"Vatandaşlıkta opsiyon modelinin kaldırılması ilk adım"

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Türk gençlerine çifte vatandaşlık hakkı tanıyan Alman Vatandaşlık Yasası’ndaki değişikliğin ilk adım olduğunu söyledi. Gabriel, hedeflerinin herkese çifte vatandaşlık hakkı...

Google Haberlere Abone ol
"Vatandaşlıkta opsiyon modelinin kaldırılması ilk adım"

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Türk gençlerine çifte vatandaşlık hakkı tanıyan Alman Vatandaşlık Yasası’ndaki değişikliğin ilk adım olduğunu söyledi. Gabriel, hedeflerinin herkese çifte vatandaşlık hakkı verilmesi olduğunu ifade etti. Yeni yasa opsiyon modeline tabi olan 1990 ve sonrası doğanları kapsıyor. Federal Meclis’te kabul edilen yasa ile Türk gençlerinin iki ülke vatandaşlığı arasında tercihe zorlayan opsiyon modelinin kaldırılmasını önemli gelişme olarak değerlendiren Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Ekonomi ve Enerji Bakanı, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, yasa değişikliğini sadece ilk adım olduğunu ve hedeflerinin herkese çifte vatandaşlık olduğunu ifade etti.“ Nihayet opsiyon modeli kaldırıldı. Böylece gençler Almanya’da karşı veya ailelerinin geldiği ülkeye karşı karar verme zorunluluğundan kurtuldu.

SPD yıllarca göçmen dernekleriyle birlikte opsiyon modelinin kaldırılması için mücadele etti.”diyen Başbakan yardımcısı Gabriel, yeni yasayla vatandaşlıktan uzaklaştırmanın önüne geçildiğini ve Almanya’daki toplumsal çeşitliliğin ve gençlerin yaşamlarındaki gerçekliğin tanındığını söyledi. SPD’li politikacı opsiyon modelinin kaldırılmasını geç kalınmış bir adım olarak nitelendirdi. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, göçmen gençlere çifte vatandaşlık hakkı veren yasa ile ilgili Almanya’da doğumla Alman vatandaşlığını kazanan gençler ile Alman devlet geleneğindeki vatandaşlığın anlamı arasında bir denge bulunduğunu belirtti.

ÇİFTE VATANDAŞLIK OPSİYON MODELİNE TABİ OLANLARA GETİRİLDİ

SPD’nin seçim kampanyasında göçmenlere yönelik en önemli vaadi olan ‘Herkese çifte vatandaşlık’ tam olarak gerçekleşmedi. Meclis’ten geçen yasa sadece 1990 yılı ve sonrası doğan gençleri kapsıyor. 1990 sonrası doğan gençler opsiyon modeline tabi oldukları için 23 yaşına geldiklerinde Alman ve Türk vatandaşlıkları arasında tercihe zorlanıyorlardı. Yeni yasayla gençler iki ülkeninde pasaportunu taşıyabilecekler.

GENÇLER VATANDAŞLIK DAİRELERİNE GİTMEK ZORUNDA DEĞİL

Önceki yasaya göre 23 yaşına gelmiş Türk genci, Alman vatandaşlığının yanında Türk pasaportunu bulundurması durumunda Alman vatandaşlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyordu. Yeni yasayla gençler vatandaşlık dairelerine gidip çifte vatandaşlık hakkını aramak zorunda kalmayacak. Belli şartları yerine getiren Türk gençleri otomatik olarak çifte vatandaş olacak. Türk pasaportları hakkında Alman vatandaşlık dairelerine bilgi verme zorunluluğu ortadan kalktı. Kimin çifte vatandaş olup olamayacağını takip sorumluluğu vatandaşlık dairelerine verildi.

Çifte vatandaş olmak isteyen Türk gencinin ya 21 yaşına kadar sekiz yıl Almanya’da yaşıyor olması veya altı yıl okula gitmiş ya da okul veya meslek diplomasi olması gerekiyor. Bu şartlardan sadece birisinin yerine getirilmesi çifte vatandaşlık için yeterli olacak. Federal Meclis’ten geçen gençlere çifte vatandaşlık yasasının önümüzdeki günlerde Eyalet Temsilciler Meclisi’nde görüşülmesi gerekiyor. Yasanın yürürlüğe girmesi için Temsilciler Meclisi’nin onayı gerekmiyor. Yasanın yazdan sonra yürürlüğe girebileceği belirtiliyor.

CİHAN

Yorumlar