Van'da 119 STK, seçim geriliminin önlenmesi için sağduyu çağrısı yaptı

Van'da 119 sivil toplum kuruluşu (STK) ile siyasi parti temsilcileri, 30 Mart yerel seçimler öncesi artan gerilimin önlenmesi için sağduyu çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Van'da 119 STK, seçim geriliminin önlenmesi için sağduyu çağrısı yaptı

Van'da 119 sivil toplum kuruluşu (STK) ile siyasi parti temsilcileri, 30 Mart yerel seçimler öncesi artan gerilimin önlenmesi için sağduyu çağrısı yaptı. STK’lar adına basın açıklamasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Birlikte yaşama isteğinin ihlal edilmesine yönelik şiddeti, tahrik edici söylemleri, provokasyon kokan eylemleri kınıyor; özelde siyasi partileri genelde de ilimizde yaşayan tüm vatandaşlarımızı sağduyuya davet ediyoruz." dedi.

Van'da bulunan 119 STK ve siyasi partilerin temsilcileriyle Ticaret ve Sanayi Odası önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı STK’lar adına Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva yaptı. Seçim sürecinin daha hoşgörü çerçevesinde geçirmeye çalışması gerektiğini belirten Takva, "Politik duruşlardaki farklılığın zenginlik olduğu bilincini taşıyıp bunları bastırmak, manipüle etmek yerine demokrasi ortamında kendi görüşünü dile getirip farklı duruşları hoşgörü dâhilinde anlamaya çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

Özellikle seçim döneminde karanlık güçlerin devreye girerek toplumda hassasiyeti yönlendirebileceğini aktaran Takva konuşmasına şöyle devam etti: "Toplumsal mühendislikle, değerlerimize, kişiliklere ve farklı fikirlere saldırılar düzenlemesini de göz ardı etmeden, topluma öncülük yapanların tabanı tahrik edici söylem ve eylemlerinde dikkatli olmaları gerekir. Geçmişte karanlık güçlerin neler yapmaya muktedir olduklarının bilincinde olarak, kışkırtma, tahrik ve saldırgan dilin şiddete eş değer olduğunu ve her iki yöntemin kabul edilir olmadığını belirtmek isteriz. Herkes iyi bilmelidir ki, ne kışkırtıcı dil, ne de şiddet hiç kimseye fayda sağlamaz, sadece karşıtını besler. Bu vesileyle, Sivil Toplum Kuruluşları olarak seçim çalışmalarının, seçimlerin insanların hür iradelerine ipotek koymadan, şiddetten, karanlık güçlere dayanan projelerden uzak, sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesinin takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz."

Açıklamasında provokasyon kokan eylemleri kınayıp vatandaşları sağduyuya davet eden Takva, "Sivil Toplum Kuruluşları olarak, en temel haklardan olan örgütlenme ve siyaset yapma hakkının ve birlikte yaşama isteğinin ihlal edilmesine yönelik bu tür şiddeti, tahrik edici söylemleri, provokasyon kokan eylemleri kınıyor, özelde siyasi partileri genelde de ilimizde yaşayan tüm vatandaşlarımızı sağduyuya davet ediyoruz." dedi.

Barış sürecine de değinen Takva açıklamasına şöyle devam etti: "Bir yıldan fazladır devam eden barış sürecine, yerel seçimlerin gölge düşürecek şekilde gelişmelere meydan vermesi kabul edilebilir değildir. Keza barış sürecinin sağlıklı devam etmesine katkı sağlayacak somut adımlar bir an önce atılmalıdır. 30 Mart seçimlerinin adil, şeffaf ve güvenlikli bir ortamda geçmesi gerektiğini belirtir, seçim sürecini tekrar mercek altında takip edeceğimizi belirtmek isteriz."



CİHAN

Yorumlar