Vatandaşa sahte ürün satan internet dolandırıcıları yakalandı

Kurdukları web sitelerinde satılık ilanı verdikleri ürün üzerinde anlaştıkları kişilere pazarlığa konu ürün yerine çok daha ucuz ürün gönderdikleri öne sürülen internet dolandırıcıları İstanbul'da düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol
Vatandaşa sahte ürün satan internet dolandırıcıları yakalandı

Kurdukları web sitelerinde satılık ilanı verdikleri ürün üzerinde anlaştıkları kişilere pazarlığa konu ürün yerine çok daha ucuz ürün gönderdikleri öne sürülen internet dolandırıcıları İstanbul'da düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. 350 bin liraya yakın dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen örgüt üyelerinin üzerinden 17 bin lira nakit para çıktı. Şüphelilerin paralarını geri isteyen mağdurları aşağılayıp hakaret ettikleri ileri sürüldü.

Sakarya Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 'internet üzerinden dolandırıcılık yaptıkları' öne sürülen bir suç örgütünü takibe aldı. Yaklaşık 2,5 ay süren teknik ve fiziki çalışmalar neticesinde örgüt halinde hareket eden şüphelilerin kurdukları web sitelerinde satılık ürün ilanları verdikleri, telefonla kendilerine ulaşan şahıslarla satın alınmak istenen ürün üzerinde anlaştıkları ve kargo aracılığı ile aslında pazarlığa konu ürünün değil de çok daha ucuz ürünleri alıcıya gönderdikleri belirlendi.

Ürünü teslim aldıklarında şüphelilere ait hesaplara para yatıran mağdurların paketleri açtıklarında pazarlık konusu ürünün yerine başka bir ürünün geldiğini fark edince tekrar iletişim kurmaya çalıştıkları, ancak ya irtibat kuramadıkları ya da şüphelilerin 'ürün yanlış gönderilmiş, iadesini sağlayın yenisini gönderelim' veya 'paranızı iade edelim' gibi bahanelerle şahısları oyaladıkları tespit edildi. Şüphelilerin kendilerine ürünü iade eden mağdurlara yeni bir ürün veya para iadesi yapmadıkları, hatta ısrar eden şahısları aşağılayıp hakaret ettikleri, bazen de kendilerine ulaşan şahıslara farklı isimler söyleyerek yanlış yeri aradıklarını, kendilerinin böyle bir iş yapmadıklarını ifade ettikleri kaydedildi.

Şüphelilerin birçok farklı numara kullanarak bu numaraları çağrı merkezi olarak kullandıkları, bu telefonlar sayesinde kendilerine ulaşan şahıslarla satın alınmak istenen ürün üzerinde anlaştıkları belirtildi. Ürünlerin ilk siparişinden sonra şahısları arayarak siparişi onaylayıp onaylamadıklarını soran şüphelilerin bu yolla kurumsal bir görüntü kazandırmaya çalıştıkları kaydedildi. Yapılan çalışmalarda şüpheli şahısların bu yolla kısa zamanda 350 bin TL civarında haksız kazanç sağladıkları tespit edildi.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından harekete geçen polis, şüphelilerin yakalanması ve suç delillerine el konulması amacıyla Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının koordinesinde suç örgütüne yönelik İstanbul'da 4 farklı adrese operasyon düzenledi. Operasyonda M.E.D., İ.G., E.G. ve R.R.K. isimli şahıslar gözaltına alındı. Şüpheli şahısların ev ve üst aramalarında toplam 17 bin 335 TL nakit para, 1 adet içinde 4 adet fişeğin bulunduğu ruhsatsız tabanca, 1 adet bıçak, 12 adet farklı markalarda cep telefonu, 8 adet çeşitli bankalara ait banka ve kredi kartı, 2 adet kaşe, 11 adet içinde müşteri isimlerinin yazılı olduğu irsaliyeli fatura defteri, 10 adet sim kart ele geçirildi.

Şüphelilerden R.R.K., Cumhuriyet savcısının talimatı ile ifadesi alındıktan sonra emniyetten serbest bırakıldı. Diğer şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. 3 şüpheli nöbetçi mahkemece tutuklandı. CİHAN

Yorumlar