'Vatandaşın haber alma ve bilgi edinme hakkı siyasi iktidarca engelleniyor'

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğünün üçüncü dünya ülkeleri seviyesinde olduğunu bildirdi. Çıtırık, basında sansürün kaldırılışının 106. yıldönümü nedeniyle yaptığı...

Google Haberlere Abone ol
'Vatandaşın haber alma ve bilgi edinme hakkı siyasi iktidarca engelleniyor'

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğünün üçüncü dünya ülkeleri seviyesinde olduğunu bildirdi. Çıtırık, basında sansürün kaldırılışının 106. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkede demokrasi standartlarının dünya ülkelerinin çok gerisinde kaldığını kaydetti.

Basında sansürün kaldırılışının bir milad olmasına karşın 106 yılda her geçen gün daha da gerilediğini savunan Çıtırık, şiddete dönüşmeyen her türlü düşüncenin örgütlenebilme özgürlüğünü bulamadığını söyledi. Yönetenlerin düşünen ve örgütlü toplumdan çekindiğini ifade eden Çıtırık, düşünce ve ifade özgürlüğünün üçüncü dünya ülkeleri düzeyinde kaldığını, farklılıklara tahammül ve hoşgörünün kalmadığını aktardı. Gazetecilik faaliyetlerinden dolayı basın emekçilerinin tutuklandığını, vatandaşın haber alma ve bilgi edinme haklarının siyasi iktidarca engellendiğini ileri süren Çıtırık, hükümetin hukuk devletinden uzaklaşan uygulamalarına karşı fikirlerini dile getiren gazetecilere ve bağlı oldukları medya kuruluşlarına her türlü zorluğun çıkartıldığı açıkladı.

Siyasi iktidarın hukuk tanımazlığı karşısında medyanın da ister istemez kendisini otosansüre tabi tuttuğunu belirten Çıtırık, şöyle devam etti: "Büyük medya kuruluşlarının imtiyaz sahipleri, basın dışında farklı sektörlerde de faaliyet göstermeleri nedeniyle vergi-kredi ilişkilerinden dolayı siyasi iktidara bağımlı halde kalıyor. TMSF’ye devredilmiş çeşitli medya kuruluşlarının siyasi iktidara yakın işadamlarına devlet olanakları kullandırılmak suretiyle yandaş medya oluşturulmaya çalışılmaktadır. 180 ülke arasında Dünya Basın Özgürlüğü endeksinde ülkemiz maalesef 154. sırada yer almaktadır. Bu da gazetecilerin özgür bir biçimde görevlerini yapamadıklarını net bir şekilde gösteriyor. Ayrıca görevini yapma mücadelesi içerisindeki gazetecilerin siyasi iktidar ve medya kuruluşlarındaki yöneticilerin baskıları nedeniyle istifaya zorlanması, işten çıkartılanı görmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Dileğimiz daha özgür bir Türkiye’de, düşüncenin ve ifadenin, örgütlenebilme hakkının önündeki tüm engellerin kaldırıldığını görmektir."

CİHAN

Yorumlar