Vali Karaloğlu: Bursa’nın uluslararası ulaşımını Sabiha Gökçen sağlayacak

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun tamamlanmasından sonra Bursa’nın uluslar arası ulaşımını İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’nın sağlayacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Vali Karaloğlu: Bursa’nın uluslararası ulaşımını Sabiha Gökçen sağlayacak

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun tamamlanmasından sonra Bursa’nın uluslar arası ulaşımını İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’nın sağlayacağını açıkladı. Vali Karaloğlu, Yenişehir Havaalanı’nın ise iç hatlarda paralel uçuşlarda kullanılabileceğini söyledi.

Vali Münir Karaloğlu, Bursa’da ulusal ve yerel basında görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Altınceylan tesislerinde basınla buluşan Vali Karaloğlu, kent gündeminde ki konulara değindi. Karaloğlu, Bursa'ya atanmasının üzerinden 4 ay geçtiğini hatırlatarak, önce şehri tanıyıp daha sonra ise basınla tanışmayı uygun gördüğünü ifade etti.

Bursa'nın ekonomisi ve zenginlikleri ile Türkiye'de her alanda ilk 4'ün içinde olduğunu hatırlatan Karaloğlu, şehirde ulaşımdan, sanayiye birçok yatırımın devam ettiğini söyledi. Bursa'da ulaşım başta olmak üzere çok önemli yatırımların devam etiğini anlatan Karaloğlu, "Bursa'nın geleceğini etkileyecek ulaşım projelerinden birincisi İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu. İkincisi ise Osmaneli-Bursa hızlı tren demir yolu hattı. Özellikle bu otoyolun Bursa'ya ne getirip, ne götüreceğini bundan sonra ki Bursa'nın hayatını nasıl etkileyeceğini çok merak ediyoruz. Bunu da BEBKA aracılığı ile uluslar arası bir firma ile bu otoyolun kenti nasıl etkileyeceğini araştıracağız." dedi.

Bu otoyol ile Bursa'da artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlatan Vali Karaloğlu, "Proje planlananın öncesinde gidiyor. İnşallah 2015'in Mart ayında Bursa çevre yolu ile Altınova arasının ulaşıma açılması hedefleniyor. 2015'in sonunda ise İstanbul ile Bursa arasında ki otoyolunun tamamının kullanıma açılması hedefleniyor. Bursa İzmir arası ise en yakın zamanda ulaşıma açılacak." şeklinde konuştu.

İSTANBUL-BURSA OTOYOLU TAMAMLANINCA ULUSLARARASI HAVA ALANIMIZ SABİHA GÖKÇEN OLACAK

Bir gazetecinin Bursa'nın hava ulaşımında yaşadığı sıkıntıları sorması üzerine Vali Karaloğlu, şehrin en büyük probleminin havaalanı ile yerleşim yerlerindeki ulaşım olduğuna işaret etti. Vali Karaloğlu, şöyle konuştu: "Bizim havaalanının bir erişim problemi var. Öncelikle havaalanına erişimi kolaylaştırmamız lazım. Bunu sağlamadığımız sürece biz Yenişehir Havaalanı'nı işletir hale getiremeyiz. Yer olarak belki uygun bir yerde ama ulaşımda sorunları var. Biz onu çözmeden bu sorunu gideremeyiz. Yenişehir Havaalanı'nın uluslararası bir havaalanı olur mu? Bu da zor. Gerçekçi olmak lazım. Az önce İstanbul-Bursa otoyolundan bahsederken, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak demiştim. Sabiha Gökçen Havaalanı bu otoyol bittikten sonra Bursa merkeze 82 kilometre olacak. Şu anda 22 milyon yolcu taşıyan uluslararası bir havaalanı ile bizim şehrimizin mesafesi 82 kilometre ve zaman olarak ta 45 dakikaya düşüyor. Bu gün dünyanın hangi metropolüne uçarsanız uçun hiç fark etmez, en az bu kadar havaalanı şehrin dışındadır ve en az bu kadar süre ile şehir merkezine gidersiniz. 45 dakika 1 saattir, bazen 1,5 saattir şehrin yoğunluğuna göre. Yani bizim bundan sonra otoyol bittikten sonra uluslararası havaalanımız Yenişehir'den çok Sabiha Gökçen olacak onu vurgulamaya çalışıyorum. Yenişehir’i unutalım mı? İşletmeyelim mi? Hayır onu söylemek istemiyorum. Yenişehir’i mutlaka ülke içi uçuşlarda çapraz ve paralel uçuşlarda etkin hale getirmemiz gerekiyor. Bunun içinde sadece konuşarak, Yenişehir Havaalanı çalışsın demekle de çalışmaz tedbirlerini almamız lazım."

9 TANE YENİ HASTANE YAPILIYOR

Sağlık sektöründe de önemli yatırımların olduğunu anlatan Karaloğlu, şehir genelinde 9 tane hastanenin inşaatının devam ettiğini vurgularken, bunların tamamlanması ile Bursa ve çevresinde ki bütün sağlık sorunlarının çözüleceğini söyledi.

Bursa genelinde devam eden ve ihalesi daha önce yapılmış inşaatı devam eden 545 dersliğin yapımının devam ettiğini anlatan Vali Münir Karaloğlu, bunların önümüzdeki sezona yetişeceğini belirtti. Ayrıca 345 derslikli 18 okulun ise ihale çalışmasının sürdüğünü anlatan Karaloğlu, hayırsever vatandaşlar tarafından da 325 derslikli okulun yapımının devam ettiğini belirterek, "Bunlar tamamlandığında Bursa'ya bin 200 yeni derslik kazandırmış olacağız. Şu anda Bursa'da ki dersliklerde ortalama öğrenci sayısı 34, bunlar tamamlandığında bunu daha aşağı çekeceğiz." dedi.

'30 MART SEÇİMLERİ TÜRKİYE İÇİN BİR MİLAT'

Önümüzdeki dönem seçim sürecine girildiğini anlatan Vali Münir Karaloğlu, sözlerine şöyle devam etti: "30 Martta yerel yönetimler seçimleri yapılacak. Geçmişe bakıldığında Bursa'da seçim dönemlerinde çok önemli toplumsal olayların yaşanmadığı görülüyor. Ama 30 Mart seçimleri hem Türkiye için hem Bursa için gerçekten milat olacak bir seçim olacak. Bunu seçim sonuçları için söylemiyorum. Bu seçim yeni büyükşehir yasasının uygulanması dolayısı ile Türkiye için bir milat olacak. Biliyorsunuz artık valilikler icrai işleri daha azalan, koordinasyon, planlama denetleme görevleri daha öne çıkan makamlar haline geliyor. İcra işlerimiz özel idarelerin büyükşehirlere devri ile beraber daha çok büyükşehirlere devredilecek. Artık Büyükşehirlerde, Bursa’mızda köy kavramı kalkmayacak. Bütün köyler hem ilçe belediyeleri için hem büyükşehir belediyeleri için birer mahalle olacak.”

Bunun Türkiye için yeni bir model dolduğunun altını çizen Vali Münir Karaloğlu, "İnşallah 30 Marttaki seçimden sonra sorunsuz bir şekilde bu yetkileri biz büyükşehir belediyesine ve ilçe belediyesine devretmiş olacağız. Personeli de İDE devretmiş olacağız araç gereç gayri menkullerinde büyük bir çoğunluğunu devretmiş olacağız. Bundan sonra valilik biraz kentte koordinasyonu sağlayan, planlamayı yapan, denetleyen ve merkezi hükümetin vizyonunu kentlere taşıyan makamlar konumuna gelecek. Bizde bu yeni konumumuza göre kendimizi şekillendirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Bursa'ya gelen turist sayısının yeterli olmadığının altını çizen Vali Münir Karaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye şu anda 34 milyon yabancı turisti ağırlıyor. Ama Bursa gibi 12 ay turizm yapılabilecek bir kente 150 bin, 500 bin, 1 milyon turist de olsa az. Biz bu sayısı artırmamız lazım. Yatak kapasitemiz sektörün yeni yatırımları ile daha iyi oldu. 7 tane 5 yıldızlı otelimiz oldu. Sağlık turizmi ile ilgili şu anda çok önemli çalışmamız var." CİHAN

Yorumlar