Uzm. Dr. Tufaner: Havaların bir soğuyup bir ısınması göz nezlesini arttırdı

Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Tufaner, havaların bir soğuyup bir ısınmasıyla birlikle göz nezlesi vakalarının arttığını, önlem alınmaması halinde gözde uzun süren hasarlar meydana gelebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Uzm. Dr. Tufaner: Havaların bir soğuyup bir ısınması göz nezlesini arttırdı

Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Tufaner, havaların bir soğuyup bir ısınmasıyla birlikle göz nezlesi vakalarının arttığını, önlem alınmaması halinde gözde uzun süren hasarlar meydana gelebileceğini söyledi. Göz nezlesinin, göz beyazı ve göz kapaklarının iç kısmını kaplayan zarın iltihaplanması sonucu oluştuğunu ifade eden Tufaner kızarıklık, sulanma, kaşıntı, göz kapaklarının şişmesi ve yapışması gibi durumların bunun habercisi olabileceğini ifade etti. Uzm. Dr. Tufaner, “Halk arasında göz nezlesi olarak bilinen konjonktivit, göz yüzeyinin bulaşıcı enfeksiyonlarından biridir. Yılın hemen hemen her döneminde ve her yaştaki kişide görülebilir. Virüsün göze alınmasından sonra iki üç haftalık süreçte diğer kişilere bulaşma riski de yüksektir. Başta okul, fabrika, hastane ve toplu taşıma gibi kalabalık ortamlarda virüsler, kişiden kişiye bulaşabilir. Göz nezlesinde öncelikle burun köküne yakın kısımda, sonra da dış kısımlarda batma hissi oluşur. Bir hafta içinde iki gözde şişlik, kızarıklık ve sulanmayla birlikte kornea denen saydam tabakada birikintiler, ışıktan rahatsızlık ve görme bulanıklığı başlayabilir.” dedi.

Havalardaki hızlı ve mevsime uymayan sıcaklık değişiklikleriyle vakaların arttığını belirten Gökhan Tufaner, “Viral bir enfeksiyon sonucu özellikle ilerleyen durumlarda kornea tutulumuyla birlikte uzun süren ve ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bulaşıcılığı yüksek olan bu hastalıktan korunmak için hijyen çok önemlidir. Bu yüzden eller, sık sık su ve sabunla yıkanmalıdır. Ellerle göze dokunmamalı ve ovuşturulmamalıdır. Hapşırırken ağız kapatılmalı ve eller yıkanmalıdır. Kullanılan havlular kişiye özel olmalı, kâğıt havlı ya da mendiller tek kullanımlık olmalıdır. Yastık kılıfı, gözlük, makyaj malzemesi, göz damlaları ve merhemleri ortak kullanılmamalıdır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar