Van'ın büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüşen köyler eski isimleri kullanacak

Van Büyükşehir Belediyesi, BDP ve AK Parti'li meclis üyelerinin oy birliğiyle, köyden mahalleye dönüşen yerlerin eski isimlerinin iadesi için karar aldı. Önergeyi veren Tuşbe Belediyesi Meclis Üyesi Fehim Oflas, Türkiye'de 12 bin köy isminin...

Google Haberlere Abone ol
Van'ın büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüşen köyler eski isimleri kullanacak

Van Büyükşehir Belediyesi, BDP ve AK Parti'li meclis üyelerinin oy birliğiyle, köyden mahalleye dönüşen yerlerin eski isimlerinin iadesi için karar aldı. Önergeyi veren Tuşbe Belediyesi Meclis Üyesi Fehim Oflas, Türkiye'de 12 bin köy isminin değiştirildiğini bunların 415'inin Van ve ilçelerinde olduğunu söyledi.

    Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Haziran ayı 3'üncü toplantısını Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda yaptı. Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay'ın başkanlık yaptığı toplantıda Tuşba Belediyesi BDP'li Meclis Üyesi Fehim Oflas'ın Van Büyükşehir olduktan sonra mahalle statüsü alan köylerin adlarının değiştirilmesi için verdiği önerge görüşüldü. Yapılan görüşmeler sonrası oylamaya açılan önergede BDP ve AK Parti meclis üyelerinin oy birliğiyle eski isimlerin iadesi için İmar Komisyonuna yetki verildi. İmar Komisyonu yapacağı çalışmayı, bir sonraki toplantıda meclise sunacak.

    Önergeyi veren Tuşbe Belediyesi Meclis Üyesi Fehim Oflas, Türkiye'de 12 bin köy isminin değiştirildiğini bunların 415'inin Van ve ilçelerinde olduğunu söyledi. Oflas, "Değiştirilen köy isimlerinin çoğunlukla Kürdistan ve Karadeniz'de olduğunu görüyoruz. Yapılan bu değişikliğin amacı Türkçe olmayan isimleri değiştirmek değil, inkâr, imha ve tek tipleştirme politikasını gerçekleştirmekti. Çıkarılan 6360 sayılı kanunla kendi köylerimizin eski isimlerini almamız için hiçbir engel kalmadı. Bu sorun BDP, AKP sorunu değil, sistem sorunudur. Bu sorunu hep beraber çözmek bizim elimizdedir." diye konuştu.

    Daha sora söz alan BDP'li Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, bu çalışmanın çok büyük bir ihtiyaç olduğunu belirterek, bölgedeki birçok insanın köylerin Türkçe isimlerini bilmediğini iddia etti. Bozbay, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu hak bugüne kadar vermiş olduğu mücadeleler sonucu kazanılmış haklardır. Düne kadar çocuklarımızın ismini bile biz değil sistem seçiyordu. Mahmut Esat Bozkurt'un ‘bu ülkede ya Türk olursunuz ya da Türklere hizmetkâr olursunuz' lafı vardır. Kürt halkı bunu hiçbir zaman kabul etmedi bu zihniyeti bugüne kadar reddetti. Biz hiç kimsenin kölesi değiliz bu toprakların asıl sahibiyiz." CİHAN

Yorumlar