Uyuşturucu bağımlılığına giden yol sigaradan geçiyor

Gediz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sosyal Sorumluluk Kulübü, uyuşturucuya savaş açtı.

Google Haberlere Abone ol
Uyuşturucu bağımlılığına giden yol sigaradan geçiyor

Gediz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sosyal Sorumluluk Kulübü, uyuşturucuya savaş açtı. Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu’nun verilerine göre bağımlılık yaşının 11’e kadar düşmesi, özellikle lise ve üniversite öğrencileri arasında kullanımın artması sebebiyle “Bu Hayat Senin, Madde Kullanımına Hayır” projesi başlatıldı. Duyarlı gençlerin öncülük ettiği kampanya kapsamında ilk olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Bircan Birkan davet edildi. Birkan, uyuşturucuyla mücadele için kolları sıvayan gençlere, kullananları hızla ölüme götüren bu batağa nasıl düşüldüğünü anlattı, çarpıcı örnekler verdi.

Tecrübeli polis, uyuşturucuya giden yolun sigaradan geçtiğine işaret etti. Uyuşturucu bağımlıların tamamının aynı zamanda sigara tiryakisi olduğunun altını çizen Birkan, “Çocuklar ve gençler önce tek tek sigarayla başlıyor, sonra paket paket sigara içiliyor. ‘Bir defadan ne olacak ki?’ denilip uyuşturucuya geçiliyor ve insanı felakete götüren bir yola girilmiş olunuyor.” şeklinde konuştu. Anne ve babaların, çocuklarının yanında sigara içerken bir kez daha düşünmesini isteyen Birkan, gençliği zehire arkadaş çevrelerinin sürüklediğini vurguladı: “Gençlerimizi uyuşturucuyla arkadaşları tanıştırıyor. ‘İyi gelir’, ‘Kendini mutlu hissedirsin’, ‘Hoşuna gitmezse kullanmazsın’, ‘Bir kez denemelisin’ gibi sözler, ne yazık ki büyük bir tuzak. Bu arkadaş baskılarına merak, sosyal gruba girebilme ve kendini ispat etme isteğiyle özenti de eklenince gençliği hızla kötü sona götüren süreç başlıyor. İlk kullanımda ölümler bile yaşanıyor. Tehlikenin farkında olursak bu tuzağa düşmeyiz. Gençlerimizden tek isteğimiz, uyuşturucunun nelere mal olduğunu bilmeleri ve dikkatli olmaları.”

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fehmi Özgüner, Bircan Birkan’a plaket vererek teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar