Vali Kıraç: Diyarbakır, turizmde yıldızı parlayan bir marka haline gelebilir

Vali Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'ın, gerçekleştirilecek adımlarla başta Türkiye olmak üzere dünya turizminde yıldızı parlayan bir marka haline gelebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Vali Kıraç: Diyarbakır, turizmde yıldızı parlayan bir marka haline gelebilir

Vali Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'ın, gerçekleştirilecek adımlarla başta Türkiye olmak üzere dünya turizminde yıldızı parlayan bir marka haline gelebileceğini söyledi.

Diyarbakır'da 38. Turizm Haftası kutlamaları, düzenlenen törenle başladı. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'ndeki etkinliğe Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın yanı sıra üniversite yönetimi ve öğrenciler katıldı. Programda konuşan Vali Kıraç, turizmdeki başarının sadece yatak sayısı ve yatırım konusu ile ilgili olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Diyarbakır, sahip olduğu zenginliklerle kıyaslandığında değişimi geciken bir kent olduğunu belirten Kıraç, "Bu doğrultuda 11 ay önce başladığımız görev süresince hem bilimsel hem de akılcı temellerle Diyarbakır’ın hem turizm zenginliklerini hem de kullanılabilir tüm dinamiklerini, karar vericiler ve sektöre katkı koyanlarla ele alma gayreti içerisindeyiz." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2013 yılı istatistiklerine göre, 230 bin kişilik turist sayısıyla Diyarbakır'ın, bölgedeki 12 il içinde toplam turistlerin yüzde 27'sine ev sahipliği yaptığını anlatan Kıraç, çözüm sürecinin getirdiği huzur ve barış iklimi sayesinde turist sayısında artış yaşandığını belirtti. Kıraç, "Her ne kadar ilimize gelen yerli ve yabancı turist sayıları halen istediğimiz düzeyde olmasa da özellikle çözüm sürecinin getirdiği huzur ve barış iklimi sayesinde geçtiğimiz yıl ilimize gelen turist sayılarında çok ciddi yüzdesel artışlar yaşandı. Yabancı turist sayısı yüzde 100 artarken, yerli turist sayımız da yüzde 25 civarında artış gösterdi. Bu da çok açık ve net bir şekilde göstermektedir ki bu süreç böyle devam ettikçe gelen turist sayılarımızda daha yüksek yüzdelerle artışlar görebileceğiz." şeklinde konuştu.

Diyarbakır Valiliği olarak, Kalkınma Bakanlığı tarafından ayrılan 60 milyon TL kaynak ile Diyarbakır tarihini yeniden canlandırmayı istediklerini ifade eden Cahit Kıraç, "Bu kapsamda özellikle son 10 yılda ilimizde yaptığımız turizm restorasyon çalışmalarında 100 milyon TL civarında yatırım yaptığımızın da altını önemle çizmek istiyorum. Turizmin Diyarbakır için her geçen gün artan önemine binaen, Diyarbakır Valiliği olarak yürüttüğümüz projelere ek olarak, Diyarbakır için güçlü bir 'Marka Yönetim Çalışması' yapmamız gerektiğine karar vererek, kentin üzerinde özellikle güvenlik eksenli oluşan yanlış imajı ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalarımız içerisine 'Marka Kent Diyarbakır'ı dahil ederek, kent üzerinde yeni bir imaj çalışması yapmayı ve 'Görmeden Dönülemeyecek Yer' olarak hafızalara kazımayı amaç edinmiş bulunuyoruz." diye konuştu.

İçkale’ye, önümüzdeki yıldan itibaren ziyaretçi kabul edeceklerini anlatan Kıraç, UNESCO’ya gönderilen 'Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin yakın zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine eklenmesinin haklı gururunu hep birlikte yaşayacaklarını söyledi. Kıraç, "Diyarbakır’ı, ülkemize ve tüm dünyaya tanıtmak maksadıyla geçtiğimiz hafta çok önemli bir çalışmanın başlangıcını yaptık. TRT ile işbirliği yaparak, Diyarbakır Surları'nın anlatıldığı bir belgesel film ile şehrimizin inanç tarihinin anlatılacağı ikinci bir belgeselin çekimine önümüzdeki ay başlayacağız. Bu 2 büyük prodüksiyon, farklı dillerde hazırlanarak ilimizin bu anlamdaki zenginliğini tüm dünyaya tanıtmayı hedeflemektedir." ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki ay içerisinde Eğil ilçesinde ‘Peygamberler Diyarı Eğil’ ulusal sempozyumunun da ilin tanıtımına önemli katkılar sunacağına inandıklarını belirten Kıraç, şöyle devam etti: "İçerisinde bulunduğumuz turizm haftası vesilesiyle, üzerinde yaşadığımız bu hazinenin bir kere daha farkına varmak, bu hazineye hak ettiği değeri vermek ve bu değeri turizm aracılığıyla dünyayla paylaşmak için tüm Diyarbakır sevdalılarını, ilde faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerimizi turizme katkıda bulunmaya ve bu şehir için çalışmaya davet ediyorum."



CİHAN

Yorumlar