Vali Yüksel'in İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü mesajı

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Vali Yüksel'in İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü mesajı

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

    Vali Yüksel, “Milli ve manevi anlayışı çağdaş düşünceyle yoğuran; toplumcu, milli ve ahlaki yeni bir çığırı Türk şiirine getiren büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 78. yıldönümü ve Türk milletinin milli mutabakat metni olan İstiklâl Marşı’mızın kabulünün de 93. yılı vesilesiyle Büyük Şairi bir kez daha rahmetle anıyoruz.” dedi.
Vali Yüksel, büyük milletlerin tarihlerine bakıldığında yüzyıllar içerisinde idealleştirdikleri mefkureler olduğunu, buna da ‘milli şuur’ dendiğini belirterek “Bu şuuru taşımayan milletlerin tarih sahifelerinde kayboldukları, dağılıp tarihin derinliklerinde yok oldukları görülür. Yani bir toplum; milli ve manevi kültüründen ne zaman uzaklaşmışsa, tarih sahifelerinden de o kadar kısa sürede kaybolup akıp gitmiştir.” ifadelerini kullandı.

    “O, YÜZYILIN EN BÜYÜK AHLAK VE ÜLKÜ ADAMIDIR”

    Vali Yüksel mesajını, “İşte bu noktada ulusların milli ve manevi kültürlerinin nesillere aktarılmasında abidevi şahsiyetlerin tarihi roller aldıkları görülmektedir. Türk tarihi içerisinde de milli ve manevi kültürleri nesillere aktaran Bilge Kağanlardan Fatih Sultan Mehmetlere, Yavuzlardan Kanunilere ve de Atatürk’e kadar uzanan abidevi şahsiyetler olmuştur. Bu bağlamda geçmişi öğreten, tanıtan, anlatan ahlaki ve medeni vasıflarımızı unutturmayan abidevi şahsiyetlerden biri de Mehmet Akif Ersoy’dur. O, yüzyılın en büyük ahlak ve ülkü adamıdır.” şeklinde sürdürdü.

    Mehmet Akif’in “Sanat için değil; toplum için, hayat için sanat yapılmalıdır.” anlayışıyla eserler verdiğini ifade eden Vali Yüksel, Milli Şair'in “Seni ancak ebediyetler eder istiab” diye devam edip giden Çanakkale Şehitleri Destanı şiiri ile Anadolu’daki milli mücadelenin en acı ve kara günlerinde en güçlü bir iradeyle terennüm edilen, parlayan bir umut duygusu olduğunu söyledi.

    Yüksel, “Feryatlarıyla bağımsız bir vatan fikrini halkıyla paylaşan, Çanakkale’yi yüreğinde Akif kadar hisseden hiç kimse olmamıştır. Çanakkale, Akif’le şiirden şuur olmuş ve bu şuur giderek nesillere taşınmıştır. O, olmasa idi Çanakkale Destanı bir tarih değil; dilsiz, kuru ve sadece bir savaş olarak tarih sahifeleri arasında kalırdı ve elbette İstiklâl Marşımızda milli bir ruh olmaz, bu muhteva da yüreklerde hissedilmezdi.” diye mesajını tamamladı. CİHAN

Yorumlar