Vatan toprağını dünya limanlarına taşıyorlar

Dünya denizlerinde sancak göstermek ve gittikleri ülkeler ile ilişkileri geliştirmek amacıyla dünyanın farklı limanlarına giden Türk Donanması, vatan toprağını beraberinde götürüyor. Türkiye’nin ilk milli savaş gemisi TCG Heybeliada’nın...

Google Haberlere Abone ol
Vatan toprağını dünya limanlarına taşıyorlar

Dünya denizlerinde sancak göstermek ve gittikleri ülkeler ile ilişkileri geliştirmek amacıyla dünyanın farklı limanlarına giden Türk Donanması, vatan toprağını beraberinde götürüyor.

Türkiye’nin ilk milli savaş gemisi TCG Heybeliada’nın personeli de vatan toprağı saydıkları gemileri korumak için her an göreve hazır olarak yetiştiriliyor. Türkiye’nin kendi imkânlarıyla ürettiği ilk gemi olması nedeniyle ayrı bir özelliğe sahip olan gemide her an savaş duruma hazırlık senaryoları çalışılıyor. Sahip olduğu sistemler sayesinde TCG Heybeliada, personelin günlük yaşamını kolaylaştıracak her türlü imkânı içinde barındırıyor.

Afrika ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla 52 gün önce Gölcük’ten yola çıkan Barbaros Türk Deniz Grubu, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne geldi. Daha önce 1866 yılında Osmanlı Donanması’na ait iki korvetin ziyaretinin ardından 148 yıl sonra ilk defa gerçekleşen sefere, Milgem Projesi ürünü Milli Gemi TCG Heybeliada Korveti (F-511), TCG Gediz Firkateyni (F-495), TCG Oruçreis Firkateyni (F-245) ve TCG Yarbay Kudret Güngör (A-595) lojistik gemileri katılıyor.

“OLASI TEHDİTLERE KARŞI HER ZAMAN HAZIRLIK YAPILIYOR”

Deniz grubunun içinde bulunan gemiler sahip oldukları teknik özellikler sayesinde bahriyelilerin her türlü faaliyetlerini yerine getirebiliyor.

TCG Heybeliada da Türk donanmasının en önemli faaliyetlerine katılarak, deniz kuvvetlerinin gücünün dünya karasularında gösterilmesine katkı sağlıyor. Savaş gemisi olması nedeniyle her an olası bir olaya karşı senaryo eğitimlerinin verildiği gemide, son sistem savaş teknolojilerinin de entegrasyonu yapılıyor. Geminin savaş harekat merkezinde taktiksel planlar işletilirken, alt bölümlerde ise, olası bir saldırıya karşı alınacak tedbirlerin eğitimleri veriliyor. Geminin isabet alması, yangın, yaralanma gibi olaylarda personelin nasıl hareket edileceği uygulamalarla gösteriliyor. Bahriyeliler vatan toprağı saydıkları gemileri korumak için her an göreve hazır olarak yetiştiriliyor.

Porsun Başçavuş Baştamirci Parti Amiri Koray Kadıoğlu, harp gemisinin her daim hazır olması için çalıştıklarını ifade ediyor. Kadıoğlu, “Heybeliada gemisinde personele oluşabilecek yangın ve yaraya her daim hazır olması için devamlı eğitimler yapıyoruz. Çeşitli mahallerde yangın ve yaraya müdahale şekillerini öğretiyoruz. Buna her daim hazır olmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Verilen eğitimlerin yanında TCG Hebeliada, personelin günlük yaşamını kolaylaştırması amacıyla her türlü imkâna sahip olarak tasarlandı. Geminin içerisinde bulunan kamara ve dinlenme odaları askerin daha işlevsel kullanmasını sağlıyor. Ayrıca dinlenme odalarında personelin sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü imkan sunuluyor. Kendi suyunu kendisi üreten gemide, alanında uzman aşçıların yemekleri de personelin kendini evinde hissetmesini sağlıyor. Günlük spor faaliyetlerini de yerine getirebilen personel, ayrıca hazırlanan kitaplık ve izleme salonlarında vakit geçirebiliyor.

“TARİHİ BİR GÖREV YERİNE GETİRİYORUZ”

Tarihi bir görevi yerine getirdikleri için gururlu olduklarını söyleyen Radar Astsubayı Yasin Türk, Türkiye’nin ilk milli gemisi ile göreve çıkmanın ayrı bir anlamı olduğunu ifade etti. Türk, “52 gün önce Gölcük’ten Güney Afrika Bölgesi’ne hareket ettik. Bu coğrafyada değişik faaliyet ve görevler icra ediyoruz. En son bizden 160 yıl önce Bursa ve İzmir korvetleri Ümit Burnu bölgesinde görev icra etmişler. Onların arkasından biz bu bölgede görev icra ediyoruz. Bu göreve Türkiye Cumhuriyeti olarak 4 savaş gemisi ile katılıyoruz. Bu görevi anlamlı kılan bir diğer yanı ise TCG Heybeliada Korveti. Bu gemi Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli gemisi. Heybeliada 2011 yılında göreve başladı ve kendisine verilen görevleri başarı ile icra etti.” dedi. CİHAN

Yorumlar