Varlıakman: MEB yasa tasarısı pimi çekilmiş bir bomba

Türk Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Kadir Recep Varlıakman, hükümetin TBMM’ye sevk ettiği ve kamuoyunda Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, pimi çekilmiş bir bomba oldu.

Google Haberlere Abone ol
Varlıakman: MEB yasa tasarısı pimi çekilmiş bir bomba

Türk Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Kadir Recep Varlıakman, hükümetin TBMM’ye sevk ettiği ve kamuoyunda Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, pimi çekilmiş bir bomba olduğunu iddia etti. Emniyet ve yargıdan sonra Milli Eğitim’e de el atan iktidarın, çatlak ses çıkmaması için her türlü gayreti gösterdiğini kaydetti. Varlıakman, paydaşlarla hiçbir istişare yapılmadan, "Ben yaptım oldu" anlayışıyla hazırlanan, siyasileşmenin önünü açan, kadrolaşmayı eğitimin her hücresine yerleştiren ve tam bir ucube olan yasa tasarısının önümüzdeki günlerde eğitim hayatını yangın yerine çevireceğini öne sürdü.

Türk Eğitim-Sen Manisa Şubesi, Manoya Meydanı’nda ellerinde dövizlerle slogan atarak söz konusu tasarıyı protesto etti. Burada basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Varlıakman, hem eğitimi temellerinden sarsacak hem de öğretmenleri ve okul yöneticilerini mağdur edecek düzenlemeler olduğunu savundu. Tasarıda en tehlikeli hususlardan birinin, dört yıl ve üzeri sürelerle okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olanların bu görevlerinin sona erecek olması olduğunu dile getiren Varlıakman, “Bundan sonra okul yöneticileri, Milli Eğitim il müdürü ve vali oluruyla okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olacaktır. Kanunun yayınlanmasıyla birlikte mevcut okul yöneticilerinden dört yılını dolduranların görevi sona erdirilecek, bu kişiler öğretmenliğe dönecek ya da tekrar görevlendirilirse devam edecek. Okul yöneticilerinin bir dört yıl daha bu görevlerine devam etmelerine ise Milli Eğitim il müdürü ve vali karar verecek.” dedi.

Kadir Recep Varlıakman, şunları kaydetti: “Anlaşılan kendi kadrolarını oluşturmak için okul müdürlerine sözlü sınav getirmek yeterli olmadı ki hükümet, bu kez de hiçbir kıstas getirmeden istediği kişileri doğrudan okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak atamayı arzulamaktadır. Zira MEB’in yakın zamanda yaptığı fişlemeler düşünüldüğünde, kimlerin yandaş, sırdaş olduğu iktidar için üç bilinmeyenli denklem değildir. Hükümet, eski kadroları tasfiye etmenin yolunu, dört yılı sona erenleri görevlerinden almakla bulmuştur. Kısacası AK Parti kendi devletini kuracak, yandaşlarını, torpilli olanları, emir kullarını okul yöneticisi yapacak, diğerlerini ise ekarte edecektir. AK Parti, tıpkı emniyet ve yargıda olduğu gibi eğitimde de kendi adamlarını kilit noktalara getirme hevesindedir. Eğitimde liyakatli, becerikli, ehil okul yöneticileri, yerini iktidarın her emrini yerine getiren beceriksiz, bilgisiz, ehliyetsiz kişilere bırakabilmektedir. Üstelik bu durum, 110 bin civarındaki okul yöneticisini etkileyecektir. Yandaşlık kokan, MEB’i siyasallaştıran, kendinden olmayana hayat tanımayan, yanlışlara ‘dur’ diyenlerin kafasına tokmakla vuran, iktidarın her söylediğini emir telakki edenleri makamlara getirebilecekler. Bu yasa taslağı derhal geri çekilmelidir. Eğitimi kaosa sürükleyecek ve büyük depremlere yol açacak olan bu tasarı asla kabul edilemez. Bu tasarı geri çekilmediği müddetçe Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Müsteşar Yusuf Tekin’i, sıcak makam koltuklarında rahat oturtmayacağız.”

Basın açıklamasının ardından kalabalık, olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

Yorumlar