Vali Aydın, Gabar Dağı eteklerinde doğa yürüyüşü yaptı

Siirt Valisi Ahmet Aydın, Şırnak, Mardin ve Siirt üçgeninde yer alan Eruh ilçesi Yelkesen köyünün kesiştiği Gabar Dağı eteklerinde doğa yürüyüşü yaptı. Siirt Valisi Ahmet Aydın, 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, Cumhuriyet...

Google Haberlere Abone ol
Vali Aydın, Gabar Dağı eteklerinde doğa yürüyüşü yaptı

Siirt Valisi Ahmet Aydın, Şırnak, Mardin ve Siirt üçgeninde yer alan Eruh ilçesi Yelkesen köyünün kesiştiği Gabar Dağı eteklerinde doğa yürüyüşü yaptı.

Siirt Valisi Ahmet Aydın, 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Bayar, İl Jandarma Komutanı Şenol Yeloğlu, İl Emniyet Müdürü Metin Özkan, ilçe halkı ve gençler doğa yürüyüşüne katıldı.

Eruh ilçesinin Yelkosen Köyüne araçla gelen Vali Aydın ve beraberindekiler buradan bir kilometre yürüyerek Gabar dağı eteklerinde mola verdi.

Bölgenin barış süreciyle birlikte canlandığını belirten Vali Aydın, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, doğal güzelliği içinde bulunduran Eruh’ta el değmemiş bakir alanların keşfedilmeyi beklediğini söyledi. 2010 yılında Gabar dağında leoparın izine rastlandığını belirten Aydın, bu bölgede ölü bir leoparın fotoğraflarına ulaşmasıyla türün halen Türkiye’de varlığını sürdüğünün ortaya çıktığını söyledi. Aydın; “Türkiye’de en son leopar kaydı 1974 yılında elde edilmiş ve ardından hiçbir kayda ulaşılmaması nedeniyle ülkede leoparın tükendiği kabul edilmiştir. Fakat orman ve su işleri müdürlüğü 2010 yılında Gabar Dağı’nda ölü bir leoparın fotoğraflarına ulaşmasıyla türün halen Türkiye’de varlığını sürdüğünü onlarca yıl sonra ortaya çıkarmıştır.” dedi.

Vali Aydın, “2013’te Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği ve Doğa Kültür ve Yaşam Derneği’nin ortaklığıyla Güneydoğu Anadolu Leopar projesi başlatılmıştı. Valilik olarak destek verdiği proje bölgede leoparların öldürülmesinin arkasında yatan nedenleri bulmayı, bunlara karşı önlemler geliştirmeyi bu konuda yerel ve ulusal kamuoyuna leoparın önemi konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Projede foto kapanların kullanılması sayesinde Siirt ilinin biyolojik çeşitliliğini de ortaya çıkartıyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar