Vali Aksoy: Ülkelerin sosyal gelişmişlik düzeyi STK sayısı ile ölçülür

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, TR 83 Bölgesi’nde OKA desteği oluşturulan “Sivil Toplumun Geliştirilmesi Stratejisi ve Eylem Planı Ulusal Sivil Toplum Buluşması” programına katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Vali Aksoy: Ülkelerin sosyal gelişmişlik düzeyi STK sayısı ile ölçülür

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, TR 83 Bölgesi’nde OKA desteği oluşturulan “Sivil Toplumun Geliştirilmesi Stratejisi ve Eylem Planı Ulusal Sivil Toplum Buluşması” programına katıldı. Atakum Büyükşehir Sanat Merkezi'nde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından gerçekleştirilen TR 83 Bölgesi’ndeki sivil toplum örgütlerinin kapasitesinin artırılması amacıyla düzenlenen programda konuşan Vali Aksoy, toplantının sivil toplumun güçlendirilmesi ve geliştirilmesi bakımdan büyük önem taşıdığını söyledi.

Ülkelerin sosyal gelişmişlik düzeyine göre değerlendirme yapıldığında, sivil toplum örgütlerine üye olma ve burada bulunmanın önemli kriterlerden birisi olduğunu hatırlatan Aksoy şöyle konuştu: “Henüz Türkiye’de sivil toplum örgütlerine üye olma noktasında arzu ettiğimiz oranları yakaladığımızı ifade edemeyiz. Türkiye’deki sivil örgütlenmeye baktığımızda belirli amaçlar ve belirli hedefler için insanlar bir araya gelerek bir oluşum içerisinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun’da da sivil toplum örgütlenmesi bakımından bir hareketlilik söz konusudur. Türkiye’ye baktığımızda, bugün Türkiye’deki faal dernek sayımız 100 bin 563, Samsun’da ise faal dernek sayımız 1845’dir. Samsun’un nüfusu ve hareketliliği itibariyle baktığımızda olması gereken dernek sayımızın gelişmekte olduğunu ve her yıl artarak bunun devam ettiğini görebiliyoruz. Samsun’da sosyal ve kültürel amaçlı dernek sayımız 888, cami ve kuran kursları ile ilgili 407, sportif amaçlı 325, eğitim amaçlı 110, kamu yararı çerçevesinde yürütülen çalışmalarda bulunan dernek sayımız 78, sağlık hizmetlerinde 26 ve bir araya gelerek oluşturulan federasyon sayısı da 1’dir. Bu dernekler dışında birçok meslek odamız, sivil toplum örgütü gibi çalışan kurum ve kuruluşlarımız, esnaf odalarımız, ticaret ve sanayi odalarımız, ticaret borsalarımız ve mesleki kuruşlarımız var ki, samsun geneline de baktığımızda bu tür odalarımıza kayıtlı kişi sayısı yaklaşık 120 bin civarındadır. Sivil toplum örgütlerimiz Samsun’da önemli çalışmalar yürütüyor.”

    Samsun’da kadınlara yönelik yürütülen çalışmaların başarıyla devam etiğini vurgulayan Aksoy, “Bunlardan en önemlisi Samsun Türkiye’deki 12 ilden birisi ‘Kadın Dostu Kent’ olma adına kendisi müracaatta bulunan ve bununla ilgili çalışmalar yapan bir kenttir. Yerel Eşitlik Eylem Planı'nı kabul eden ve bunu uygulamaya koyan bir kenttir. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımızın faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da uluslararası nitelikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda bir çalışma gerçekleştirildi. Bu konuda belirli bir duyarlılığın sağlanması adına çalışmalar yürütüldü. Avrupa Birliği ile olan ilişkiler süreci içerisinde Samsun’daki gerek sivil toplum örgütlerimiz, gerekse kamu kurumlarımız proje sunarak Avrupa Birliği kaynaklarından yararlanma noktasında Türkiye’deki ilk 10 il içerisinde yer alan bir konumdayız.” dedi.

    Konuşmaların ardından “Türkiye'de Sivil Toplumun Yapısı, Mevcut Durumu ve Geleceğe Dair Öngörüler, Sivil Topluma Yönelik Destekler ve Yerelde Sivil Toplum, Başarılar ve Zorluklar” adı altında oturumlar yapıldı. Oturumlar soru cevap şeklinde devam etti. CİHAN

Yorumlar