Vatandaş aldığı ilacın sahte olup olmadığını artık cepten öğrenecek

Halk sağlığını korumak amacı ile Türkiye sınırları içerisine giren her ilacın takibinin yapıldığı İlaç Takip Sistemi’nin Mobil Uygulaması olan İTS Mobil yayına alındı.

Google Haberlere Abone ol
Vatandaş aldığı ilacın sahte olup olmadığını artık cepten öğrenecek

Halk sağlığını korumak amacı ile Türkiye sınırları içerisine giren her ilacın takibinin yapıldığı İlaç Takip Sistemi’nin Mobil Uygulaması olan İTS Mobil yayına alındı. Bu uygulama sayesinde vatandaş artık aldığı ilacı istediği an sorgulayarak ilacın durumu hakkında bilgi edinebilecek. Uygulama ile vatandaş, sahte, piyasadan toplatılmış veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlardan haberdar olacak. Ülkemizdeki ilaç pazarında yılda 2 milyar kutudan fazla bir rakamın sisteme girdiğini belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, “İlaç Takip Sistem sayesinde 2 milyardan fazla ilaç takip ediyor. 3,5 yıldır bakanlık ihtiyacını bu sistemle görüyordu. Bunun bir adım daha öteye taşıyarak bu işte ilk defa vatandaşa da bir pencere açıldı. Sahte veya sorumlu herhangi bir ilacın hem vatandaşa erişmesi halinde bunu engellemek sistem dışından kötü niyetli kullanıcıların önüne geçmek için vatandaşın sorgulamasının kapısını açmak.” diye konuştu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun hazırladığı Türkiye sınırları içerisine giren her ilacın takibinin yapıldığı ‘İlaç Takip Sistemi’nin mobil uygulaması düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Söğütözü Mahallesi’ndeki Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Merkez Binası’nda düzenlenen toplantıya Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkilileri katıldı. Atbakan ve yetkililer sistem uygulamalarını basın mensuplarına anlattı.

İlaç Takip Sistemi kapsamında her bir kutunun benzersiz kendine ait numarası olduğunu anlatan Atbakan, “Bunu biz teknolojiyi daha rahat kullanabilmek ve hızdan,zamandan kazanmak açısından karebarkod şeklinde kutuların üzerine yerleştirdik. Maliyet ve istenilenin sağlanması açısından en kolay yöntem bu. Ülkemizdeki ilaç pazarının boyutu yılda 2 milyar kutudan fazla bir rakamın dönmesi ile oluyor. Her yıl 2 milyardan fazla kutu ilaç sisteme giriyor, tüketiliyor veya stoklarda bekletiliyor. Sistem sayesinde 2 milyardan fazla ilaç takip ediyor. 3,5 yıldır bakanlık ihtiyacını bu sistemle görüyordu. Bunun bir adım daha öteye taşıyarak bu işte ilk defa vatandaşa da bir pencere açıldı. Sahte veya sorumlu herhangi bir ilacın hem vatandaşa erişmesi halinde bunu engellemek sistem dışından kötü niyetli kullanıcıların önüne geçmek için vatandaşın sorgulamasının kapısını açmak.” Diye konuştu.

Vatandaşın elindeki akıllı telefonlar sayesinde ilacın sorgulamasını yapabileceğini belirten Atbakan, “Akıllı telefonlara gerekli uygulama yüklendiğinde bir ekran karşınıza geliyor. Burada yine elle sorgulama var ama kameralar karebarkod okumaya müsait olduğu için bununla sorgulanabilecek. Vatandaş telefonunun kamerasını kutunun barkod kısmına yaklaştırdığında ilaç üzerindeki barkodun okutulması ile 1 saniyede ilaç ilacın bilgileri ekrana geliyor. Yüzde 99,9 oranında gelecek olan bilgi ilacın sistemde kayıtlı olduğudur. İlaçlarımızda bu mesaj görünecektir. İstisna durumlarda karşınıza ilacın son kullanım tarihinin geçip geçmediği belirlenebiliyor. başka bir mesajda ise ilacın sisteme kayıtlı olup olmadığı bilgisi veriliyor. Sisteme kayıtlı değilse ilacın bakanlığa bildirilmesi ile ilgili bir buton karşınıza gelecek. Bu bildirimin anında bakanlığımıza yapabilirsiniz. Son olarak ilacın piyasadan toplatılıp toplatılmadığı ile ilgili bir bilgiye de yer verilecek.” açıklamasında bulundu.

Sistemin ileri dönemlerinde ilaçların doğrudan piyasa satış fiyatlarının da gösterileceğini belirten Atbakan, “Bir süre sonra aynı sorgulama ile bu ilaçların prespektüs bilgisi denilen içerik ve yan etkileri bilgileri de verilecek. Bu bilgileri içerin çalışmalarda en kısa zamanda uygulamaya alınacak.” Dedi.

İTS MOBİL NASIL ÇALIŞIR?

Halk sağlığını korumak amacı ile Türkiye sınırları içerisine giren her ilacın takibinin yapıldığı İlaç Takip Sistemi’nin Mobil Uygulaması olan İTS Mobil yayına alındı. Bu uygulama sayesinde vatandaş artık aldığı ilacı istediği an sorgulayarak ilacın durumu hakkında bilgi edinebilecek. Uygulama ile vatandaş, sahte, piyasadan toplatılmış veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlardan haberdar olacak. Hasta, temin ettiği ilacı İTS Mobil uygulamasını kullanarak sorgulayabilir, ilacın Sağlık Bakanlığı'nda kayıtlı olup olmadığı bilgisine istediği an ulaşabilir. Hasta, kullandığı ilaç hakkında herhangi bir sebepten ötürü (kalite sorunları, yeni yan etkisi tespiti vb.) toplatılma kararı olup olmadığı bilgisine İTS Mobil üzerinden ulaşabilmekte. İTS Mobil'den kullanılan ilacın son kullanma tarihi bilgisine kolayca ulaşılır. Bu sayede günü geçmiş ilaç kullanımından dolayı oluşabilecek muhtemel problemlerin önüne geçilmekte. İTS Mobil uygulama ile herhangi bir ilacı sorgulamak için, ilacın üzerindeki datamatrix Kamera ile tarama özelliğinden kameraya okutularak veya Elle sorgulama özelliğinden barkod numarası ve seri numarası girilerek yapılabilir. İTS Mobil uygulamasının ilaç durumunu gösterebilmesi için cihazın internet bağlantısının olması gerekmekte. İTS Mobil Uygulamasının Iphone ve Ipad uygulamaları Apple Store üzerinden, Android uygulamaları ise Google Market üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.
CİHAN

Yorumlar