Vali Güzeloğlu: Suriyelilerin açtığı iş yerleri mevzuata uygun

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Suriyeliler tarafından şehrin bazı yerlerinde açılan iş yerlerinin yasal mevzuata uygun olduğunu belirtti. Güzeloğlu, izinsiz ve denetimsiz hiçbir işyerinin açılmasına müsaade edilmediği gibi açılanların...

Google Haberlere Abone ol
Vali Güzeloğlu: Suriyelilerin açtığı iş yerleri mevzuata uygun

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Suriyeliler tarafından şehrin bazı yerlerinde açılan iş yerlerinin yasal mevzuata uygun olduğunu belirtti. Güzeloğlu, izinsiz ve denetimsiz hiçbir işyerinin açılmasına müsaade edilmediği gibi açılanların da en kısa sürede kapatıldığını kaydetti.

Güzeloğlu, Suriyeli vatandaşların ruhsatsız işyeri açmalarına izin verildiği ve bu durumun kent ekonomisini olumsuz yönde etkilediği yönünde çıkan haberler üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ve Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer’inde katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Yeni Valilik binasındaki basın toplantısında konuşan Güzeloğlu Mersin'deki Suriyeli sayısının 41 bin 801 olduğunu belirtti.

Bu sayının içinde resmi ikametgah tezkeresi verilen ve Türkiye’ye gelişinde resmi belge ile giriş yapamayan ancak tanıtım kartı verilen vatandaşların da dahil olduğunu kaydeden Güzeloğlu bu vatandaşların Mersin’deki adreslerinin ve diğer bilgilerinin de kayıt altında olduğunu, yeni başvuruların da hemen kayıt altına alındığı bir sistemin olduğunu dile getirdi.

Suriye’de yaşanan insanlık trajedisinin sona ermesi adına Devletçe ve milletçe büyük bir çaba içerisinde olduklarını anlatan Güzeloğlu Mersin ile Suriye arasında geçmişten gelen karşılıklı çok güçlü bir bağ ve ticari ilişki var olduğunu hatırlattı. Güzeloğlu, Suriyeli misafirlere gönlünü, kapısını açarak duyarlılık gösteren Mersinlilere teşekkür etti. Suriyelilerin Mersin’de bulunmasının ekonomiyi olumsuz yönde etkilediği yönünde haberler yer aldığını hatırlatan Güzeloğlu "Bu durum mümkün değil." açıklaması yaptı.

Mersin’e gelen Suriyelilerin farklı bir profilde olduğunu anlatan Güzeloğlu, alınmış izinlerle, açılan işyerlerinin il ekonomisine

koyduğu katkının açık olduğunu vurguladı. Mersin'de açılan tüm işyerlerinin yasal mevzuata uygun olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "İzinsiz ve denetimsiz hiçbir işyerinin açılmasına müsaade edilmediği gibi açılanlar da en kısa sürede kapatılmaktadır. Adalet herkes için eşittir. Türk vatandaşlarımızla Suriyeli vatandaşlar arasında ayrım gözetmeksizin eşit şartlarda ticaret yapılabilmesi için gereken tedbirler alınmaktadır. Bir gönül seferberliğiyle ülkemize gelenlerin acısını paylaşan, sofrasında yer açan vatandaşlarımıza ve Mersinimize haksızlık yapmaya hiç kimsenin hakkı yok. Mersinliler sofrasını, gönlünü ve kapısını Suriyeli misafirlere açmışken kimsenin bu tür olumsuzlukları Suriyeli vatandaşlara hissettirmeye hakkı yoktur. Bu duyarlılığın hiç kimse tarafından bozulmasına izin vermemiz mümkün değildir." şeklinde konuştu.

KOCAMAZ: DENETLEME YAPIYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Burhanettin Kocamaz Suriyelileri içinde bulunduğu duruma dikkat çekti. Belediye olarak işyerlerinin denetlediklerini anlatan Kocamaz Türk esnaflara ait ruhsatsız işyerleri nasıl kapatılıyorsa, Suriyeli vatandaşlara karşı da bu yaptırımların uygulandığını ifade etti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise Suriyeli işçilerin kentteki işyerlerinde daha düşük ücretlerde çalışması konusunu dile getirdi.

Sıkıntılar olduğunu ancak dönem içerisinde bu insanların çalışma belgelerini alarak kayıt altına alınacağını ifade eden Aşut, "Bu insanlar arasında çok sayıda doktor, öğretim görevlisi ve mühendis var. El sanatlarında çok çok iyi olan insanlar var. Ve bunlar çalışmak zorundalar ve çalışıyorlar. Kayıt altına girmeleri ile ilgili çalışma belgelerini alacaklar ve sisteme dahil olacaklar. Helalinden bir lokmayı evine götürmek istiyorlar." diye konuştu.

DİNÇER: İSTEĞİMİZ TİCARİ HAYATIN DÜZENLENMESİ

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer ise isteklerinin ticari hayatın düzenlenmesi olduğunu söyledi. İzinsiz işyeri açılmamasını, yanımızda çalışanların kayıt altında olmasını istediklerini dile getiren Dinçer, şöyle devam etti: "Biz Suriyeli vatandaşlarımıza ve işyeri açmalarına karşı değiliz. Bilakis sermayeleri varsa iş hayatına girsinler. Mersin’de 70 bin esnafın yanında 250 bin çalışan var. Kuralları koymaz isek, kurallı çalışana darbe vururuz. Bu konudaki bilgi eksikliğinden dolayı sıkıntılar vardı. Yabancı uyruklu herkes işyeri kuracağı zaman bunun kuralları belirlendi. Tedbirler alındı. Ne burada esnafımız zarar görsün, ne de gelen Suriyeli işsiz kalsın isteriz. Bunun da gereği yapıldı. Denetimler başladı. Kurallar içerisinde yardımcı olabilmektir amacımız. Tekrar söylüyorum ki bu konu farklı mecralara çekilmesin. İstediğimiz tek şey, her şey kurallar çerçevesinde yapılsın. Biz yardıma devam edeceğiz."

CİHAN

Yorumlar