'Uyuşturucu, çocuğunuzun gözlerinden size bakıyor'

Anne ve babalar için çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlamanın ilk yolunun gözlerine bakmak ve onu iyi tanımak olduğunu söyleyen İstanbul Adile–Sadullah Polis Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi, Adli Bilimler Uzmanı ve Bağımlılık Danışm.

Google Haberlere Abone ol
'Uyuşturucu, çocuğunuzun gözlerinden size bakıyor'

Anne ve babalar için çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlamanın ilk yolunun gözlerine bakmak ve onu iyi tanımak olduğunu söyleyen İstanbul Adile–Sadullah Polis Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi, Adli Bilimler Uzmanı ve Bağımlılık Danışmanı Emniyet Müdürü Zafer Ercan, İzmir Üniversitesi öğrencileriyle biraraya geldi. “İnsana sonsuz, bağımlılığa sıfır tolerans!” sloganıyla her türlü bağımlılığa karşı mücadele veren Ercan, “Bir kereden bir şey olmaz, labirentin sadece girişidir. Paketinizde kaç tane sigara kaldığını kontrol ediyor ve sigara alacağınız bakkal için yolunuzu hesaplayarak evinizin kapısından çıkıyorsanız, siz bir bağımlısınız demektir.” dedi. Anne ve babalara da önemli uyarılarda bulunan Ercan, “Çocuğunu tanıyan, alışkanlıklarını bilen bir anne ya da baba, çocuğunun gözlerinin içine bakmalı. Gözbebekleri normalden çok büyükse uyarıcı, çok küçükse uyuşturucu kullanıyor olabilir. Eğer toplu iğne başından bile küçük gözbebekleri görüyorsanız hemen hastaneye başvurun, ölümle karşı karşıya olabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Uyuşturucu ve uyarıcı satanların hiçbirinin birer bağımlı olmadığına dikkat çeken Zafer Ercan, “Hiç başlamamaktan önce bağımlılığa giden yola açılan ortamlarda hiç bulunmamak en önemlisi. Arkadaşlık, özenme, zaaflar, sanal reklam ve elbette bedava teklif edilen ilk deneyim, sona giden labirentin giriş kapısını açıyor.” dedi. Piyasaya sokulmak istenen bütün ürünlerin ilk denemelerinin sigara üzerinden yapıldığını vurgulayan Ercan, doktor tavsiyesi olmayan ağrı kesicilerin bile kullanılmaması gerektiği konusunda öğrencileri uyardı. 2013 yılında madde bağımlılığı yüzünden Türkiye’de yedi kişinin hayatın kaybettiğini ve bu kayıpların tamamının temelinde “bonzai” adıyla bilinen maddenin bulunduğunu kaydederek, aynı madde sebebiyle felç ve benzeri pek çok kalıcı rahatsızlıkla karşılaştıklarını söyledi.

NARKOTERÖR

Dünya üzerinde uyuşturucudan kazanılan paranın 600 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Emniyet Müdürü Ercan, “Madde kullanmak, teröre destek vermektir. Kullandığınız her türlü maddeyle siz aslında terörün finansörüsünüz, çünkü uyuşturucudan kazanılan tüm para teröre gidiyor.” diye konuştu. Bir bağımlının, kendisine ve ailesine aylık maliyetinin 7 bin lira dolayında olduğunu belirterek, “Hırsızlık ve fuhuşla başlayan, cinayete ve hattâ teröre kadar devam eden tüm suçların başlangıcında madde bağımlılığını görebilirsiniz.” dedi.

Ercan’a sunumunda eşlik eden İzmir Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve oyuncu Volkan Severcan ise Türkiye’de madde bağımlılığı yaşının son yıllarda 10-11 seviyesine kadar indiğini belirtti. Severcan, “Ekmeğin üzerinde, 'Küflüdür, yenilmesi halinde ölüme yol açar.' yazsa bir kişi bile almaz ancak sigara paketindeki uyarıyı kimse dikkate almıyor.” şeklinde konuştu. Bir anlık hevesin bir ömür boyu bireyin insanın peşini bırakmadığını, hayat kalitesini düşürdüğü gibi ölüme varan sonuçlara yol açabildiğini hatırlatarak, "Christione F.’nin Korkunç Anıları: Eroin" adlı kitaptan yola çıkarak Korhan Abay tarafından yazılan ve Bora Severcan tarafından sahneye koyulan, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde İzmir Özel Fatih Koleji Kültür Merkezi’nde sahneleyecekleri "Sersefil (Korkuyorum Sevgilim)" oyununa öğrencileri davet etti. CİHAN

Yorumlar