Vali Öz: Su ürünleri üretimi geliştirilmeli

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon ve İlçeleri İç Su Ürünleri Üretici Birliği Başkanı Abdül Kadir Sürmeli ve yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
Vali Öz: Su ürünleri üretimi geliştirilmeli

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon ve İlçeleri İç Su Ürünleri Üretici Birliği Başkanı Abdül Kadir Sürmeli ve yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti. Vali Öz, "Su ürünleri üretiminin bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Vali Öz, kabulde yaptığı konuşmada, Trabzon’un deniz balıkçılığı ile su ürünleri konusunda potansiyeli ve ekonomisi yüksek olan bir il olduğunu belirtti. Ancak bu sektörü ekonomiye kazandırma konusunda sıkıntılar bulunduğunu anlatan Öz, "12 bin ton olan kapasitemizin 4 bin, 4 bin 500 tonunu kullanabiliyoruz. Türkiye'de su ürünleri ve balıkçılık üretimi istenilen seviyede değil. Su ürünleri üretiminin bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Bölgedeki özellikle su ürünleri üreticilerinin de belli sıkıntıları olduğunu kaydeden Öz, "HES’lerden, Devlet Su İşleri’nin ve Karayollarının alt yapı çalışmalarından kaynaklanan ciddi sıkıntıları bulunmakta. Bu konuda zaman zaman kurumlarımızı ikaz ediyor ve buna sebep olan işletmelere ceza uygulayarak önüne geçmeye çalışıyoruz. Bizim üreticilerden beklentilerimiz bu üretimi yaparken çevre ve sağlık şartlarına uyum konusunda özen göstermeleridir. Umarım bu süreci birlikte yürütüp ekonomimiz ve bölgedeki istihdam için önemli olan bu sektörümüzü geliştiririz." ifadelerini kullandı.

İç Su Ürünleri Üretici Birliği Başkanı Abdül Kadir Sürmeli, birlik olarak 6 ilde bulunan balık çiftliği potansiyeline ilişkin bilgiler verdi. Sürmeli, "6 vilayette önceden 3-4 tane balık çiftliği bulunurken, günümüzde irili ufaklı 300’e yakın çiftliğimiz bulunmaktadır. Yıllık üretim kurulum kapasitemiz ise 20 bin ton civarındadır. Bunun gerçekleşme oranı ise yüzde 30 civarındadır. Trabzon olarak 12 bin ton kurulu kapasitemiz var. Gerçekleşen kapasitemiz ise 4-5 bin civarındadır. Bu sektörde bin kişiye istihdam imkanı sağlanıyor. Ayrıca milli ekonomiye de 25 milyon lira civarında katkı sağlanıyor." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar