Uzmanlardan sahur ve iftar tavsiyeleri

Uzmanlar, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesine bağlı olarak sahur ve iftarlarda yenilecek yiyecek ve içecekler konusunda önemli uyarılarda bulundu. Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi sahurun asla atlanmaması gerektiğini söyleyen...

Google Haberlere Abone ol
Uzmanlardan sahur ve iftar tavsiyeleri

Uzmanlar, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesine bağlı olarak sahur ve iftarlarda yenilecek yiyecek ve içecekler konusunda önemli uyarılarda bulundu. Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi sahurun asla atlanmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, orucu su ve hurma ile açtıktan sonra bir dilim peynir, bir dilim pide veya tam buğdaylı ekmek veya bir kase çorba ile başlamanın faydalı olacağını dile getirdi.

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sağlıklı bir Ramazan ayı geçirilmesi için doğru beslenme hakkında bilgi verdi.

Uz. Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk 16 saatlik açlığın yaşandığı bu ayda sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi sahurun asla atlanmaması gerektiğini söyledi. Selçuk, iftarda tüketilen ev yemekleri, hamur işi gıdalar, pilav makarna ve tatlılar açlık ve susuzluk hissini artıracağından bunların sahurda yenilmemesini, daha çok tokluk hissi veren besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

'YOĞURT VE SÜT TOK TUTUYOR'

Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Yulaf ezmesi, sahurda yoğurt, kefir veya süt ile karıştırılarak tüketilirse daha da doyurucu ve besleyici olacaktır. Yoğurt veya süt, tok tutucudur. İçinde triptofan amino asit var olması nedeni ile uykuya tekrar geçişe yardımcı olacaktır. Meyve ve komposto, enerji verir ve bağırsakların gün içinde çalışmasında yardımcıdır. Ceviz, krom mineralinden zengindir; başta insülin seviyesinin düzenlenmesinde yardımcıdır, bu nedenle tok tutucu özelliği vardır.” dedi.

Sahurda yumurtanın da mutlaka alınması gereken bir besin olduğunu ifade eden Selçuk, “Tercihen haşlanmış yumurta tüketilmelidir. Fakat yulaf kepeği ve mantar biber gibi sebzeler ile omlet haline getirilerek az yağda yapılarak da tercih edilebilir. Tahin ve pekmez, birlikte vitamin mineral ve enerji deposudur. Yağdan da zengin olan susam yağından meydana gelen tahinin tok tutucu özelliği vardır. Pekmezle karışınca mide için zararsız hale gelecek ve sindirim için sıkıntı yaratmayacaktır. 1-2 tatlı kaşığı ölçüye dikkat ederek alınmalıdır.” diye konuştu

‘ORUÇ, SU VE HURMA İLE AÇILMALI’

Sahurda az tuzlu veya tuzsuz peynir tüketimini de öneren Selçuk, orucun hurma ve su ile açılmasını tavsiye etti. Selçuk iftar için ise “Bir dilim peynir, bir dilim pide veya tam buğdaylı ekmek veya bir kase çorba orucu açtıktan sonra alınabilecek en iyi başlangıç öğünüdür. 15-20 dakika beklenmeli ve ardından ana yemek ve yanına yoğurt-cacık, salata ile öğün devam etmelidir. Günün en önemli ana öğünü olan iftar saatinin protein alımı yüksek oldukça, gün içindeki tokluk az olacak ayrıca iftar sonrası tatlı tüketim miktarı ve sıklığı azalmış olacaktır. Ana yemek olarak kırmızı et, tavuk, balık veya etli sebze yemeği tercih edilebilir.” tavsiyesinde bulundu.

Diyetisyen Selçuk, Ramazan pidesinin ise iftarda yenmesini önerdi. 400 gramlık pidenin, 16 dilim ekmeğe eşdeğer bir kaloride olduğu hatırlatan Selçuk ,“Salata, çiğ ya da söğüş sebze öğünlerin olmazsa olmazıdır. Özellikle bu ay süresince limitsiz tüketilmesi sıkıntı oluşturmaz. Tokluk sağlar, kilo kontrolüne yardımcı olur ve bağışıklık sistemini artırır.” dedi.

Selçuk, Ramazan ayındaki meyve tüketiminin ise iftardan 1.5 veya 2 saat sonrası olmasını sağlık açısında daha faysalı olacağına dikkat çekti.

‘TURŞUDAN UZAK DURUN’

Salçalı, soslu, baharatlı pişen yemekler ile turşu gibi salamura besinlerin su ihtiyacını daha da arttıracağından fazla tercih edilmemesi tavsiye eden Selçuk, “Sıvı ihtiyacını karşılamak için başta su olmak üzere salata, sebze yemekleri, meyve, meyve kompostoları, çorba, ayran, kefir, cacık, süt, soda ve mineralli sular ve bitki çayları tercih edilebilir. Kişiye göre değişse de günlük sıvı gereksinimi 2.5-3.5 litredir.” ifadelerini kullandı.

İftar sonrası yapılabilecek aktivite tavsiyesinde de bulunan diyetisyen Selçuk, “Özellikle iftar yemeğinden 1 saat sonrasında hareket etmek aktiviteyi artırmak sindirim ve kilo kontrolü açısından büyük önem taşımaktadır. Oruç tutan kişiler spor yapmak için iftar ile sahur arasında yemekten en az 1-2 saat sonrasını tercih etmelidir.” dedi.

Selçuk, alınacak tatlı konusunda ise “Güllaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar ile meyve ile hazırlanmış tart ve kuplar tercih edilebilir. Haftada 3-4 gün yeterli olacaktır.“ değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar