Vefanın böylesi, 46 yıl önceki askerlik arkadaşları irtibatı koparmadı

Kars 14. Zırhlı Süvari Tugayı Tank Taburu’nda 1968 yılında vatani görevini yapan 40 arkadaş, geleneksel hale getirdikleri buluşmalarının 40’ıncısını, Bursa’nın tarihi Osmanlı Köyü Cumalıkızık’ta gerçekleştirdi. Buluşmaya,...

Google Haberlere Abone ol
Vefanın böylesi, 46 yıl önceki askerlik arkadaşları irtibatı koparmadı

Kars 14. Zırhlı Süvari Tugayı Tank Taburu’nda 1968 yılında vatani görevini yapan 40 arkadaş, geleneksel hale getirdikleri buluşmalarının 40’ıncısını, Bursa’nın tarihi Osmanlı Köyü Cumalıkızık’ta gerçekleştirdi. Buluşmaya, asker arkadaşlarının aileleri ve torunları da renk kattı. Tarihi buluşmada hayatını kaybeden askerleri ise eşleri ve hanımları temsil etti.

'Hasretlerin katık edildiği, yazın kavurucu sıcağında, kışın dondurucu soğuğunda ayrı gayrı olmadan birlikte yaşamak' anlamına gelen askerlik arkadaşlığı bir türlü unutulmuyor. 1968 ve 1969'da 'Vatan borcu, namus borcudur' diyerek kışlanın yolunu tutan bir grup asker, aradan geçen yıllara rağmen bağlarını koparmadı. 1948’e 1, 2, 3, 4, 5 tertip olarak Kars 14. Zırhlı Süvari Tugayı Tank Taburu’nda askerlik yapan arkadaşlar, ilk olarak 1974 yılında Antalya’dan Nurettin Uysal’ın organizasyonuyla bir araya geldi. Son 15 yılda ise geleneksel buluşmayı yemekli hale getiren genç delikanlılar, 40’ıncı buluşmayı Cumalıkızık’ta eski muhtar Ahmet Eğen’in ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Buluşmaya ilgi büyük oldu. Hayatını kaybeden askerleri eşleri ve çocukları temsil etti. Geçtiğimiz sene internetten ulaştıkları askerdeki teğmen rütbesinde komutanlıklarını yapan Emekil Albay Mehmet Atilla Kürümoğlu’nu da ağırlayan asker arkadaşları, komutanlarına tekmil vermeyi de ihmal etmediler.

Buluşmanın mimarlarından Nurettin Uysal, "1974 yılında Kıbrıs’ta savaşırken topluluğun temelini attık. O yıldan bu yana devamlı olarak bir araya geliyoruz. Son 15 yıldır her sene bir arkadaşımızın ev sahipliğinde buluşmalarımızı yemekli yaptık." dedi. Emekli Albay Mehmet Atilla Körümoğlu ise “Aslen Bitlisliyim. İlk şark görevimi teğmen rütbesiyle Kars’ta yaptım. Bu arkadaşlarımızla kader birliği yaptık, acı ve tatlı günleri paylaştık, hem milletimize hem vatanımıza layık olmaya çalıştık. O tarihten bu yana bir araya geliyorlar, beni de geçen sene buldular, internet üzerinden bulmuşlar." diye konuştu.

Cumalıkızık’taki tarihi buluşmanın ev sahipliğini yapan eski köy muhtarı Ahmet Eğen de şunları kaydetti: "Arkadaşlarım beni bugün ihya ettiler, misafirler. Beni duygulandıran olay şudur; mesela bir arkadaşımız ölmüş, hanımı geliyor, erkek gibi. Bu beni duygulandırıyor. Asker arkadaşımızın yerine geliyor, yine ölen bir arkadaşımızın oğlu geliyor. Davetimize çocuk ve ailelerle birlikte 110 kişi geldi, çok mutluyum. İnşallah seneye daha kalabalık olacağız, çünkü hastalığından dolayı gelemeyenler oldu."

Buluşmaya Kayseri, Antalya, Zonguldak, Samsun, Isparta, Burdur, Denizli’den olmak üzere yurdun dört bir yanından davetli geldi. Buluşmaya Kayseri’den dahil olan Mehmet Özer, "Bu koordineyi kimsenin yapacağını zannetmiyorum, her cuma arkadaşlarımız birbirlerine mesaj çekerek, kandillerde birbirlerini arayıp, hal hatır sorar. Koordineli olarak herkes arar, yardımlaşmamız olağandır, aramızdan iki arkadaşımız vefat etti, onların da hanımı ve çocukları geliyor, iki kişi kalana kadar bu buluşmayı devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

ASKERLİK HATIRASI ANLATMADAN OLUR MU?

Zonguldaklı Yaşar Aydın da bir askerlik hatırasını şöyle anlattı: "Kars’ta askerlik yaparken bir buçuk metre kar kalınlığı oluyordu. Soğuk gecelerde 6-7 kez nöbete kalkıyorduk. Bir gün şimdi aramızda olan Çavuş Mehmet Yılmaz’ın takımına ait römorktan su alıyordum. Çavuş beni görünce, ‘Niye bizim römorktan alıyorsun’ diyerek, doldurduğum matarayı alıp, suyu döktü. Aradan 46 sene geçti, şimdi Çavuş Mehmet Yılmaz’ı görünce ‘Askere su vermeyen çavuş ne habersin?’ diyorum." Buluşmada, gelecek sene ev sahipliği yapacak isim de belirlendi. 2015 Haziran ayında Kars 14. Zırhlı Süvari Tugayı Tank Taburu askerlerine Zonguldak Devrek’ten Kerim Başpınar ev sahipliği yapacak."

CİHAN

Yorumlar