi bir şekilde bir çalışma programı hazırlanmalı. Yani öğrencinin öğleden sonra okulda kalmasına değmeli.”

Çalışan ya da yalnız yaşayan veliler için de bu uygulamanın çok yerinde bir uygulama olduğunu kaydeden Akın, “Öğrencinin anne ve babasının her ikisi de çalışıyorsa, tek başına çocuğunu yetiştiren veliler için bu uygulama çok faydalı. Zira bu durumda olanların okul sonrası çocuklarına fazla vakit ayırmaları da çok mümkün olmuyor. Çocukların yetişmesi adına bu nokta oldukça önemli.” dedi.

BELEDİYEDEN DESTEK

Stuttgart Belediye Meclisi’de tam gün okullarının yıllık 3,5 milyon Euro ile daha fazla desteklenmesi kararına varmıştı. Tam gün okulları teşvik amacını taşıyan bu kararla, tam gün okullarda eğitim düzeyinin de yükseltilmesi bekleniyor. Alınan teşvik kararından Stuttgart’taki 72 ilköğretim okulunun hepsi de faydalanacak. Konuyla ilgili mecliste bir konuşma yapan Yeşiller Meclis Üyesi Vittorio Lazaridis, “Eğitim ve bakımın en üst düzeyde olmasını arzu ettiğimiz için, tam gün okullara daha fazla kaynak ayrılmasını istiyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar