Vali Öz: Ticaret hacmimizi yükselteceğiz

Türkiye-Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Alanya Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti Ticaret Formu Trabzon’da yapıldı. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Rusya, Ortadoğu Ve Kafkasya üçgeninde önemli bir ticaret merkezinde...

Google Haberlere Abone ol
Vali Öz: Ticaret hacmimizi yükselteceğiz

Türkiye-Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Alanya Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti Ticaret Formu Trabzon’da yapıldı. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Rusya, Ortadoğu Ve Kafkasya üçgeninde önemli bir ticaret merkezinde olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu avantajı iyi kullanılarak ticaret hacmini yükselteceğini söyledi.

Ticaret formunun açılışında konuşan Trabzon Valisi Öz, "Üretimin hızla geliştiği, refahın, ticaretin, sermayenin sınır tanımadığı küreselleşen bir dünyada yeni koridorlar, yeni ticaret güzergahları da kaçınılmaz. Tarihte önemli bir ticaret merkezi olan Doğu Karadeniz Bölgesi ve bu bölgenin işadamları sınırları aştığını bir kez daha gösteriyor. Bölgede hem kuzeydeki komşumuz Rusya, hem Ortadoğu, hem de Kafkaslar açısından önemli bir ticaret merkezinde bulunuyoruz. Gerek belli ülkelerde yaşanan sınırlamalar, gerekse dünya ölçeğinde yaşanan sıkıntılar iş dünyasında yeni kapıları, yeni açılımları zorlamakta. Doğu Karadeniz-Hazar Ticaret Hattı da diyebileceğimiz bu hat yeni bir koridor oluşturmakta. Bu koridor Türkiye, Rusya Federasyonu, Kuzey Osetya, Dağıstan Bölgesi ve Gürcistan için ticarette hem hedef ülke, hem de transit ülke olarak önemli bir potansiyel alanı oluşturmakta. Bu güzergahta yer alan ülkelerin hepsi bundan kazançlı çıkacak ve bu güzergah burada kalmayıp Hazar Denizini aşıp Kazakistan ile Orta Asya’ya kadar uzanacaktır. Kuzey Osetya ve Türkiye arasında ticaret hacmi bugün 30 milyon dolarlarla ifade edilse de önümüzdeki yıllarda bu rakam 200-300 milyon dolarlara, daha sonrasında da belki milyarlara ulaşacak." şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan Dağıstan Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Tavlu Kazakbiev de bu tür ticari birliktelikleri her zaman desteklediklerini belirterek bu tür işbirliklerinin ülkeler arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilere katkı vereceğini söyledi. Kuzey Osetya Alanya Cumhuriyeti Bakan Yardımcısı Gadzaov Feliks Ruslanoviç ise "Bölgemiz dünya ile ticaret sıralamasında Türkiye ilk sırada yer alıyor. Bu tür toplantılar ülkeler arasında gerçekleşen ticaret potansiyelini daha da arttıracaktır." dedi.

Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov, bölgeler arasındaki ticari koridor üzerindeki ulaşım sorununun kısa sürede çözülmesi temennisinde bulunarak, güvenli yol güzergahının bölge ülkelerinin ekonomisine katkıda bulunacağını ifade etti.

CİHAN

Yorumlar