Veliler, Okullardaki Siyasi Sorguyu Yargıya Taşıyacak

Afyonkarahisar’da özel bir okulda müfettişlerin siyasi sorularla öğrencileri sorguya çekmesine tepki gösteren veliler olayı yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Veliler, Okullardaki Siyasi Sorguyu Yargıya Taşıyacak

Veliler, sadece özel eğitim kurumlarında yapılan uygulamayı okulları itibarsızlaştırma çabası olarak değerlendiriyor.

Afyonkarahisar Özel Osmanbey Koleji'ne 14 Mart günü gelen müfettişler, anket adı altında çocuklara siyasi soruların bulunduğu ifade tutanağını doldurtup zorla imzalatmıştı. Yetkililerin görevi kötüye kullandıklarını belirten veliler, olayı yargıya taşımaya hazırlanıyor. Okul velilerinden İ.E. olayın kabul edilemez olduğunu, temel hak ve özgürlüklere müdahale edildiğini söyledi. Denetimin bahane olduğunu ifade eden İ.E., “Burada saçma sapan sorularla siyasi soruların sorulması niyetin farklı olduğunu gösteriyor. Okulda bir şikayet varsa, bunun soruşturulma şekli, yöntemi bellidir. Çocuk yaştaki öğrencilerin sorguya çekilerek, ifadelerinin alınması ne anlama geliyor? Türkiye’de gelinen noktada artık siyasal iktidarın taleplerinin hukuk alt üst edilerek yerine getirildiğini görüyoruz. Halbuki birçok insan Türkiye’nin daha ileri gitmesi, daha özgürlükçü bir Anayasa yapılması için hükümetin icraatlarına destek vermişti.” dedi.

"BUNUN NERESİ ANKET?"

E.Ö. isimli öğrenci velisi de çocukların anket adı altında ifadelerinin alınmasını kınadığını belirterek, şunları söyledi: “Bunun anket olduğunu söylemişler, bunun neresi ankettir? Bu soruların anket sorusu olmadığını, bizzat siyasi soru olduğunu görüyoruz. Henüz 12 yaşına dahi gelmeyen çocuklarımıza bir siyasi propaganda paralelinde söylenen ifadeler çocuklar tarafından çok anlaşılmadı. Çocuklarımız da bundan dolayı çok tereddütte kaldılar, çok korktular, ağlayan çocuklar olmuş. Bazı bir takım rahatsızlıkları olan çocuklarımızın rahatsızlıkları nüksedenler oldu. Bir huzursuzluk meydana getirdi, hem öğrencileri hem velileri kaygıya sevk etti. Eğitim ortamında bunu çok doğru bulmuyoruz.”

E.Ö., ayrıca sadece özel okullarda yapılıp diğer okullarda yapılmamasının da üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunu, keyfi ve ideolojik bu uygulamayı yargıya taşıyacaklarını dile getirdi. E.Ö. yaşananları şu şekilde özetledi: "Kızım okuldan geldikten sonra anlatmaya başladı. Baya morali bozuk geldi. ‘Anne okula müfettişler geldi sorguya aldılar’ dedi. Ben de dedim ki ‘anneciğim bundan doğal ne olabilir ki gelebilir’ dedim. O da, ‘Hayır anne öyle değil, arkadaşlarımızı ikişer, üçer topladılar. Daha sonra arkadaşlarımız çıktığında, ağlayarak çıkan oldu, korkan oldu, bazıları fenalık geçirdi’ dedi. Sınava çok az bir zaman kala çocukların psikolojisinin bozulması beni çok üzdü.”

N.A. da yıllardır bu müesseselerde çocuklarını okuttuğunu, şimdiye kadar yanlış hiçbir şeyle karşılaşmadıklarını belirtti. Her ne olursa olsun okul ve öğretmenlerin arkasında olduklarını ifade eden N.A., “10-11 yaşındaki bir çocuk o sorulardan ne anlasın, veliye haber vermeden yapılan her şey suçtur. Amaçlarının bu müesseseleri korkutmak sindirmek olduğunu düşünüyoruz. Ama başarılı olamayacaklar.” Veliler, yaşanan bu olayı en kısa sürede yargıya taşıyacaklarını dile getirdi.

Yorumlar