Uzmanlar uyardı: Yatarken kesinlikle sobaya kömür atmayın

Siirt İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, son yılların en çetin kışını geçiren vatandaşların özellikle gece soba yakmaları konusunda önemli uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Uzmanlar uyardı: Yatarken kesinlikle sobaya kömür atmayın

Siirt İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, son yılların en çetin kışını geçiren vatandaşların özellikle gece soba yakmaları konusunda önemli uyarıda bulundu. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Rıdvan Eldemir, her kış birçok vatandaşın soba zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybettiğini belirterek, gece yatarken kesinlikle sobaya kömür atılmamasını istedi.

    Eldemir, “Karbonmonoksit gazının öldürme potansiyeli olan, renksiz, kokusuz ve tatsız olması nedeniyle kişinin zehirlendiğinin fark edilmesi zordur. Her yıl binlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olana soba zehirlenmelerinin önüne geçmek için alınması gereken tedbirlerin başında, yatmadan öne sobanın mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bu amaçla düzenli olarak ayda mutlaka en az iki defa baca deliği kontrol edilmelidir, Yanma esnasında gerekli olduğu durumlarda kapı ve pencereleri açarak havalandırın. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır. Sobaya, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar.” şeklinde konuştu.

    İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak özellik çetin geçen kış şartlarında vatandaşın bilinçlenmesi amacıyla çeşitli uyarılarda bulunduklarını belirten Eldemir, kontrol edilmemiş ve havalandırması olmayan sobanın bulunduğu odalarda yatılmaması konusundaki uyarıda bulunduklarını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar