Uzan'ların davasına zaman aşımı kararı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından el konulan Adabank'a ait bilgilerin yer aldığı ana bilgisayar ve yedek dijital dosyaların kaybolması ile ilgili davanın zaman aşımı süresi dolduğu için kaldırılmasına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol
Uzan'ların davasına zaman aşımı kararı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından el konulan Adabank'a ait bilgilerin yer aldığı ana bilgisayar ve yedek dijital dosyaların kaybolması ile ilgili davanın zaman aşımı süresi dolduğu için kaldırılmasına karar verildi. Sanıklar Kemal Uzan ve Hakan Uzan hakkındaki yakalama kararlarının da kaldırılmasına hükmedildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanıklar katılmazken sanık Bahattin Uzan'ın avukatı Oktay Yılmaz ve şikayetçi Adabank'ın avukatı Sibel Karakaş hazır bulundu. Savcı Halil Sezgin, sanıklara atılı suçun kanunda ön görülen ceza miktarı ve suç tarihi dikkate alındığında lehe olan eski 765 sayıl Ceza Kanunu'nun gerekli maddelerinde ön görülen 5 yıllık asli ve 7 yıl 6 aylık uzatılmış zaman aşımı süresinin dolmuş olduğunu söyledi. Savcı Sezgin, sanıklar hakkında açılan kamu davasının bu nedenle ortadan kaldırılmasını talep etti.

Duruşma sonunda Mahkeme Başkanı Sevil Tosun, sanıklar Kemal Uzan, Hakan Uzan, Mustafa Akar, Bahattin Uzan, Azmi Yılmaz, Suat Gusunali ve Selahattin Bal hakkında 2003 yılında kamu davası açıldığını belirtti. Dava konusu suç tarihlerinin 04 Temmuz 2003 ve öncesi olduğunu hatırlatan Başkan Sevil Tosun, 765 sayılı TCK'nın ilgili maddelerinde belirtilen zaman aşımı süresinin dolduğunu söyledi. Bu nedenle tüm sanıklar hakkındaki kamu davasının zaman aşımı sebebi ile ortadan kaldırılmasına karar verildi.

Sanıklardan mahkeme masrafı alınmasına yer olmadığına karar veren mahkeme, sanıklar Kemal Uzan ve Hakan Uzan hakkında Şişli 4. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılan ve halen devam etmekte olan yakalama emirlerinin geri alınmasına hükmetti.

Savcılık tarafından sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede, BDDK tarafından Adabank'a yeni yönetim atamasından sonra yapılan incelemelerde bankaya ait bilgi ve belgeleri ihtiva eden ana bilgisayarların Back Up kasetlerinin bankaya ait binanın alt katında bulunan Merkez Yatırım ve Tic. A.Ş. deposunda muhafaza edilmekte olduğu belirtilmişti. İddianamede, muhafaza edilen bu yerde savcılık tarafından yapılan aramalarda depoda bulunması gereken ana bilgisayar kasetlerinin büyük bir çoğunluğunun götürülmüş veya yok edilmiş olduğunun anlaşıldığı anlatılmıştı.

İddianamede, 10 yıl saklanması zorunlu olan ve istendiğinde yetkili denetim denetim görevlilerine verilmesi zorunlu olan bu kasetleri saklayan veya yok eden Merkez Yatırım A.Ş. yetkilisi sanıkların 'Bilgi ve belgeleri saklamak ve Bilişim' suçlarından 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istenmişti. CİHAN

Yorumlar