Van'da demokrasi nöbeti devam ediyor

Van'da FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösteren vatandaşların "demokrasi nöbeti" sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Van'da demokrasi nöbeti devam ediyor
Van'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından vatandaşlar tarafından başlatılan "demokrasi nöbeti" sürüyor.

Beşyol Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterlerini taşıdı.

"Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Dik dur eğilme", "FETÖ'ye idam" sloganlarının atıldığı meydanda, birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Meydandaki vatandaşlara seslenen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 15 Temmuz gibi bir günün tekrar yaşanmaması temennisinde bulunarak, o gün yaşananları asla unutmayacaklarını vurguladı.

Arslan, şöyle konuştu:

"Konfederasyon ve sendikalar olarak darbenin her zaman muhatabı biz olduk. 12 Eylül 1980 darbesinin en büyük mağdurlarından birisi bizdik. Sendikalarımızı kapattılar, hakkımızda soruşturma açtılar ve pek çok hakkımız elimizden alındı. 28 Şubat sürecinde yine HAK-İŞ, o darbe zihniyetinin en büyük hasmı oldu. O zaman da baskılar gördük. Bazıları 12 Eylül'de askerler ve cuntacılarla iş birliği yaptı ve ödüllendirildi. HAK-İŞ ise cezalandırılmak istendi. İlk kez bir darbe girişiminin nasıl alaşağı edildiğine tanıklık ettik. 1960 darbesinde idamlar, 1980 darbesinde yaşanan acılar, 28 Şubat sürecinin getirdiği büyük intikam ve tasfiyeler, 27 Nisan'ın topluma yaşattığı travmalara rağmen bir ihanet olayının nasıl ters yüz edildiğini gördük. Darbe girişimi başarılı olsa ölüm mangasının karşısında belki de hayatlarımızı kaybedecektik. Onların idam ve ölüm listelerinde binlerce insanın olduğunu biliyoruz. Onun için Rabbimize hamdediyoruz. FETÖ'nün tüm unsurlarının yakalanarak cezalandırılmasının çok önemli buluyoruz. Bunun yapılmaması ve ihanet şebekesinden millet önünde hesap sorulmaması halinde tehlike büyüyecek. Milletin vicdanında bunlar mutlaka gereken cezayı almalı. Biz HAK-İŞ olarak bu konunun takipçisi olacağız. Cenab-ı Hak, bu oyunları oynamak isteyen iş birlikçilerine fırsat vermesin. HAK-İŞ olarak bütün dünyada bu mücadeleyi anlatmaya devam edeceğiz. 10 Ağustos'ta konfederasyonumuz, Sudan'ın başkenti Hartum'da oradaki sendikalarla birlikte ortak bir mitinge imza atacak. İnşallah önümüzdeki günlerde dünyanın değişik bölgelerinde Türkiye'de olup bitenleri doğru şekilde anlatmak için harekete geçeceğiz."

"Milli iradeden başka irade tanımıyoruz"

Arslan, milletin 15 Temmuz'dan beri her akşam bu meydandan "Milli iradeden başka irade tanımıyoruz" diye haykırdığını vurguladı

Vatandaşların, milletin seçtiklerinin dışında başka bir iradeyi tanımadıklarını da haykırdığını dile getiren Arslan, "Milletin önüne getirilen hain tuzakların, hain planların hepsini reddediyoruz. Başta Pensilvanya'daki hain olmak üzere bütün planları, FETÖ çetesinin planlarını, ihanetlerini elimizin tersiyle itiyoruz" dedi.

Muradiye ve Erciş

Öte yandan, Muradiye İlçe Hükümet Konağı önünde toplanan vatandaşlara Kaymakam Mehmet Fatih Çelikel, kurum amirleri sivil toplum temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve bazı din görevlileri de destek verdi.

Şehitler için dua edildi ve Kur'an-ı Kerim'in okundu.

Kaymakam Çelikel, milletin yüreğine saplanmaya çalışılan hançere karşı onurlu duruşa ortak oldukları ve birlikteliği paylaştıkları için vatandaşlara teşekkür etti.

Erciş'te ise Kaymakamlık önünde toplanan vatandaşlara seslenen Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, emniyetin ve askerin, halkın göz bebeği olduğunu ifade ederek, "Sadece içlerine girmiş FETÖ terör örgütünün teröristlerinin bir kalkışmasıydı, halkın gücünü hesap edemediler. Bu meydanlarda Türk'ün, Kürt'ün, Laz’ın ve Çerkez’in el birliğiyle gönül gönüle bir duruş sergilendi" dedi.

Yorumlar