Vali Kıraç: Diyarbakır barış ve kardeşlik limanı olmanın arayışında

Diyarbakır Vali Mustafa Cahit Kıraç, "Diyarbakır tekrar eski günlerine dönmenin, barış, kardeşlik ve huzurun limanı olmanın arayışındadır. Üç büyük dini de kendinde cem edebilmiş, huzur ortamı sunabilmiş olan bu kadim kent, tekrar o...

Google Haberlere Abone ol
Vali Kıraç: Diyarbakır barış ve kardeşlik limanı olmanın arayışında

Diyarbakır Vali Mustafa Cahit Kıraç, "Diyarbakır tekrar eski günlerine dönmenin, barış, kardeşlik ve huzurun limanı olmanın arayışındadır. Üç büyük dini de kendinde cem edebilmiş, huzur ortamı sunabilmiş olan bu kadim kent, tekrar o eski ışıltılı günlerine dönme yolunda önemli merhaleler katetmektedir.” dedi.

'İslam Tarihinin İlk Asrında Diyarbakır ve Çevresi ' konulu sempozyum Diyarbakır'da başladı. Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyumun açılışında konuşan Vali Mustafa Cahit Kıraç, sempozyumun Diyarbakır'da yapılmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. Diyarbakır'ın İslam orduları tarafından fethedildiğini anlatan Kıraç, kenttin İslamın önemli merkezlerden birisi olduğunu kaydetti. Şehrin sadece eserleri değil yetiştirdiği değerli alimlerle de öne çıktığını belirten Kıraç, "Fatih’in hocası Molla Gürani, tarihçi İbnül Ezrak ve Hattat Hamit Aytaç gibi değerli şahsiyetler Diyarbakır’da neşet etmiş, buradan ilham almış ve İslam tarihine isimlerini altın harflerle yazdırmışlardır." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'ın, İslam’ın Anadolu’da kök salmasında önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Vali Kıraç, şehrin İslam’ın sarsılmaz kalelerinden birisi olduğunu vurguladı. Kıraç, sözlerini şöyle tamamladı: "Diyarbakır’ın İslam açısından ne mana ifade ettiğini, ilimizin aslında bir kardeşlik manzumesi olduğunu, nice âlimler, düşünür ve edebiyatçılar yetiştirdiğini kamuoyuna tekrar hatırlatması ve tarihe not düşülmesi adına bu sempozyumun önemli olduğuna inanıyorum. Ayrıca bu hususları gelecek nesillerimize aktarma adına değerli tarihçilerimize büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etmek istiyorum."

CİHAN

Yorumlar