Vali şikayetçiyi KOM’a yönlendirdi, limanda rüşvet ve yolsuzluk ortaya çıktı

İzmir merkezli beş ilde, TCDD’ye bağlı Liman İşletme müdürlüklerine yönelik yapılan ve 25 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili ilginç bilgiler ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Vali şikayetçiyi KOM’a yönlendirdi, limanda rüşvet ve yolsuzluk ortaya çıktı

İzmir merkezli beş ilde, TCDD’ye bağlı Liman İşletme müdürlüklerine yönelik yapılan ve 25 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili ilginç bilgiler ortaya çıktı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, yolsuzluk, irtikap, ihalelerle ilgili bilgi sızdırma ve limanlardaki işlemlerde usulsüzlük iddiasıyla yürütülen soruşturmanın, TCDD İzmir Liman İşletmeleri’nde rüşvet ve yolsuzluklar olduğunu iddia eden bir şirket sahibinin Ocak 2011’de İzmir Valiliği’ne yaptığı müracaat üzerine başladığı öğrenildi. Dönemin İzmir Valisi olan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç'ın, şikayetçi olan şirket sahibini Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne yönlendirmesiyle iddialar soruşturmaya dönüştü. İzmir’den Ankara’ya kadar uzanan soruşturmada, 100’e yakın suçlamanın bulunduğu iddia ediliyor.

KESEKÂĞITLARINDA RÜŞVET İDDİASI

Vali Kıraç tarafından Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne yönlendirilen şikayetçi işadamı, haksızlığa uğradığını anlattı. TCDD İzmir Liman İşletmeleri ile yaptıkları sözleşme gereği firmalarıyla 10 yıldır gemilerle limana gelen yükleri yükleme boşaltma hizmetini verdiğini, bu hizmeti verebilmek için makine ithal edip İzmir Limanı'na kurduğunu belirten işadamı, 1 Ocak 2010 tarihinden sonra yükleme boşaltma hizmetinin doğrudan temin yöntemiyle yapılmaya başladığını, kendisi gibi başka firmaların da talip olduğunu ancak limanda kurulan rüşvet çarkı sebebiyle yönetimin istemediği firmaların değişik mazeretlerle elendiği ve ihaleleri önceden kimin kazanacağının belirlendiği, kazanacak firmaların isteklerine göre özel şartname hazırlandığını iddia etti. İhbar üzerine usulsüzlük yaptığı değerlendirilen kamu görevlileri ve şirket yöneticilerine yönelik teknik ve fiziki takip başlatıldı. İzlemeler sonucunda, TCDD İzmir Liman İşletme yetkilileri ile firmaların birbirleriyle irtibatlı oldukları ve özellikle limanın ihtiyacı olan mal ve hizmetlerin alımlarında (ihalelerde ve doğrudan teminlerde) usulsüzlük yapıldığı, bu işler için çok yüksek paralar döndüğü, kesekâğıtlarının içinde rüşvet paketleri dağıtıldığı tespit edildi. İddiaya göre liman bulunan başka şehirlerde de aynı suçların işlediği ve kamunun zarara uğratıldığına yönelik bulgulara ulaşıldı. Ayrıca şüphelilerin çıkar amaçlı suç örgütü içerisinde faaliyet gösterdikleri, irtibatlı oldukları şirket sahibi veya yetkilisiyle ihalelerden önce şartnameyi açıkça görüşerek, maddeleri değiştirmek suretiyle kamuyu zarara uğrattıkları, firma yetkililerinden menfaat temin ettikleri iddia edildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin 100’den fazla rüşvet alma ve verme, zimmet, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, irtikap, görevi kötüye kullanma, doğrudan temin alımlarına fesat karıştırma suçlarına karıştığı öne sürüldü.

Operasyon kapsamında yaklaşık 100 şüpheli bulunduğu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın da bilgisine başvurulabileceği, rüşvet ve ihale operasyonunda devletin yaklaşık 60 milyon lira zarara uğratıldığı da iddia ediliyor. CİHAN

Yorumlar