Van'da Nükleer Tıp'la erken kanser teşhisi ve tedavisi yapılabilecek

Van'da kanser ve kanser gibi birçok hastalığın erken teşhis ve tedavisinde önemli bir açığı dolduracak Nükleer Tıp Ünitesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde bin metrekare kapalı alana kurulan...

Google Haberlere Abone ol
Van'da Nükleer Tıp'la erken kanser teşhisi ve tedavisi yapılabilecek

Van'da kanser ve kanser gibi birçok hastalığın erken teşhis ve tedavisinde önemli bir açığı dolduracak Nükleer Tıp Ünitesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde bin metrekare kapalı alana kurulan ve 5 milyon 600 bin liraya mal olduğunu belirten Nükleer Tıp Ünitesi YYÜ Anabilimdalı Öğretim Üyesi Yusuf Demir, "İnşallah Van'da birçok hastamızın sadece kanser değil, diğer hastalıkların teşhisinde de hastalarımıza çok büyük katkılar sunacak." dedi.

    YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde kurulan Nükleer Tıp Ünitesi açılışına, Vali Aydın Nezih Doğan, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar ve Başhekim Prof. Dr. Hakan Çankaya katıldı.

    Yüksek teknolojiye sahip cihazlarla (SPECT-BT, PET-BT, uptake cihazı, technegas, gama probe, USG) donatılan ünite ile tiroit kanseri hastaları için kurulan 3 yataklı radyonüklid tedavi ünitesinin, PET-BT sistem özellikleriyle onkoloji tedavisinde Van ve çevre iller için önemli bir açığı kapatması hedefleniyor.

    Ünitenin kurdele kesiminde konuşan Rektör Battal, ünitede ön kanser taraması ile ilgili cihazların olduğunu belirterek bu ünite benzerlerinin bölgede en yakın Diyarbakır ve Erzurum'da bulunduğunu söyledi. Bölgede yaklaşık 4 milyon nüfusun yaşadığını hatırlatan Battal, üniteyi açmaktaki amaçlarının bu nüfustaki hastaların başka illere gönderilmemesi ve mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

    Battal, "İnsanlarımız oralara giderken hem mağdur oluyor hem de ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Artık bu birimimizde kontrollerden geçmek isteyen hastalarımız bize müracaat edebilir. Çevre iller, ihtiyaç duyulması halinde artık üniversitemize hastalarını rahatlıkla yönlendirebilirler." diye konuştu.

    Nükleer Tıp Ünitesi YYÜ Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yusuf Demir ise Tıp Merkezi'nin 5 milyon 600 bin liraya mal olduğunu belirterek “Yaklaşık bir yıllık hazırlık döneminden sonra nükleer tıp fakültemizi hizmete açtık. Nükleer tıp görüntüleme ve tedavi alanında birçok ileri aşamada tedaviler ve ileri aşamada görüntülemeler yapmışlardır. Daha önce hastalarımız özellikle kanser tedavilerinde kullanılan özellikle PET-BT filmleri için hastalarımız Erzurum, Diyarbakır gibi illere gitmek zorundaydı. Bu ünitelerimiz açıldıktan sonra hastalarımız PET- BT filmi için Erzurum ve Diyarbakır’a gitmek zorunda kalmayacaklar. İlimizde bu filmleri alabilecekler." ifadelerini kullandı.

    Konuşma sonrası ünitenin kurdelesi Vali Doğan, Rektör Battal ve Emniyet Müdürü Karaaslan tarafından kesildi. Daha sonra üniteyi gezen protokol, uzmanlardan detaylı bilgi aldı. CİHAN

Yorumlar