Vali Güzeloğlu: Temiz su için havzaların korunması önemli

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, temiz su için havzaların korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Vali Güzeloğlu: Temiz su için havzaların korunması önemli

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, temiz su için havzaların korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Mersin İl Özel İdaresi'nde gerçekleştirilen ‘Havza Yönetimi Bilgilendirme ve Doğu Akdeniz Havzası Yönetim Kurulu Toplantı’nda konuşan Güzeloğlu, 21’inci yüzyıla girerken suyun en stratejik ve değerli doğal zenginlik unsuru olduğuna dikkat çekti. Güzeloğlu, bu nedenle ülkenin sahip olduğu su kaynaklarının korunmasının inter-disipliner bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini kaydetti.

Sahip olunan zenginlikleri söylerken, korumak adına gerekli inisiyatif ve çalışmaların gerçekleştirilememesinden yakınan Güzeloğlu şöyle devam etti: "En büyük tehdidi ve en önemli meselesi olan havza boyutundaki kirlenmeleri, tahrip edilmeleri ve buna ilişkin olumsuz tüketici faktörlerini hem belirlemek hem de önlemek noktasında bir ortak irade sergileyemedik. Sonunda da hepimizin bildiği gibi birçok su kaynağı kullanılamaz, birçok su havzası ekonomik anlamda verimli olarak temizlenemez boyuta ulaştı."

Kentlerde sosyal yaşama ilişkin en önemli değerli kavramın kullanılabilir ve içilebilir temiz su olduğunun altını çizen Güzeloğlu, artan maliyet ve değere rağmen bunu korumanın önemli ve öncelikli konulardan bir olduğunu söyledi. Kirleticiliğin tüm etkilerini yok etmenin yüksek maliyetlerle karşılarına çıkmaya başladığının anlatan Güzeloğlu şöyle devam etti: “Yerel yönetimlerin bütçe ve harcama önceliklerinin başında her açıdan bu kavramlar yer almakta ve büyük bir sorun olarak durmaktadır. Küçük önlemlerle, yerel paydaşlarla ve stratejik planlarla sonuç alınabilecekken, ötelenmiş bu yaklaşım gün geldi sosyal yaşamı sürdürülebilir olmakta tehdit eder konuma geldi."

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu ise 3 aydır tüm havzaları dolaştıklarını söyledi. Havzaların etkin yönetimi konusunda çalışmaya gayret etiklerini ifade eden Kadıoğlu, "Su zengini ya da fakiri bir ülke değiliz. Tedbir almazsak, bazı önlemlerimiz olmazsa, ama 3 yıl ama 20 yıl sonra su açısından bazı sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu sıkıntıları yaşamamak için birlikte politikalar geliştirmeliyiz." dedi.
CİHAN

Yorumlar