Van'da göstericiler polise molotof ve ses bombasıyla saldırdı

Van'da, İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanışının 15. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen yürüyüşten sonra olaylar çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Van'da göstericiler polise molotof ve ses bombasıyla saldırdı

Van'da, İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanışının 15. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen yürüyüşten sonra olaylar çıktı. Göstericiler polise taş, molotof bombası, ses bombası havai fişeklerle saldırdı. Polis de biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale etti.

Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişi 15. yıldönümünde Van’da yürüyüşler ve kepenk kapatma eylemleriyle protesto edildi. Van’ın bazı sokaklarında esnaf kepenk açmadı. Van’ın ayrı noktalarında gelerek birleşen kalabalık Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplandı. Aralarında Van milletvekilleri ile belediye başkanlarının da bulunduğu kalabalık, Van-Hakkari karayolu üzerindeki Sebze Hali Kavşağı'na kadar yürüdü.

Burada BDP Van Milletvekili Özdal Üçer tarafından yapılan bir konuşma yaptı. Konuşmasının büyük bölümünü Kürtçe yapan Üçer, Öcalan'ın yakalanmasını '15 Şubat komplosu' olarak nitelendirerek bunu kınadıklarını ve Öcalan'ın özgürlüğünü istediklerini söyledi. Üçer'in yaptığı konuşmadan sonra kalabalık tekrar Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yürümek istedi.

Kalabalığın önü, Ordu Caddesi'nde toplumsal müdahale araçları (TOMA'lar) tarafından kesildi. Bunun üzerine grupta bulunan bazı kişiler polislerin bulunduğu bölgeye taş, molotofkokteyli, havai fişek ve ses bombaları attı. Bu arada bir vatandaş TOMA aracının ön camına tırmanıp müdahale olmaması için polise yalvardı. Ancak bu yalvarmalar sonuç vermeyince polis göz yaşartıcı bomba ve basınçlı su kullanarak grubu dağıtmaya çalıştı. Çıkan olaylar kısa sürede yayıldı. Olaylar sırasında BDP'li bazı yöneticiler, taş atanlara engel olmaya çalışırken, bazı kişilerin de TOMA araçlarını önündeki korkuluklara tırmanarak su sıkılmamasını istemesi dikkat çekti. Çeşitli cadde ve sokaklarda olaylar devam ederken, polis kent merkezinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Bir saate yakın süren çatışmanın ardından göstericiler Bağlar Dörtyol semti tarafına geri geçildi. Çok sayıda takviye polis kuvvetinden sonra gösterici gruplar dağıldı. CİHAN

Yorumlar