Vali Altıparmak: Havamız kirli, hamasete girmeden çözüm bulalım

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, "Havamız çok kirli, hamasete girmeden probleme çözüm üretmeliyiz.

Google Haberlere Abone ol
Vali Altıparmak: Havamız kirli, hamasete girmeden çözüm bulalım

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, "Havamız çok kirli, hamasete girmeden probleme çözüm üretmeliyiz." dedi.

Valilik brifing salonunda Vali Ahmet Altıparmak başkanlığında, 'Erzurum'da hava kalitesi' değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve STK temsilcileri katıldı. Vali Altıparmak, toplantıya başlarken, "Arkadaşlar havamız çok kirli. Kendimizi kandıramayız. Hamasete girmeden kirliliğe karşı neler yapabiliriz. Bu probleme çözüm üretmeliyiz." dedi. Altıparmak, Antalya'da görev yaparken de aynı problemle karşılaştığını dile getirdi. Toplum sağlığı için hava kirlilik değerlerinin aşağı çekilmesinin zaruri olduğuna dikkat çeken Altıparmak, ilgili kurum ve kuruluşların kısa-orta ve uzun vadede alınabilecek çözüm önerilerini istedi. Kentsel dönüşümün hava kirliğinin önlenmesinde de büyük bir şans olduğunu aktaran Vali Altıparmak, "Hakim rüzgar yönlerinde, hava koridorları ile kentsel dönüşümde konutlar yapılmalı. Hava koridoru sayesinde şehir üzerinde biriken kirlilik dağıtılabilir. Bunun için il imarında hakim rüzgarlar dikkate alınarak hava koridoru oluşturulmalıdır." ifadelerini kullandı. Vali Altıparmak, inversiyona bağlı olarak Erzurum'da hava kirliliğinin yaşandığına da dikkat çekerek, "Genel olarak inversiyona bağlı hava kirliliği yaşamaktayız. Hava kirliliğinde sınırların aşıldığı günlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü halkın sokağa çıkmaması, maske takması gibi konularında uyarılarda bulunmalı." şeklinde konuştu. Altıparmak, hava kirliliğinin aşağıya çekilmesi için ayrıca kömür tüketiminin azatılarak, doğalgazın teşvik edilmesini de sözlerine ekledi.

YILLIK HAVA KALİTEMİZ AB STANDARTLARINDA

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kılıç ise Erzurum'un hava kalitesinin Avrupa Birliği standartlarında olduğunu öne sürdü. Meteorolojik nedenlerden dolayı şehrin üzerinde kirlilik oluşturduğuna vurgu yapan Kılıç, önümüzdeki pazar gününden itibaren kirliliğin hakim rüzgarlar ile dağılacağını öne sürdü. Hava kirliliğine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile dağıtılan kömürlerin neden olmadığını da iddia eden Kılıç,"Türkiye'de en kaliteli kömür ilimize tüketiliyor. Kalori oranı yüksek, partikül oranı düşük. Hava kirliliğimiz AB standartlarda." diye konuştu.

ŞEHRE KAÇAK KÖMÜR GİRİYOR!

Mahrukatçılar Odası Başkanı Fevzi Genç, şehre kontrolsüz kaçak kömürün girdiğini bunun ise kirliliğe neden olduğunu belirtti. Genç, doğalgaz hattının bulunmadığı yoksul mahallelerde kalitesiz kömür ve kirletici diğer atık malzemelerin yakıldığına değinen Genç,"Hava kirliliğine Cizre kömürü neden oluyor. Şehre kaçak yollardan giren bu kömür gecekondu semtlerinde kullanılıyor. Bunun önlenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

KİRLİLİK ÜRKÜTÜCÜ BOYUTTA DEĞİL

Halk Sağlığı İl Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, yaşanan kirliliğinin halk sağlığını tehdit edecek seviyede bulunmadığının altını çizerek, "Hava kirliliğinde önemli olan kükürt oranı. Bu oran düşük. Endişe verici seviyede deği. Ancak, her yıl olduğu gibi hava kirliliğine bağlı olarak astım ve bronşit hastaları göğüs hastanesinde yatarak tedavi görmekte. Bu mevsimde söz konusu hastanede yatak doluluk oranı da yüzde 90 seviyesinde." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar