Uz. Dr. İbrahim Erbay: Sigara ve aşırı kilo astımı tetikliyor

Sigara kullanımı ve aşırı kiloların astım hastalığını tetiklediğini belirten Uz. Dr. İbrahim Erbay, sigarayı bırakmanın ve kilo vermenin astım kontrolünü kolaylaştırdığını söyledi.Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye...

Google Haberlere Abone ol
Uz. Dr. İbrahim Erbay: Sigara ve aşırı kilo astımı tetikliyor

Sigara kullanımı ve aşırı kiloların astım hastalığını tetiklediğini belirten Uz. Dr. İbrahim Erbay, sigarayı bırakmanın ve kilo vermenin astım kontrolünü kolaylaştırdığını söyledi.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı ve Sağlıklı Yaşamı Destekleme Derneği (SAYMER) Üyesi Uz. Dr. İbrahim Erbay, 6 Mayıs Dünya Astım Günü'nü kutlayarak astımla alakalı önemli bilgiler verdi.

Astımın, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyleyen İbrahim Erbay, "Astımın şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte, hastalık şiddeti aynı kişide zamanla da değişebilir. Geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım hastalığının tüm dünyada 300 milyon, ülkemizde ise 4 milyon kadar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan ölenlerin 250 bin kişi civarında olduğu tahmin edilmektedir." dedi.

Astım hastalığında sigara ve aşırı kilonun önemli bir etken olduğuna işaret eden İbrahim Erbay şöyle konuştu: "Yapılan çalışmalarda ülkemizde astım hastalarının yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 20-30’unun obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmak ve kilo vermek astım kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Erişkinlerde işgücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, hastane personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır. Bu nedenle Dünya Astım Gününde, ülkemizde astım konusunda farkındalığın arttırılması amacıyla kronik solunum yolu hastalıklarını önleme programı çerçevesinde aktiviteler ve bilimsel etkinlikler düzenlenmektedir."

Astım tedavisinin amacının hastalığı kontrol altına almak ve kazanılan iyilik halinin devamını sağlamak olduğuna dikkati çeken İbrahim Erbay, "Uygun ilaç ve astım hastalarının eğitimi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve astımlılar yaşamlarına hastalık nedeniyle kısıtlanmadan devam edebilirler. Hastalarımızdaki nefes yoluyla ilaç kullanma konusunda yaşadığımız sorunları, doğru bilgilendirmelerle aşmaktayız. Güncel verilere göre, ülkemizde sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda tam kontrol oranı yüzde 22’leri bulmaktadır. Halen dört astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servislere başvurmaktadır." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar