Vali Düzgün: Kayseri bir milyon turistle bir milyar dolar gelir elde edebilir

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, şehrin turizmden önemli pay alması gerektiğini hatırlatarak, “Bugün Kayseri’ye yılda 1 milyon turist geldiğini düşünürsek, ki bu olmayacak bir rakam değil, çünkü Türkiye’ye yılda 35 milyon turist geliyor, bunu başarabilirsek,.

Google Haberlere Abone ol
Vali Düzgün: Kayseri bir milyon turistle bir milyar dolar gelir elde edebilir

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, şehrin turizmden önemli pay alması gerektiğini hatırlatarak, “Bugün Kayseri’ye yılda 1 milyon turist geldiğini düşünürsek, ki bu olmayacak bir rakam değil, çünkü Türkiye’ye yılda 35 milyon turist geliyor, bunu başarabilirsek, bir turist ortalama 800-1000 dolar para bırakıyor. Bu da yaklaşık 1 milyar dolar demek” dedi.

Turizm Haftası etkinliklerinin açılışı Selçuklu Uygarlığı Müzesi’nde düzenlenen programla başladı. Programa katılan Vali Orhan Düzgün, yaptığı konuşmada, Selçuklu Uygarlığı Müzesi’ne dönüştürülen Gevher Nesibe Medresesi gibi bir çok tarihi ve kültürel mekanlarının bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Buraların tanıtılması ve öncelikle sizler tarafından görülmesi, sizlerin aracılığı ile yurtiçinden ve yurt dışından gelen misafirlerin bağlantı kurması son derece önemli. Ben öyle tahmin ediyorum ki bugün burada bulunan arkadaşlarım, en azından yarısından fazlası buraya ilk defa gelmişlerdir. Aslında burası dünyanın ilk Tıp Medresesi. Hastane ve Tıp Fakültesi’ni bir arada bulunduran, bu yönüyle de çok değerli ve anlamlı bir mekân. Bununla beraber Kayseri’de sekiz asırlık Selçuklu Medeniyetine ait pek çok eserimiz bulunmaktadır ve bu yerlerin tanıtımının yapılması Kayseri’nin turizmden hak ettiği payı alması adına son derece önemli. Türkiye son yıllarda dünya turizm sektöründen turizm pastasından çok ciddi miktarda pay aldı. Dünyanın en fazla turist kabul eden ve en çok turizm gelirine sahip olan ilk 10 ülke arasında 7’nci sıradayız. Hemen yanı başımızda bulunan Nevşehir sınırları içerisindeki peri bacalarına ve Kapadokya bölgesine yaklaşık 1 milyon civarında turist geliyor. Onlarında çok önemli bir kısmı Kayseri Havalimanını kullanarak buradan o bölgeye gidiyorlar. İşte o bölgeye gelen turistlerin İlimizdeki tarihi kültürel ve turistik mekanları daha çok tanıması Kayseri‘de daha çok vakit geçirmesi hem de yeni gelebilecek olan turistlere buraların tanıtılması son derece önemli.”

Böylesine önemli bir potansiyele sahip Kayseri’ye neden az turist geldiğinin sorgulanması gerektiğine işaret eden Vali Düzgün, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşte bunun üzerinde durmak bununla ilgili çözüm yollarını araştırmak hepimizin görevi. Aslında Kayseri ulaşılabilirlik bakımından çok ciddi avantajlara sahip. Hem hava yoluyla hem de karayoluyla Kayseri’ye kolaylıkla ulaşılabilir. Yeteri miktarda konaklama tesisimiz olduğu söylenemez ama mevcut tesislerimizde aslında bu gelebilecek olan turistlerin ihtiyacını karşılamaya yeterli diyebiliriz. Bir taraftan da başta Erciyes kış turizm merkezi olmak üzere İlimizde yapımı devam eden 8-10 adet otelimiz var. İnşallah onlarında tamamlanması ve yeni otellerle beraber Kayseri’ye gelebilecek olan turistlerin konaklama ihtiyacının da karşılanması bakımından çok önemli bir eksikliğin giderilebileceğine inanıyorum. Son olarak da sahip olduğumuz değerlerin tanıtımı geliyor. Tanıtımın da birkaç aşaması, şekli ve metodu var. İşte birisi bazı kültürel etkinlikleri bu tür tarihi mekanlarda yapmak suretiyle kapalı salonlardan çıkartıp, buraların tanıtımını yapmak da aslında bu tanıtımın basit bir metodu diyebiliriz. En önemli ve etkili metotlardan birisi de sahip olduğumuz doğal ve kültürel güzelliklerin kültürel mirası, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yapılacak olan turizm fuarlarına taşımak, oralarda birkaç dilde buralarla ilgili broşürleri veya CD’leri ilgili seyahat acentaları veya kişilerle paylaşmak. Yada ilgili seyahat acentelerini veya ilgili kişileri de ilimize davet ederek buraları tanıtmak da etkili metotlardan bir tanesi. Kayseri Büyükşehir belediyemiz tarafından hazırlanan kültür yolları rotası bitmek üzere. Bu bittikten sonra da il merkezine gelenler, gerek yürüyerek gerekse arabayla nereleri gezebileceklerine dair fikir edinebilecekleri kültür rotası belirlenmiş olacak. Valilik olarak ta Soğanlı’dan başlayarak Kayseri’nin tamamını içine alacak Kapuzbaşını, Ağırnas’ı, Pınarbaşı’nı, Develi’yi, Tomarza’yı ve Talas İçine alabilecek bir tarih ve kültür çalışması da önümüzdeki iki ay içerisinde tamamlanarak alternatif bir seçenek olarak sunulacak.”

Vali Düzgün, Kayseri’de yeterli sayıda rehberin bulunmamasını eksiklik olarak gördüğünü dile getiren Vali Düzgün, nitelikli rehberlerin sayısının artırılmasına yönelik ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde çalışma yürüttüklerini bildirdi. Vali Düzgün, “Kayseri sanayi, ekonomi ve ticaret kenti olarak biliniyor. Bugün Kayseri’nin ihracatı 1.7 milyar dolar civarında, bunun da yüzde 20 - 30 kadarlık kısmı da kar olarak nitelendirilebilir. Turizm sektöründe ise bu kar oranı daha fazla olabilir ve özellikle dış maliyetler, ithalata yönelik ciddi bir masraf olmadığı için turizme gelen paranın büyük bir kısmı yüzde 90’ı bu sektör içerisinde diğer bir ifadeyle yurt içi kaynaklarda kalıyor. Bugün Kayseri’ye yılda 1 milyon turist geldiğini düşünürsek, ki bu olmayacak bir rakam değil, çünkü Türkiye’ye yılda 35 milyon turist geliyor, bunu başarabilirsek, bir turist ortalama 800-1000 dolar para bırakıyor. Bu da yaklaşık 1 milyar dolar demek. Kayseri’nin sanayisinden elde ettiği ihracatın 1.7 milyar dolar olduğunu hatırlatırsak onun yanında 1 milyar dolar kadar turizm gelirinin Kayseri için gözden kaçırılmaması gereken önemli bir rakam olacağını düşünüyorum. Bu duygu ve düşüncelerle ilimizde turizmin gelişmesine gayret gösteren herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ise turizmin önemini vurguladığı konuşmasında, Kayseri’nin çok önemli turizm değerlerini bünyesinde barındırdığına işaret ederek hafta boyunca çeşitli etkinliklerle vatandaşlara turizmin öneminin anlatılacağını söyledi. CİHAN

Yorumlar