Uzmanlar uyardı: Yaz spor okulu öncesi çocuğunuzu kardiyoloğa gösterin

Uzun yaz tatiline giren öğrenciler için birçok spor dalını yapabilecekleri yaz okulları var. Uzmanlar çocuklarını yaz spor okullarına gönderecek ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik...

Google Haberlere Abone ol
Uzmanlar uyardı: Yaz spor okulu öncesi çocuğunuzu kardiyoloğa gösterin

Uzun yaz tatiline giren öğrenciler için birçok spor dalını yapabilecekleri yaz okulları var. Uzmanlar çocuklarını yaz spor okullarına gönderecek ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji bölümünden Uzman Dr. Sancar Eminoğlu, çocuklarını yaz spor okullarına gönderecek ailelerin kayıt öncesi bir kardiyoloğa başvurmalarını öneriyor. Eminoğlu, anne-babaların çocuklarını yaz spor okullarından önce kalp sağlığı kontrolüne götürmelerini tavsiye etti.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji bölümünden Uzman Dr. Sancar Eminoğlu, çocuklarını yaz spor okullarına gönderecek ailelere uyarılarda bulundu. Eminoğlu, spor okuluna kayıttan önce çocukların kalp sağlığı kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Genç sporcuların bazı hastalıklar açısından taranmasının ani ölüm riskini azaltabileceğine kaydeden Eminoğlu, “Kayıttan önce uzman doktor muayenesi, EKG ve kalp ultrasonografisi ile çocuklarınızın kalplerinde bir sorun olup olmadığı ortaya çıkarılmalı.” dedi.

KALPTE 4 RAHATSIZLIĞA DİKKAT

Okulların tatile girmesiyle birlikte ailelerin çocuklarını spor okullarına yönlendirdiğini anlatan Eminoğlu, yaz spor okullarında futbol, tenis, yüzme ve basketbol gibi performans sporları eğitimi verildiği vurguladı. Genç sporcularda ani ölüme yol açabilecek kalp rahatsızlıklarına ilişkin önemli bilgiler veren Eminoğlu şunları söyledi: “Buna göre ilk sırayı ‘Hipertrofik Kardiyomyopati’ denilen kalp kasının aşırı derecede kuvvetlenmesi ve kalınlaşmasıyla kendini gösteren hastalık alıyor. Ani ölüme neden olan bir diğer hastalık ‘Dilate Kardiyomyopati’ dediğimiz kalp kasının zayıflaması ve kalbin genişlemesiyle kendini gösteren rahatsızlık. Diğer ikisi ise Uzun QT Sendromu ve Brugada sendromu denilen kalbin ileti (elektrik) sistemine ait genetik rahatsızlıklar ani ölüme yol açabiliyor.”

Yakın akrabalarında erken yaşta ani ölüm öyküsü, ailesinde uzamış Q-T sendromu adı verilen ritim bozukluğu ile kalp kası hastalığı olan çocukların spor yaparken ani ölüm riski altında olduğuna dikkat çeken Uzman doktor Eminoğlu, “Çocuğunuz spor yaparken bayılma, göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı gibi şikayetleri oluyorsa muhakkak çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından kontrolden geçirdikten sonra spor yapmaları gereklidir. Çocuğun bedeninin bu sporlara uygun olup olmadığı belirlenmeli. Spor öncesinde basit ve can yakmayacak birkaç tetkik ile çocuğunuzun spor yapıp yapamayacağını ve ani ölüm riskini azaltmak mümkün.” şeklinde konuştu.

EKG ve kalp ultrasonografisi (Ekokardiyografi) ile çocukların kalplerinde bir sorun olup olmadığının ortaya çıkarıldığını hatırlatana Eminoğlu, “EKG’si ve fizik muayenesinde anormal bulguları olan hastaların ekokardiyografi denilen kalbin yapısının, duvar kalınlıklarının ve fonksiyonlarının değerlendirildiği bir çeşit ultrasonografik incelemeye tabi tutulmalı. Hatta bazı olguları laboratuvar ortamında koşu testine (Efor testi) alıp ondan sonra yarışmalı sporlara katılmasına karar verilmeli.” dedi. CİHAN

Yorumlar