Vali Mutlu: Yolcuları sorunsuz bir şekilde tahliye ettik

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Pegasus Havayolları’na ait uçağı kaçırmaya çalışan korsanın etkisiz hale getirildiğini, yolcuların da sorunsuz bir şekilde tahliye edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Vali Mutlu: Yolcuları sorunsuz bir şekilde tahliye ettik

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Pegasus Havayolları’na ait uçağı kaçırmaya çalışan korsanın etkisiz hale getirildiğini, yolcuların da sorunsuz bir şekilde tahliye edildiğini söyledi. Kaptanın Soçi yerine uçağı İstanbul’a indirmeyi sağladığını belirten Mutlu, “Soçi’de barışa hizmet eden olimpiyatların sabote edilmesine yönelik bir takım istihbari bilgiler farklı kanallardan zaten geliyordu. Bunun şehrimizde yaşanmış olması bizi üzmüştür.” dedi.

Hüseyin Avni Mutlu, Sabiha Gökçen Havaalanı’na giderek, uçağı kaçırmaya çalışan korsanın etkisiz hale getirilmesi için yapılan çalışmaları yerinden takip etti. Ukrayna uyruklu korsanın etkisiz hale getirilmesinden sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Mutlu, çalışmaları şöyle anlattı: “O andan itibaren havaalanımıza gelişleriyle ilgili bütün hazırlıkları ilgili birimlerimiz, başta Emniyet Müdürlüğümüz olmak üzere, süratli bir kriz merkezi oluşturmak suretiyle olayı takip etmeye başladık. Yoğun istihbari bilgi akışını bütün kanalları kullanmak suretiyle, uçakta hava korsanın yalnız olup olmadığı, ifade ettiği gibi bir bombayı uçağın bagajınaı yerleştirip yerleştirmediği, ne tür bagajlarının olduğu, bu bagajlarının içinde ne tür malzemelerinin olduğuna varıncaya kadar çok detaylı, çok istihbari yönden bir çalışma yürüttük. Şahısla ilgili bütün bilgileri de istihbari birimlerimizin çalışmasıyla koordine ettik. Ne yapacağımızı kararlaştırdık ve bu süreçten sonra da hava korsanıyla bir müzakere sürecini başlatarak zaman içerisinde yapacağımız çalışmaları daha da netleştirip hazırlıklarımızı sürdürdük. Bu esnada havaalanı trafiğini bir müddet geçici olarak da olsa kapattık. Müzakereler sonucunda oluşturulan güvenle yolcuların önce kadın, çocuk ve yaşlıların hedeflediğimizi söyledik ve buna kendisinin de yanaştığını gördük. Bu niyetle başlatmış olduğumuz boşaltma ameliyesi esnasında diğer yolcuların da aşağıya indirilmesini sağlayarak, içerde korsanın mürettebatla baş başa kalmasını temin ettik. Bu arada gene emniyetimizin özel hareket birimleri uçağın uygun yerlerinden kendilerine uygun bir şekilde uçağa sızarak yolcunun boşaltılması esnasında, gerekli tertibatlarını aldılar. Yolcuların boşaltılması bittikten sonra uçakta kalan korsana karşı süratli ve etkili bir müdahaleyle etkisiz hale getirdiler. Şu anda gerekli işlemleri yapılmak üzere emniyetimiz gözetimindedir. Bütün mürettebat ve yolcularımız hiçbir sağlık problemi yaşamaksızın, kurtarılmışlardır.”

Mutlu, Soçi’deki olimpiyatları sabote etmeye yönelik eylemlerin olacağına dair bilgilerin olduğunu belirterek, “Soçi’de barışa hizmet eden olimpiyatların sabote edilmesini yönelik bir takım istihbari bilgiler farklı kanallardan zaten geliyordu. Bunun şehrimizde yaşanmış olması bizi üzmüştür.” şeklinde konuştu.

Korsanın üzerinde bomba olmadığını açıklayan Mutlu, “Akli melekeleri nedir, problemleri var mıdır, ruh sağlığı yerinde midir, fevri midir, psikolojisi nedir, alkol almış mıdır bütün bu değerlendirmeleri yaptık. Alkol noktasında herhangi bir bilgi bize ulaşmadı. Bizden istekleri oldu, müzakereler sırasında paylaştı. Kendi ülkesinden İstanbul’daki yetkililerle görüşme arzuları oldu. Bütün bunları müzakere süresi içinde konuştuk. Soçi’ye gitmek istiyordu. Oradaki sportif faaliyetlerle ilgili mesaj vermek niyetinde olduğu anlaşılıyordu. Şu an gözaltında adli makamlarımız gerekli işlemleri yapacaktır. 40-45 yaşlarında bir kişi. Örgütsel bağlantısı ile ilgili bir bulgumuz yok ama tabi ki bunlar incelenecek.” ifadelerini kullandı.

“Elinde bir el çantası varda, çantada bir takım elektronik şeyleri vardı. Sinyalle bir şeyler patlatacağını söyledi.” diyen Mutlu, şunları söyledi: “Müzakerecilerimiz vardı. Kendi dilinden konuşan etkili bir müzakerecimiz vardı. Çerkez yurttaşlarımıza yönelik herhangi bir açıklaması olmadı. Şu an yolcuları misafir ediyoruz, adli makamlar bundan sonraki süreci takip edecek. Zor kullanmak sorundaydık, ikna olması konusunda gerekli olanlar paylaşıldı. Tabi ki ikna olmayınca silah kullanmadan etkisiz hale getirdik. Nispi bir yarası var ama ağır bir şey değil. Bir boğuşma sonucunda arkadaşlar etkili müdahaleyi yaptı.”
CİHAN

Yorumlar