Uyuşturucu ile mücadelede en etken zemin aile

Son günlerde sık sık gündeme gelen uyuşturucu vakaları sonucu hayatların kaybolmasına yönelim uzmanlar aileleri uyardı. Medical Park Samsun Hastanesi’nden Psikolog Mustafa Güral, "Yapılan araştırmalar ve gözlemler gösteriyor ki uyuşturucu...

Google Haberlere Abone ol
Uyuşturucu ile mücadelede en etken zemin aile

Son günlerde sık sık gündeme gelen uyuşturucu vakaları sonucu hayatların kaybolmasına yönelim uzmanlar aileleri uyardı. Medical Park Samsun Hastanesi’nden Psikolog Mustafa Güral, "Yapılan araştırmalar ve gözlemler gösteriyor ki uyuşturucu kullanımına zemin hazırlayan durumların başında aile kurumundaki aksaklıklar belirleyici rol oynamaktadır." diyerek ailedeki huzur mutluluğa dikkat çekti.

“26 Haziran Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü” nedeniyle açıklama yapan Güral, gençlerin uyuşturucuya yönelmesinde belirleyici olan aile tutumu olduğuna dikkat çekti. Güral, "Çocuğa aşırı ve gereksiz disiplin uygulamak, ilgi, sevgi, anlayış ve şefkatin yeterince aşılanamamış olması, aidiyet oluşturamamak, çocuk üzerinde aşırı beklenti oluşturmak, etik, ahlaki değerlerin yerleşmemiş olması, ebeveynlerin kendilerine ya da birbirlerine yönelmeleri dolayısıyla çocuğa ilginin yeterince yönelmemiş olması, aile içi tartışmalar, anlaşmazlıklar, boşanma, çocukların ebeveynleri dışında bakıcı veya büyük ebeveynlerce bakılması. Uyuşturucu ile mücadelede aile çok önemli bir zemindedir. Ancak gençleri / bireyleri uyuşturucuya sürükleyen tek sebep de aile dinamikleri değildir. Zemin oluşturan diğer faktörler bireyin baş etme ile ilgili kaynaklarının yeterince gelişmemiş olması, heyecan arayışı, risk almaya yatkınlık ve son olarak soya çekim özellikleri de belirleyici olabilmekteler.” dedi.

ÇOCUĞUNUZUN UYUŞTURUCU KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

Psk. Güral, “Birden farklılaşan davranışsal özellikler, akademik alandaki ard arda alınan başarısızlıklar, duygusal geri çekilme hali, içe yönelme ve durağanlaşma, arkadaşlıklarında ve sosyal çevresindeki değişimler, ailece yapılan etkinliklere katılımda azalma, özbakımına, dış görünümüne ilgisinin azalması, temel işlevsellik alanlarında bozulmalar (uyku, iştah, dikkatte azalma gibi). Son olarak da fiziksel özelliklerindeki değişimler dikkate alınmalı. Bu özelliklerin bir ya da birkaçının varlığı durumunda elbette ki ilk aklımıza gelecek husus uyuşturucu kullanımı olmayabilir sonuçta az önce bahsettiğimiz durumlar birçok farklı soruna işaret edebiliyor. Ancak bu özellikler bizim için önemli ipuçlarıdır, bu ipuçlarını iyi yorumlamak sürece olabildiğince erken müdahale edebilmek adına önemlidir.” diye konuştu.

UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMINDAN ARINMANIN YOLLARI

Uyuşturucu madde kullanımından arınmanın yollarını özetleyen Psikolog Güral, “Uyuşturucu madde edinilebilecek ortam ve şartlardan uzak durma, arınma. Yaşam tarzı değişikliğine gitme, günlük aktivite planlamasının kimliğine uygun ve işlevsel şekilde düzenleyebilmek. Gerekirse medikal ve tıbbi desteğe başvurmak. Uyuşturucuya yönlendiren temel sebepleri, sorunları ortadan kaldırmak.”

UYUŞTURUCU MADDE KULLANANLAR TEDAVİ OLABİLİRLER Mİ?

Medical Park Samsun Hastanesi’nden Psikolog Mustafa Güral “Uyuşturucu madde kullananlar elbette ki tedavi olabilirler. Gerekli şartlar oluşturulduğunda, tedaviye karşı motivasyonu yüksek kişilerin tedavilerinde başarı oranı yüksektir. Uyuşturucu kullananlar arasında bu durumun tedavisinin olamadığına yönelik olan yanlış bir kanı vardır. Sırf bu gerekçeyle kişiler tedaviye başlamayabiliyorlar. Halbuki kişinin azmi ve gerekli uzman kişilerle işbirliği sayesinde bu durumun üstesinden gelinebilmektedir.” dedi. CİHAN

Yorumlar