Vali Mutlu: Bakırköy'deki saldırı soygun amaçlı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bakırköy'de meydana gelen silahlı saldırı olayının soygun amaçlı olarak 2 kişi tarafından gerçekleştirildiğini, şüphelilerin de benzer konularla ilgili sabıkalarının bulunduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Vali Mutlu: Bakırköy'deki saldırı soygun amaçlı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bakırköy'de meydana gelen silahlı saldırı olayının soygun amaçlı olarak 2 kişi tarafından gerçekleştirildiğini, şüphelilerin de benzer konularla ilgili sabıkalarının bulunduğunu söyledi. Taksim Meydanı'nda yapılmak istenen 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili yetkilerinin kendilerinde olduğunu söyleyen Mutlu, ancak bu yetkiyi keyfi kullanmadıklarını belirtti.

Vali Hüseyin Avni Mutlu, Bayrampaşa Kaymakamlığı'nda düzenlenen 'Büyükşehirde genç olmak' konulu konferans öncesi basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bakırköy'de eski bir milletvekilinin aracına yapılan saldırının soygun amaçlı olduğunu belirten Mutlu, olayın 2 failinden birinin ölü, diğerinin de yaralı olarak ele geçirildiğini söyledi. Olaya ilişkin değerlendirmede bulunan Mutlu, "Olayın mahiyetine baktığımızda, yapmış oldukları ticaret vesilesi ile yanlarında para bulundurmaları nedeniyle soygun amaçlı bir saldırıya maruz kaldıkları anlaşılıyor." dedi.

Olayın farklı bir vasfı ve içeriği olmadığını belirten Mutlu, "Yanlarında bulunan paranın kaçırılması amacıyla 2 kişi tarafından gerçekleştirilen bir olay. Şahısların da daha önce hırsızlık suçlarından muhtelif defalar hüküm giydikleri biliniyor. Motosikletle olay yerine gelmişler, motosikletlerini uygun bir yerde bırakmışlar. Bunlar asayiş birimlerimizin ilk tespitleri." değerlendirmesinde bulundu.

Mutlu, Taksim Meydanı'nda yapılmak istenen 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin de değerlendirmede bulundu. Anayasanın bu konuda net ve açık bir hükme sahip olduğunu belirten Mutlu, bu tür toplantıların ifade hakkının kullanılması, toplanma hakkının kullanılmasının anayasal güvence altında olduğunu kaydetti. Aynı anayasa hükmünün devamında bu hakkın kullanımının kanunla düzenleneceğinin yer aldığını belirten Mutlu, "Bununla ilgili de anayasaya uygun çıkarılmış olan ilgili mevzuatlar vardır. 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasası başta olmak üzere. Biz bir hakkı da engellemiyoruz. Hakkın bizzat kullanılması ile de alanlar gösteriyoruz. Nitekim Kadıköy'de de Türk-İş'in yapacağı miting ile ilgili olarak da bu hakkın kullanılması konusunda onlara gerekli olan izni, müracaat ettikleri için de vermiş olacağız. Bu bakımdan kamu düzeni, sosyal düzen, trafik düzeni ve güvenlikle ilgili pek çok şehir hayatıyla ilgili hususlarda tedbir almak ve bu hakkın yasaya uygun şekilde kullandırılması bizim görevimizdir. Biz bu görevimizi yerine getiriyoruz. Bizim yaptığımız işlemde hukuka aykırı hiç bir işlem yoktur. Bahsedilen değerlendirme 2008 yılında verilmiştir. 2008 yılından bu yana da herhangi bir olumsuz karar da söz konusu değildir. Geçen yıl da bu konuyla ilgili aldığımız bir karar vardı. 2008'in ötesinde şu ana kadar zaten 5-6 yıldır verilmekte olan kararlar var. Bu bakımdan bu bizim yetkimizde olan bir şey ama bu yetkiyi kullanırken de hiç bir zaman keyfi hareket etmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Vali Mutlu, Taksim Meydanı'nda ve Kazancı yokuşunda yapılacak anma ve çelenk törenleri için gerekli izinleri verdiklerini belirterek çok daha nitelikle meydanlarda miting yapılması için yardımcı olduklarını kaydetti. Mutlu, bu belirtilen yerlerde yapılacak mitingler için gerekli taşıma ve lojistik ihtiyacı konusunda da yardımcı olabileceklerini ifade ederek, "Bütün bunlar bir hakkın engellenmesi değil, daha iyi kullanılması için imkan sağlanmasıdır." dedi.
CİHAN

Yorumlar