Uzm. Dr. Çam: Uzun süreli ağrı depresyona yol açabiliyor

Denizli Devlet Hastanesi nöroloji uzmanı Dr. Mustafa Çam, nöropatik ağrıların sinir sisteminin kendisinden kaynaklandığını ve sinir sistemlerinin hasar görmesi sonucu oluştuğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Uzm. Dr. Çam: Uzun süreli ağrı depresyona yol açabiliyor

Denizli Devlet Hastanesi nöroloji uzmanı Dr. Mustafa Çam, nöropatik ağrıların sinir sisteminin kendisinden kaynaklandığını ve sinir sistemlerinin hasar görmesi sonucu oluştuğunu söyledi. Hastalar tarafından nöropatik ağrıların batıcı, yanıcı, delici, saplanıcı, yakıcı gibi tarifleri olduğunu ifade eden Çam, bazen elektrik şoku veya kızgın demirle dokunulmuş gibi şiddetli şikâyetlerin de olabileceğini belirtti: “Ağrı, genellikle istirahatta ve yatarken daha da kötüleşir. Uzun süreli olabilir ve alışılagelmiş ağrı kesicilere yanıt vermeyebilir.”

Nöropatik ağrıların kişinin yaşamında fiziki, psikolojik, duygusal ve sosyal olarak olumsuz etkiler oluşturduğunu söyleyen Uzm. Dr. Çam, uzun süreli ağrının uyku bozukluğu, depresyon ve gerginliğe yol açacağını vurguladı: “Ağrı, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı hastalar, giysilerin yarattığı yanma isteği nedeniyle giyinemez hale gelebilir. Nöropatik ağrı nedenleri, santral ve periferik olarak ikiye ayrılabilir. Santral nedenler arasında inme, omurilik lezyonları, MS ve tümörler sayılabilir. Periferik olarak ise diyabet, böbrek yetmezliği, sinir sıkışmaları, zona ve çeşitli enfeksiyonlar, alkolizm, çeşitli damar hastalıkları, ilaçlar, beslenme bozukluğu ve bazı nörolojik hastalıklar neden olmaktadır. Bu gibi hastalıkları olan kişilerde uzun sureli ağrı ortaya çıktığında, nöropatik ağrı düşünülebilir. Diyabet hastalarının yaklaşık yarısında, hastalık süreci boyunca nöropati gelişir. Yeni tanı almış hastaların yaklaşık yüzde 10’unda nöropati saptanır ve hastalık süresine bağlı olarak sıklığı artar. Nöropatik ağrı, sinir dağılımına uygun şekilde özel bir yerleşim sergiler. Tanıda hastadan alınan öykü, en önemli faktördür. Daha sonra nörolojik muayene yapılarak, bazı tetkikler ve EMG gibi sinir hasarını ortaya koyan yöntemlerle tanı konulabilir.”

Nöropatik ağrı tedavisinin çok yönlü olduğunu ifade eden Mustafa Çam, “Nöropatik ağrıya neden olan hastalığın da tedavi edilmesi gerekir. Klinik tablonun ağırlığı hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte başlangıçta uygulanan koruyucu tedavi yöntemleri, nöropatik ağrının şiddetini azaltabilir. Nöropatik ağrı tedavisinde erken tanı ile daha başarılı bir tedavi uygulanabilir. Erken ve doğru yapılmış bir sınıflama, tedavide çok önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle nöropatik ağrı bulguları olan hastalar ilgili uzmana başvurarak ayırıcı tanının yapılması ve gerekli tedavinin verilmesi uygun olur.” dedi. CİHAN

Yorumlar