Uyuşturucu madde kullanımında ilk deneme yaşı 15-19

Meclis Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, madde kullanımında ilk deneme yaşının 15–19 olduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Uyuşturucu madde kullanımında ilk deneme yaşı 15-19

Meclis Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, madde kullanımında ilk deneme yaşının 15–19 olduğunu bildirdi.

TBMM’nde 23. yasama döneminde Madde Bağımlılığı ile Mücadele Araştırma Komisyonu’nun başkanlığını yürüten AK Parti Adana Milletvekili Ünüvar, 2013 TUBİM raporunun madde bağımlılığının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çocuk ve gençler için önemli bir sorun olduğunu gösterdiğini kaydetti. Söz konusu raporda yaşam boyu madde kullanım oranının erkeklerde yüzde 3.5, kadınlarda yüzde 2.6 diye tespit edildiğini ifade eden Ünüvar, “Kişinin maddi durumu asgari ücret civarına indikçe kullanım oranları artıyor. Medeni durumda ise bekâr yaşayan insanların evli olanlara oranla daha fazla madde bağımlısı olduğu görülmektedir. 2013 yılında 5 bin kişiye yakın madde bağımlısı yataklı tedavi merkezlerinde tedavi olmuş. 200 bin kişi ise polikliniklerde ayaktan tedavi edilmiştir. 2013 yılında özellikle bulaşıcı hastalıklarda tedavi gören ve test yapılan madde bağımlılarının yüzde 50’sinin HCV hastalığına yakalanması da beklenen bir istatistiktir. Özellikle 2013 yılında madde bağımlılığında sırası ile sigara, esrar ve alkol ilk üç sıradadır. Yasadışı kullanılan madde olarak da esrar birinci sıradadır.” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Ünüvar, madde bağımlılığının insan sağlığını tehdit eden dünyanın en önemli sorunlarından birisi olduğunu belirtti. Sağlığın; ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlandığına dikkat çeken Necdet Ünüvar, “İşte bu tanımı tamamen yok edebilen veya bozabilen tek sorun madde bağımlılığıdır. Ruhen bozar; çünkü madde bağımlıları psikiyatri kliniklerinde tedavi edilir. Bedenen bozar; vücudumuza fizyolojik zararlarını herkes bilir. Sosyal yönden sağlığımızı bozar; etrafımızdaki kişilerle, ailemizle, arkadaşlarımızla ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiler. Kısacası bilimsel literatürlerde yer alan sağlık kavramında hiç bir şey bırakmaz.” açıklamasında bulundu.

Tüm sağlık problemlerindeki gibi, madde bağımlılığında tedavi maliyetlerinin korunma harcamalarından çok yüksek olduğunu hatırlatan Ünüvar, Madde Bağımlılığı İle Mücadele Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporun madde kaçakçılığı ve kullanımın konusunda önemli tespitlerde bulunduğunu anlattı. Komisyonun konuya sadece ahlaki ve adli açıdan bakmadığını; sağlık, toplumsal huzur ve terörle yakın ilişkisini de irdelediğini dile getiren Ünüvar, madde bağımlılığı ile mücadelede başarının bireysel çabaların yanında toplumun tam buna dâhil olmasıyla mümkün olacağını vurguladı.

CİHAN

Yorumlar