Valilik izahat yaptı: Duygu sömürüsü yapıyor

Sokakta yiyecek toplayan kadının görüntüsü sosyal medyada yayılınca Aksaray Valiliği izahat yapmak zorunda kaldı.

Google Haberlere Abone ol
Valilik izahat yaptı: Duygu sömürüsü yapıyor

Aksaray Valiliği, çöpe atılan sebze ve meyveleri toplarken görülen 22 yaşındaki Ceylan Kaya'ya, Aksaray Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı vasıtası ile 2013 yılından itibaren nakdi katkı yapıldığını söyledi.

Valilik vasıtası ile yapılan izahatda, 'Kişilerin aile bütünlüğünün ve gelir getirici faaliyetlerinin yer aldığı görülmüştür. Devletimizin sağladığı sosyal yardımlardan da faydalanan insanların kişilerin vicdani duygularını kullanarak organize bir biçimde dilencilik yapmayı alışkanlık durumuna getirdikleri mahallinde yapılan tetkikler sırasında mahal sakinleri vasıtası ile belirtilmiş olup, kamuoyunu yanıltmak amaçlı görüntü ve beyanatlar verdikleri görülmektedir' denildi. 

Aksaray'da geçen çarşamba günü merkeze bağlı Taşpazar Mahallesi'nde bir kadının yolun kenarına atılmış meyve ve sebzeleri topladığı görüldü. Atılan meyve ve sebzelerin içinde yemeye müsait olanlarını seçen ve isminin Fatma Ataşel olduğunu belirten bayan 'Yapacak bir işim yok. Kimse iş vermiyor. Bende böyle geçiniyorum. Kocam evi terk etti. Bir oğlum var. Onu yaşatmak için çöpten sebze ve meyve topluyorum. Toplamazsam, çocuğum ölecek' demişti. Ardından da topladığı meyve ve sebzeleri bir poşete doldurduktan sonra uzaklaştı. 

Adını Fatma Ataşel şekilde veren, Ceylan Kaya'nın Hacılar Harman Mahallesi'nde oturduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 4 ay evvela evi terk ettiğini öne sürdüğü eşinin ilk evliliğinden bulunan ‘oğlum’ dediği 10 yaşındaki tan ile ortak yaşayan Ceylan, gebe olduğunu ve aç kalmamak için çöplerden sebze ve meyve topladığını söyledi. 

Ceylan Kaya'nın komşusu 25 yaşındaki Derya Çıtanak da birisi 3 maaş 4 çocuğu bulunduğunu belirterek, eşinin takribî 7 ay evvela çalışmak için İstanbul'a gittiğini ve dönmediğini öne sürdü. Kendilerine bakan olmadığını ileri devam eden Çıtanak, "Çöplerden ekmek ve sebze bulup, pişirip çocuğumuza yediyoruz. Yoksa maddi durumumuz yok. Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Eşlerimiz bizleri terk edip gitti. Bize sahip çıkan yok. Dilenmeden, çöplerden topladığımız ekmek ve sebzeleri yiyoruz" dedi. 

VALİLİK: 'AİLELERE YARDIM YAPILIYOR 

Çöpten sebze ve meyve toplarken görüntülenen Ceylan Kaya meselesi için çıkan haberlerin peşinden harekete geçen Aksaray Valiliği, Ceylan Kaya ve komşusu Derya Çıtanak'ın, Aksaray Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı vasıtası ile daha evvela muhtelif yardımlar yapıldığını söyledi. İki kadının da eşlerinin seyyar şekilde halı satışı yaptığı söylendi. Valilik vasıtası ile yapılan izahatda, 'D.Ç.'nin benzeri B.Ç.’nin üstüne kayıtlı olmamakla ortak mahal sakinlerinin ifadelerine kıyasla kendisine ilişkin bulunan panelvan cinsi bir araç ile kasaba ve köylerde seyyar şekilde halı ticareti yaptığı mahallinde yapılan tetkikler sonucunda saptama edilmiştir. Aksaray Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı vasıtası ile D.Ç.’nin engelli çocuğu için 16 Kasım 2011 tarihinden itibaren 2022 Sayılı Kanun kapsamında engelli yakını aylığı, öteki 3 çocuğu için 23 Mayıs 2013 tarihinden itibaren Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık yardımları yapıldığı, bununla beraber haneye geçmiş zamanlarda yapılan nakdi yardımlarla ortak toplamda 23 Mayıs 2013 ve 05 Mart 2015 tarihleri içinde 11 bin 670 TL ödeme yapıldığı saptama edilmiştir. Ayrıca aile ayni şekilde yakacak yardımlarından faydalanmıştır' denildi. 

Aksaray Valiliği, çöpten sebze ve meyve toplarken görüntülenen Ceylan Kaya meselesi için da, 'Haberde bahsi geçen C.K. adlı insanın ise Aksaray İli Hacılar Harmanı Mahallesinde benzeri ve bir çocuğu ile ortak ikamet ettiği, benzeri Ü.A.’nın üstüne kayıtlı olmamakla ortak mahal sakinlerinin ifadelerine kıyasla kendisine ilişkin bulunan panelvan cinsi bir araç ile kasaba ve köylerde seyyar şekilde halı ticareti yaptığı, gene mahallinde yapılan tetkikler sonucunda saptama edilmiştir. Aksaray Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı vasıtası ile aileye bir çocuğu için 24 Mart 2014 tarihinden itibaren Şartlı Eğitim katkısı yapıldığı, geçmiş zamanlarda yapılan nakdi yardımlarla ortak toplamda 10 Kasım 2013 ve 18 şubat 2015 tarihleri içinde 2 bin 020 TL ödeme yapıldığı saptama edilmiştir. Ayrıca aile yakacak yardımlarından faydalanmıştır' denildi. 

İNSANLARIN VİCDANI DUYGULARINI KULLANIYORLAR 

Ceylan Kaya ve Derya Çıtanak'ın hısım yer aldığı belirtilen Valilik vasıtası ile yapılan izahatda şu ifadelere yer verildi: 'Bu bireyler içinde akrabalık bağının yer aldığı saptama edilmiş olup, insanların aile bütünlüğünün ve gelir getirici faaliyetlerinin yer aldığı görülmüştür. Devletimizin sağladığı sosyal yardımlardan da faydalanan insanları insanların vicdani duygularını kullanarak organize bir biçimde dilencilik yapmayı alışkanlık durumuna getirdikleri mahallinde yapılan tetkikler sırasında mahal sakinleri vasıtası ile belirtilmiş olup, kamuoyunu yanıltmak amaçlı görüntü ve beyanatlar verdikleri görülmektedir. Habere konu olanların umumi halleri meselesi için lüzumlu tetkikler oluşturulmuş olup, hayatlarını kolaylaştırmak ve daha iyi koşullarda yaşamlarını sürdürebilmeleri amacıyla lüzumlu yardımlar yapılmaya devam edilecektir.'

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar