Uyum meclisleri KRV’de katılım için daha etkin rol alacak

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yaşayan 3 milyon yabancı pasaportlu göçmenin hem uyuma hem de Alman toplumu ile birlikte siyasi hayata katılımını sağlamak adına yürürlükte olan eyalet uyum yasalarında iyileştirmelere gidildi.

Google Haberlere Abone ol
Uyum meclisleri KRV’de katılım için daha etkin rol alacak

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yaşayan 3 milyon yabancı pasaportlu göçmenin hem uyuma hem de Alman toplumu ile birlikte siyasi hayata katılımını sağlamak adına yürürlükte olan eyalet uyum yasalarında iyileştirmelere gidildi. 18 Aralık’ta Meclis Uyum Komisyonu’ndan geçen iyileştirme ile birlikte Alman vatandaşlığına geçmiş göçmenlerin uyum meclisleri seçimlerinde oy verebilmelerinin yolu açılmış oldu.

Bunun için sadece önceden müracaat yapılması gerekecek. Eyalet Uyum Meclisleri Başkanı Tayfun Keltek yeni düzenlemeyi “Uyum için iyi bir yasal çerçeve oluştu” sözleriyle tarif etti. Keltek, “Uyum meclisleri yasal zeminde belediyelerin en önemli gündemleri arasına girmenin yanı sıra komisyon kurarak göçmenlerin siyasi olarak temsilcisi konumuna getirildi.” dedi.

KRV Uyum Komisyonu Başkanı Yeşiller Milletvekili Arif Ünal da “Bir beldede 5 bin yabancı pasaport taşıyan göçmenin yaşaması durumunda o belediye uyum meclisi oluşturmak zorunda olacak” diyerek yenilikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ünal, 25 Mayıs’taki KRV Uyum Meclis’leri seçimlerine katılma çağrısında bulundu.

Yeni düzenlemede en önemli gelişme olarak eğitimde çift dilliliğin artık bilimsel olarak kabul edilmesi ve anaokullarında imkanlar dahilinde iki dilli eğitime sıcak bakılması göze çarpıyor. Bunun için gerekli olan şart, yeterli sayıda aynı ana dili konuşan çocuğun ve o dilde eğitim verebilecek eğitmenin olması.

Diğer bir yenilik ise belediyelerin uyum için ayrılan bütçelerinin yeni oluşturulan entegrasyon merkezlerine ve uyum için çalışan kabul görmüş dernek ve kurumlara dağıtılması. Buna Avrupa Birliği, federal ve eyalet çapındaki projelere katılım ve buralardan maddi destek alınması da dahil.

Uyum meclislerine belediyedeki çalışanlar ile ilgili sorumluluklar getiriliyor. Şehirlerde yaşayan göçmen oranı ile belediye ve devlet kurumlarında çalışan göçmen oranının birbirine uymadığı bilinen bir gerçek. Bu dengesizliği de gündeme alabilecek yeni uyum meclisleri resmi kurumların farklı kültürlere açılımında önemli rol alacak.
CİHAN

Yorumlar