Uzmanlar, gazetenin basılı mecrada hayatına devam edeceğinden emin

En çok gazete okunan Avrupa ülkeleri arasında yer alan Almanya'da bin 528 yerel baskıyla toplam 329 adet günlük gazete yayınlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Uzmanlar, gazetenin basılı mecrada hayatına devam edeceğinden emin

En çok gazete okunan Avrupa ülkeleri arasında yer alan Almanya'da bin 528 yerel baskıyla toplam 329 adet günlük gazete yayınlanıyor. 2003 yılında 22,6 milyon olan günlük gazete tirajı 2013 yılında 17,5 milyona düştü. Ancak bu basılı medyanın sonu anlamına gelmiyor.

Her ne kadar basılı yayın mecralarının sonunun geldiği dile getirilse de konunun uzmanları bu görüşe katılmıyor. BDVZ, gazete, dergi ve kitap gibi basılı mecraların diğer medya formlarıyla birlikte gelecekte de var olmaya devam edeceğini açıkladı.

Alman Yayınevleri Birliği (BDVZ) sözcüsü Anja Pasquay, Elisabeth Noelle-Neumann'ın 'Sadece okuyan toplumlar düşünen toplumdur' sözüne atıfta bulunarak gazete okumanın önemine vurgu yaptı. Freiburg Üniversitesi Medya ve İletişim Bilimleri öğretim görevlisi Prof. Dr. Manuel Puppis, başta günlük gazeteler olmak üzere basılı mecraların büyük bir sorunla karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.

Okuyucuların ve reklamın, internette gazetecilikle çok az ya da hiç alakası olmayan arama motorları ve sosyal medya kullanımına kaydıklarını açıklayan profesör, gazeteciliğin gelecekte nasıl finanse edileceğine henüz kesin bir çözüm bulunamadığını kaydetti. Münih Basın Kulübü Başkanı Ruthardt Tresselt de bu konuda sorun yaşandığı konusunda hemfikir.

Tresselt, ''İnternet, medya kullanımını değiştiriyor; gazete okuyucuları aktif kullanıcı ve gazetecilerin partneri haline geldi. Gazetelerin tirajları önümüzdeki yıllarda daha da düşecek, ancak bu yüzden yayınevleri gazetecilerini işten çıkarırlarsa bindikleri dalı keserler. Tam tersini yapıp gazetenin internetteki varlığı artırılmalı. Tirajlar düşse de basılı medyanın hayatımızda var olacağına inanıyorum.'' dedi.

Gazetelerin yayın hayatlarına devam edebilmeleri için bazı tavsiyelerde bulunan uzmanlar, yayınevlerinin kullanıcıların basılı mecralardan vazgeçemeyecekleri çalışmalar yapmalarını önerdi. Profesör Puppis, yayınevlerinin yeni satış modelleri üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Eğitim görevlisi, bazı yayınevlerinin internetteki gazete sayfalarını paralı hale getirmeye çalıştığını, New York Times gibi büyük gazetelerde bunun işe yaradığını, ancak yerel gazeteler için bunun tartışmalı olduğunu bildirdi. Paralı haber uygulamasının da işe yaraması için gazetelerin okurlara başka bir yerde bulamayacakları özel haberler sunması gerektiğini savunan profesör, aynı zamanda yeni reklam formları üzerinde çalışıldığını, ancak bunun gazeteciliği finanse edip etmeyeceğinin henüz bilinmediğini söyledi.

Bugün özellikle sosyal medya üzerinden sürekli paylaşılan bilgilerin doğruluğunun tespit edilemediğinin altını çizen Münih Basın Kulübü Başkanı Tresselt de kaliteli gazeteciliğe her zaman ihtiyaç olacağını belirtti ve gazetelerin insanlara toplumda yön belirleme konusunda önemli bir rol üstlendiğini anlattı.

Siyasilere de çağrıda bulunan uzmanlar bazı adımlar atılmasını talep ediyor. Basılı gazetelerin şimdiye kadar düşük KDV vergisinden faydalandıklarını dile getiren Puppis, diğer Avrupa ülkelerinde gazetelerin sübvanse edildiğini belirtti. Mali desteğin siyasilerin inisiyatifine bırakılamayacağının altını çizen Puppis, İskandinav ülkelerinde gazetelere özel bir teşvik olduğunu açıkladı.

Tresselt de basın özgürlüğü çekincesinden dolayı devlet teşvikine olumsuz bakıyor. BDZV ise yayınevlerinin pazar şartlarına ayak uydurması gerektiğini ve devlet yöneticilerinin gazeteler için güvenli ve ekonomik altyapı hazırlamasını istedi. CİHAN

Yorumlar