Vatandaş ABD'de yüzde 40 Türkiye'de yüzde 5 artan asgari ücret artışına tepkili

ABD Başkan Barack Obama, kamuda sözleşmeli çalışanların asgari ücretini içeren kararnameyi imzalayarak, çalışma ücretlerini yüzde 40 yükseltilmesini onayladı.

Google Haberlere Abone ol
Vatandaş ABD'de yüzde 40 Türkiye'de yüzde 5 artan asgari ücret artışına tepkili

ABD Başkan Barack Obama, kamuda sözleşmeli çalışanların asgari ücretini içeren kararnameyi imzalayarak, çalışma ücretlerini yüzde 40 yükseltilmesini onayladı. Türkiye’de ise 2014'te uygulanacak asgari ücrete ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için de yüzde 6 zam yapıldığı açıklanmıştı. Buna göre de asgari ücret net olarak ilk 6 ay için 846, ikinci 6 ay için de 891 TL’ye çıkmış oldu. Avrupa ve ABD’deki asgari ücret ile Türkiye arasındaki ciddi farklar, vatandaşı da etkiliyor. Türkiye’deki asgari ücretle 4 kişilik bir ailenin geçinemeyeceğini savunan vatandaş, liderlerin, yöneticilerin bu meblağ ile geçinmesini deneyimini yaşayarak, iğneyi kendilerine batırmaları gerektiğini belirtiyor.

    Gaziantepli Mehmet Döner isimli vatandaş, asgari ücret dendiğinde akla halkın geçiminin geldiğini vurgulayarak “Halkımızın geçimi asgari ücrete tabi. Asgari ücretle geçim olmaz. Benim istediğim eşit bir düzenin, muamelenin olması. Ülkemizde 4 kişilik ailenin bunla geçinmesi mümkün değil. Avrupa’da, ABD’de bu konularda bir düzen var. İnsanlar geçinebiliyorlar. Biz de istiyoruz ki asgari ücret ile liderlerimiz, idarecilerimiz, yöneticilerimiz hafta deneyim yaşasınlar. Geçinebilecekler mi? Herhalde geçinemezler. Yemeğe gidemezler. İğneyi önce kendilerine batırmalılar.” diye konuştu. Uğur Yaşar isimli vatandaş da Türkiye’de asgari ücretin verilmesi gerekenin çok altında verildiğini kaydetti. Avrupa standartlarına bakıldığında işçinin hakkının daha çok savunulduğuna dikkat çeken Yaşar, "Gerekenin devletimiz tarafından yapılması lazım. ABD’de rakamın yüzde 40’lara çıktığını görüyoruz. Ama Türkiye’de yüzde 5-6 civarında. En az yıllık yüzde 20 oranında olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

    Nizamettin Soylu da konu hakkında söylenecek birçok şeyin bulunduğunu vurguladı. Soylu, “Türkiye’de insanlara biçilen bir değer var. Herkes, koltuk, ticari, siyasi çıkar peşinde. Buna önem veren yok. Rakamlar kıyaslandığında çok uçuk noktalar var. Gerçi oraya gelene kadar yaşamda da büyük farklılıklar var. Onların insanlara yönelik düşüncesi ve bakış açısı bizde yok. Ülkemizi kıyaslamamız mümkün değil.” dedi. 4 kişilik bir ailenin asgari ücretle geçinmesinin mümkün olmadığını anlatan Soylu, “Türkiye’de her şey niye zora gidiyor? Bunlar yüzünden, insanlar mecbur ve muhtaç kaldığı için. Hayat şartları ve gelirleri normal olmuş olsaydı herkes birbirine daha düzgün bakardı. Maddi zorluklar özellikle gençleri olumsuzluklara itiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

    Avrupa’da yaşamış bir başka vatandaş da asgari ücretle geçimin zorluğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Geçinilecek gibi değil. Buradakiler nasıl geçiniyor anlamış değilim. Asgari ücrete yapılan zamlar yeterli değil. Yaklaşık 800 lira ile alıyorlar. O da nereye yetiyor anlamış değilim.” CİHAN

Yorumlar