Van Aktif Eğitim-Sen: MEB'deki değişiklikler için vekilleri göreve çağırdı

Eğitim dünyasının yeni sendikası Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Van İl Temsilcisi Şevket Gengörü, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in temel kanunları hakkındaki değişiklikleri içeren yasa tasarısını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Van Aktif Eğitim-Sen: MEB'deki değişiklikler için vekilleri göreve çağırdı

Eğitim dünyasının yeni sendikası Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Van İl Temsilcisi Şevket Gengörü, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in temel kanunları hakkındaki değişiklikleri içeren yasa tasarısını eleştirdi. Gengörü, "MEB'de yapılacak değişikliklerle 100 bine yakın okul idarecisi görevinden alınacak. KPSS’yi kazanan öğretmenlerin sözlü mülakatlarla alınması yüzlerce eğitimciyi tasfiye ve kıyıma uğratacak. Aktif Eğitim-Sen olarak milletin vekillerini milletin menfaatlerini koruma, talep ve beklentilerini karşılama konusunda göreve davet ediyoruz." dedi.

Eğitim çalışanlarının yoğun talep ve beklentileri sonucu 22 Kasım 2013 tarihinde kurulan Aktif Eğitim-Sen’in Van İl Temsilciliği basınla kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıdan sonra basın açıklaması yapan Aktif Eğitim-Sen’in Van İl Temsilcisi Şevket Gengörü, kısa bir süre içerisinde Türkiye genelinde 24 bin, Van genelinde 400 üyeye ulaştıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda siyaset kurumlarının varlığını ispat ve güç gösterisi için kullanılarak yap-boz tahtası haline geldiğini söyleyen Gengörü, “Bakanlık, fişleme iddiaları, tasfiye ve kıyımlar, tayin ve terfilerin ‘liyakat’ yerine siyasi, sendikal vb. referanslar ön planda tutularak yapılması, dershanelerin halka rağmen ‘dönüştürme’ kılıfıyla ‘kapatmaya’ çalışılması milletin kabulü olmadan ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla bir gecede, meclis TV’nin kapalı olduğu saatlerde, gizlice yapılan köklü sistem değişiklikleri gibi eğitimin yapısını temelden sarsacak uygulamalarıyla tartışılır hale gelmiştir." diye konuştu.

Gengörü, açıklamasında, "Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan birkaç küçük değişiklikle geçen ve kamuoyuna ‘dershaneler kanun tasarısı’ olarak lanse edilen ve bu hafta Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan torba kanunda, 'dershanelerin zorla dönüştürülmesi/kapatılması' ile ilgili düzenlemelerin yanında en az dershaneler konusundaki dayatma kadar keyfiliğe açık, demokrasinin gereklerine aykırı ve milletin talep ve beklentilerini hiçe sayan pek çok değişiklik de yer almaktadır." dedi.

KPSS’yi kazanan öğretmenlerin sözlü mülakatlarla alınması yüzlerce eğitimcinin tasfiye ve kıyıma uğratacağın belirten Gengörü, "Ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğindeki öğretim faaliyetlerinin Bakanlık gözetiminde açılabilecek çeşitli kurslar listesinden çıkartılarak yasaklanması, Anayasamızın 48. ve 42. maddesinde yer alan hükümlerine aykırı olarak öğrencilerin akademik gelişimlerine katkı sunacak eğitimlere katılma özgürlüklerini ellerinden almaktadır. Uluslararası bilim sınavlarında ülkemizin akademik başarıları istenilen düzeyde değilken bu uygulama eğitimde diğer ülkelerle aramızdaki uçurumu daha da arttıracaktır." ifadelerini kullandı.

MEB’e atama bekleyen 300 bin öğretmen adayının akıbetinin ne olacağını ifade eden Gengörü, “Milli Eğitim Bakanlığının, halen atama bekleyen yaklaşık 300 bin öğretmen adayı varken dershanelerde çalışan on binlerce öğretmenin atamasının yapılacağını söylemesi gerçekçi görülmemektedir. Ayrıca, MEB’in yaptığı sözlü sınavlardaki keyfi uygulamaların tartışıldığı bir dönemde MEB bünyesinde istihdam edilecek dershane öğretmenlerinin sözlü sınava tabi tutulacak olmaları, keyfi uygulamaların artarak devam edeceği, dershanelerin zorla dönüştürülmelerine karşı çıkan kurumlarda çalışan öğretmenlerin MEB tarafından cezalandırılabilecekleri endişesini arttırmaktadır.” diye konuştu.

Yapılması planlanan kanun değişikliğiyle okul ve kurum idarecilerin sadece 4 yıl yapma şartı getirilmesiyle 100 bine yakın idarecinin görevden alınacağı söyleyen Gengörü konuşmasına şöyle devam etti: “Böylece halen görevde olan yöneticilerin müktesep hakları ellerinden alınacak ve bu durum 100 binin üzerinde okul ve kurum yöneticisini etkileyerek eğitim kurumlarında büyük bir kaosa neden olacaktır. Bu durum yöneticilerin sürekli baskı altında tutulmasına, okul ve kurumların vesayet altına girmek zorunda kalmasına neden olacaktır. Aktif Eğitim-Sen olarak milletin vekillerini milletin menfaatlerini koruma, talep ve beklentilerini karşılama konusunda göreve davet ediyoruz.” CİHAN

Yorumlar