Valiye ‘hakaret’ davası gergin başladı, mahkeme başkanı ile avukatlar tartıştı

Atatürk Parkı'nda düzenlenen 10 Kasım töreninde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'a 'hakaret' edip 'tehditte' bulundukları iddia edilen sanıklar hâkim karşısına çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Valiye ‘hakaret’ davası gergin başladı, mahkeme başkanı ile avukatlar tartıştı

Atatürk Parkı'nda düzenlenen 10 Kasım töreninde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'a 'hakaret' edip 'tehditte' bulundukları iddia edilen sanıklar hâkim karşısına çıktı.
Duruşmanın başında mahkeme başkanı ile avukatlar arasında tartışma yaşandı. Ayrıca mahkeme hâkimi hakaret içerikli olduğu ileri sürülen ‘gavat’ ifadesini kayda geçirmek istemedi. Ancak, sanık avukatlarının talebiyle, tutanağa geçildi. Duruşma sırasında gazeteciler ‘gizli ses kaydı yapabilir’ endişesiyle salondan çıkartılmak istendi. Avukatlar buna karşı çıktı. Polisler basın mensuplarının üzerinde ‘ses kayıt cihazı’ araması yaptıktan sonra, duruşmayı takip etmelerine izin verildi.

Adana 8. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına Hüseyin Avni Coş katılmazken, haklarında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz sanıklar Mustafa O. K. (23) ve Sezer Z. (21) ile tarafların avukatları hazır bulundu. Yargılamanın başında Vali Coş’un avukatı Veysel Emre Gelibolu, duruşmanın gizli yapılmasını istedi. Ancak mahkeme başkanı CMK’nın 182. Maddesinde öngörülen maddeler oluşmadığından, bu talebi reddetti.

Sanık Mustafa O. K. savunmalarında suçlamaları kabul etmedi. 10 Kasım’da tören alanına gittiklerini ve “Ne Mutlu Türküm” diyerek slogan attıklarını anlatan Mustafa O.K., merasim yerine yaklaştıklarında vali korumalarının kendilerini aşırı derecede itip, kaktığını söyledi. Ayaklarına tekmelerin vurulduğunu ifade eden Mustafa O.K., “Vali ile vatandaş arasında bilinen olay gerçekleşti. Polislerin bizlere karşı gerçekleştirdiği davranışları protesto ettik. Korumaların ve polislerin bizlere karşı hukuka aykırı davranışlarından ötürü öfkelendik. Onların yargılanacaklarına ilişkin ifadeler kullandım. Öfkeliydim; tehdit ve hakaret kastım yoktur.” dedi.

Valinin vatandaşa karşı olan davranış ve sözlerine sinirlendiklerini vurgulayan Mustafa O.K., hiçbir şahsa yönelik söz söylemediğini kaydetti. Hiç kimseyi kast etmeden ‘İskilipli Atıf gibi yargılanacaksınız.’ demek isteklerini ileri süren Mustafa O.K. istemeyerek (ağzından), ‘asılacaksınız’ kelimesi çıktığını aktardı. Mustafa O.K., şöyle devam etti: “Örneklerle birlikte söyledim. Zaten beyanımda geçen sözleri gerçekleştirmeye yetkim de yoktur. CD çözüm tutanağını da kabul etmiyorum. Söylemediğim sözleri de söylemiş gibi göstermişler. Örneğin; ‘faşist köpekler, sizi tarihe gömeceğiz’ gibi bir söz söylemedim.”

Savunmasında geçen “Vatandaş ile vali arasındaki malum olayın ne olduğu” sorusuna ise Mustafa O.K. “Tören sırasında vali, basına da yansıyan vatandaşa karşı hakaret teşkil eden ‘gavat’ kelimesini kullandığı için orada bulunan kalabalık ve ben bu duruma öfkelendik. Öfkeyle birlikte polisler ve korumaların bize karşı kaba davranışları da eklenince sinirlendik, o sözleri söyledim.” cevabını verdi. Sanık Sezer Z. ise olay sırasında diğer sanık Mustafa ile aralarında 1, 2 metre mesafe bulunduğunu ve alana geldiklerinde Gençliğe Hitabe ve Andımızı okuduklarını hatırlattı. Orada bulunan vatandaşların valiye karşı çok büyük tepkilerinin olduğunu öne süren Z., “Başbakanın öğrencilere yönelik davranış ve sözleri vardı. Halkta bu duruma karşı bir tepki vardı. Bende bununla ilgili araştırma yaparken, Adana valisinin yasal düzenleme olmadan olaya müdahil olduğunu öğrendim. Vali tören alanına gelince bizi işaret etti. Polisler üzerimize saldırdı. Olayın heyecanı ile ağzımdan istemeden kaçırdım, suçsuzum.” diye konuştu.

Vali Coş’un avukatı Veysel Emre Gelibolu ise ‘İskilipli Atıf, Şeyh Sait gibi asılacaksınız’ gibi duyulmak istenmeyen sözlerin mağdurda ‘hakarette’ uğramış hissini uyandırabileceğini; bu nedenle iki sanıktan şikâyetçi olduklarını belirtti. Dosyada yer alan CD çözümlerinin yeterli ve sağlıklı olmadığını düşündüklerine işaret eden Gelibolu, “Mağdura (vali) atfedilen hakaret teşkil eden sözün söylendiği saat CD çözümüyle daha iyi anlaşılabilir.” şeklinde konuştu.

Çok sayıda stajyer avukatın da izlediği davda iki sanığı Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık’ın da aralarında bulunduğu 14 avukat savundu. Çıtırık, ‘hakaret ve tehdit’ suçunun oluşmadığını iddia etti. Çıtırık özetle “Vali Hüseyin Avni Coş, eylem ve sözleriyle yurttaşı hor görmekte, aşağılamakta ve istenmeyen olayların yaşanmasına bizzat neden olmaktadır. Gerilimi düşürmek yerine gerilimden beslenen bir anlayışı ortaya koymaktadır. 23 yaşında bir gencin bile söyleyemediği, söylemekten utandığı sözleri sarf eden bir vali tarafından yönetilmekteyiz.” şeklinde savunmasını yaptı.
Mahkeme başkanı, CD’nin yeniden çözümünün yapılmasına karar verip, duruşmayı erteledi.

CİHAN

Yorumlar