Vakıflar Bölge Müdürü Sarı: Vali yardımcısına sünnet düğünü için izin vermedik

Bursa'da tarihi Murat Hüdavendigar Camii avlusunda 6 yaşındaki oğluna sünnet töreni yaptığı için kamuoyunun tepkisini çeken Vali Yardımcısı Mehmet Özcan’a, organizasyon için izin verilmediği ortaya çıktı. Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel...

Google Haberlere Abone ol
Vakıflar Bölge Müdürü Sarı: Vali yardımcısına sünnet düğünü için izin vermedik

Bursa'da tarihi Murat Hüdavendigar Camii avlusunda 6 yaşındaki oğluna sünnet töreni yaptığı için kamuoyunun tepkisini çeken Vali Yardımcısı Mehmet Özcan’a, organizasyon için izin verilmediği ortaya çıktı. Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, "29 Mayıs Perşembe günü yapılacak düğün için bir gün önce mesai bitimine az bir vakit kala dilekçe verildi, hemen dilekçedeki telefon numarasına ulaşılarak talebin uygun görülmediği aktarılmıştır." dedi. Sarı, caminin kullanım hakkının da Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait olduğunu da vurguladı.

Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Türkiye gündemine oturan ‘şehzade düğünü’ ile ilgili bir açıklama yaptı. Düğün için herhangi bir izinlerinin söz konusu olmadığını belirten Mürsel Sarı, "Mülkiyeti idaremize ait mazbut ‘Hüdavendigar Gazi Vakfı’ adına kayıtlı korunması gerekli vakıf kültür varlığı olarak tescilli 1. Murat Hüdavendigar Camii, tüm vakıf camilerinde olduğu gibi 633 Sayılı kanun gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı’na dini hizmetlerin verilmesi amacıyla tahsislidir. Dolayısıyla caminin kullanımına yönelik her türlü tasarruf hakkı Diyanet İşleri Başkanlığı’na aittir. Külliye şeklinde olan yerde bulunan Sultan 1. Murat Hüdavengdigar Türbesi’nin ise protokol düzenlenerek bakım, onarım, ihya, çevre düzenlemesi ve güvenliğinin sağlanması görevi ve yetkisi Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiştir. Buna istinaden Büyükşehir Belediyesi’nce mezkur mahalde gerekli onarım ve çevre düzenlemesi yapılmıştır. Türbede ve bahçesinde sürekli olarak belediyece özel güvenlik görevlisi bulundurulmaktadır." dedi.

Mürsel Sarı, Vali Yardımcısı Mehmet Özcan’ın 29 Mayıs Perşembe günü düzenleyeceği cemiyetle ilgili olarak 28 Mayıs Çarşamba günü mesai bitimine yakın saatlerde Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe verdiğini hatırlattı. Yazılı cevabın sünnet cemiyetinden önce Özcan’a ulaşamayacağını dikkate aldıklarını belirten Sarı, ilgili şube müdürünün dilekçedeki telefona ulaşarak talebin reddedildiğinin iletildiğini açıkladı. Vali Yardımcısı Özcan’ın talebine 28 Mayıs tarihinde 2133 sayılı yazıyla kendisine olumsuz cevap yazıldığını da vurgulayan Sarı, olumsuz cevaplarına rağmen geçtiğimiz perşembe günü tarihi mekanda görev yapan güvenlik elamanlarının 650 metre karelik alana koltuk, masa ve sandalyelerin getirildiğini kendilerine ilettiğini söyledi.

DİLEKÇE VERİLMESİ İZİN ALINDI MANASINA GELMİYOR

Sarı şöyle devam etti: "Bunun üzerine bu tür bir törenin dini hizmetleri ve türbe alanındaki ziyaretleri engelleyeceği hatırlatılarak anılan alanda cemiyetin yapılmasının 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ve Büyükşehir Belediyesi ile yapılan ilgili protokol gereğince mümkün olmadığı hususu, protokol gereği türbenin güvenliğini sağlamakla görevli ve yetkili kurum olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na da 29 Mayıs Perşembe günkü yazımızla bildirilmiştir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce ilgili şahsa söz konusu mekanda sünnet cemiyeti yapılması için asla izin verilmemiştir. Dilekçe ile başvuru yapmış olmanın o konuda izin verildiği anlamına gelmeyeceği izahtan vareste bir durumdur. Manevi önemi yüksek olan ve 14. yüzyıldan bu yana cami, medrese, imaret gibi külliye olarak hizmet veren bu kutlu mabet gibi vasıflar taşıyan abidelerin de de bu tür durumların tekrarlanmaması amacıyla yetkili ve görevli kurumlar tarafımızca uyarılmış olup, süreç içerisinde takip işlemlerine de devam edilecektir."

‘İZİN ALDIM’ DEMİŞTİ

Bursa Vali Yardımcısı Mehmet Özcan ile Nükhet Özcan'ın oğulları Mehmet Özcan'ın geçtiğimiz perşembe günü tarihi mekanda cemiyet yapmıştı. Osmanlı düğünlerini aratmayan cemiyette Çekirge semtindeki Osmanlı Padişahı Murat Hüdavendigar'ın kabrinin bulunduğu aynı adı taşıyan camii avlusunda mevlit merasimi için camii şadırvanının önüne taht kurulmuş, mehter takımı ve kılıç kalkan ekibinin yanı sıra ateşbazın da gösteri yaptığı törene sünnet çocuğu Mehmet Özcan beyaz bir at üzerinde gelmişti. Gösterilerin ardından kılınan öğle namazına müteakip mevlit okutularak, davetlilere pilav ikram edilmişti. Kamuoyundaki tepkiler üzerine basın toplantısı düzenleyen Özcan, cemiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İl Müftülüğü'nden izin alarak, kutsal değerlere saygısızlık yapmadan sünnet organizasyonu gerçekleştirdiklerini söylemişti. Törenin ertesi günü yaş haddinden emekliliğe ayrılan Özcan, şunları söylemişti: "İzinleri tamamen alınmıştır. Bir kısmı vakıflara ait, bir kısmı yol olarak kullanılan bir mekandır. Biz burada 600 kişiye yakın insana hayır amacıyla yemek ikramında bulunduk. Burası tarihi, dini ve milli bir mekandır. Bunun öne çıkarılması ve bu mekana uygun faaliyetlerle bunun sergilenmesi, sosyal içerikli bir faaliyet olarak anlaşılır ve bundan sonra da daha güzel örnekleri ile ele alınır diye böyle bir faaliyete giriştik. Burada mehter ve Bursa'nın sembolü olmuş kılıç kalkan ekibi ve bu arada Feshane düzeninde bazı etkinlikler yapıldı. Macuncular var, orada kağıt helva ikramında bulunuldu. Uzun adam vardı, ateşbazlar vardı. Tarihimizden gelen bu etkinlikleri biz göstererek daha çok mekanın tanıtımının öne çıkarılmasını istedik."

CİHAN

Yorumlar