Uzmanlar uyarıyor: Ramazan’da kilo kaybı geçici

Uzmanlar, Ramazan ayında beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Orucun vücut sağlığına olumlu etkisinin olması isteniyorsa sağlık beslenmek gerektiğine vurgu yapılarak ilk zamanlarda enerji alımının azalmasıyla birlikte kilo kaybı...

Google Haberlere Abone ol
Uzmanlar uyarıyor: Ramazan’da kilo kaybı geçici

Uzmanlar, Ramazan ayında beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Orucun vücut sağlığına olumlu etkisinin olması isteniyorsa sağlık beslenmek gerektiğine vurgu yapılarak ilk zamanlarda enerji alımının azalmasıyla birlikte kilo kaybı görülse de Ramazan sonrası metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak kilo artışının görülebileceği kaydedildi.

    Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi'nden Cansu Pekcan, Ramazan'da sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı. Cansu Pekcan, Ramazan ayında meydana gelen en önemli beslenme değişiklikleri arasında öğün sayısının değişmesinin yer aldığını kaydetti.

    Ramazan'da özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminde artış yaşandığına değinen Pekcan, "Ramazan ayında aşırı besin tüketiminden kaynaklı olarak sağlığımızın bozulmasını önlemek ve Oruç tutmanın vücudumuza sağlayacağı faydaları görebilmek için yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz." dedi.

    Ramazan ayının yemek kültürü açısından en bilinen özelliğinin iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk olduğuna dikkat çeken Pekcan, "Uzun süreli açlığın ardından iftar sofrasında oruç açılır açılmaz genellikle kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de hızlı bir şekilde, fazla miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yenildiğinde farkında olmadan ihtiyaçtan daha fazla miktarda besin tüketilmekte ve bu durum sindirim sistemi ile ilgili şikayetlerin artmasının yanı sıra uzun dönemde ağırlık kazanımına da zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden tokluğun tam olarak oluşabilmesi için yemek yeme süresi en az 20 dakika olmalı, porsiyon miktarları konusunda dikkatli olunmalıdır." ifadesini kullandı.

    İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmesini isteyen Pekcan, "Şerbetli tatlı tercih edildiğinde ise porsiyon miktarı konusunda dikkatli olunmalıdır. İftar ve sahur ana öğünleri ile birlikte iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla 2 ara öğün şeklinde öğünler düzenlenmelidir. Bu ara öğünlerde süt, yoğurt, taze ve kuru meyveler, sert kabuklu meyveler tercih edilebilir." şeklinde konuştu.

    Fiziksel aktivitenin Ramazan ayında da ihmal edilmemesi tavsiyesini ileten Diyetisyen Cansu Pekcan, "İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sağlığın korunması açısından yararlı olacaktır. Bakanlığımız sağlığımızın bozulmasını önlemek için Ramazan'da beslenme ile ilgili bu yıl 'Bir kişilik oruç tutup 2 kişilik iftar yapmayın' diyor. Son olarak Ramazan ayında tutulan oruçların sağlığımız açısından da amacına ulaşabilmesi için aşırı ve sağlıksız beslenmekten kaçınalım. diye konuştu. CİHAN

Yorumlar