"Uyum meclisleri belediye komisyonlarından daha önemi hale geldi"

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde 25 Mayıs özellikle göçmenler için adeta bir ‘süper seçim günü’ olacak. Eyalette Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin yanı sıra belediye ve uyum meclisi seçimleri eş zamanlı olarak yapılacak....

Google Haberlere Abone ol
"Uyum meclisleri belediye komisyonlarından daha önemi hale geldi"

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde 25 Mayıs özellikle göçmenler için adeta bir ‘süper seçim günü’ olacak. Eyalette Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin yanı sıra belediye ve uyum meclisi seçimleri eş zamanlı olarak yapılacak. KRV Eyalet Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek, uyum meclislerinin etkisinin belediye meclisinde başarılamayacak şeyleri başaracak kadar arttığını aktararak seçime katılma çağrısında bulundu.

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV), Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin yapılacağı 25 Mayıs tarihinde eş zamanlı olarak belediye ve uyum meclisi seçimlerini de yaparak bir nevi “süper seçim günü” yaşayacak. KRV Parlamentosu’nun Belediye Kanunu’nun 27. maddesinde yaptığı değişikliği hatırlatan KRV Eyalet Uyum Meclisi ve Köln Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek, uyum meclisleri için “belediye komisyonu ve fazlası” tabirini kullanıyor. Uyum Meclisi’nin Köln’de 15 çift dilli okula vesile olduğunu bildiren Keltek, “Uyum meclislerinin önemini bir tek bizim göçmenler anlamadı.” ifadesini kullandı.

UYUM MECLİSLERİ GÖÇMENLER İÇİN EN ÖNEMLİ POLİTİK KURUM

Yeni dönem için de Köln Uyum Meclisi’ne Köln Alman-Türk Sosyal Demokratlar Listesi (TSD – liste 1) ile aday olan Keltek ve ekibi seçim çalışmalarını istişare etti. Cihan'un sorularını cevaplandıran Keltek, Belediye Yasası’ndaki değişiklikle eyaletteki 107 uyum meclisinin öneminin daha da arttığını belirterek şöyle dedi: “Uyum Meclisi bana göre 'belediye komisyonu ve fazlası'dır. (Ratsausschuss plus). Belediye Meclisi'nde okul komisyonu, kültür komisyonu kendi konularını işlerken, uyum meclisi de uyumu ilgilendiren konuların işlenip sonuca bağlandığı kurum. Uyum meclisleri göçmenlerin temsilciliği aynı zamanda. Bu meclisler bizim konularımız açısından her politik kurumdan çok daha büyük önem taşıyor. Hiçbir belediye meclisinde göçmen sorunlarını çoğunluk olarak gündeme getirecek bir grup yok, yerel seçim hakkı verilse de 5-6 temsilciyle olmaz. Bunların karara bağlandığı yer uyum meclisi.”

UYUM MECLİSİNİN ÖNERDİKLERİNİN YÜZDE 80’İ BELEDİYEDE KABUL EDİLİYOR

Üyelerinin üçte birinin Belediye Meclisi üyelerinden oluştuğunu belirten Keltek, “Uyum Meclisi'nde kabul edilen şeylerin yüzde 80’i belediye meclisinde kabul ediliyor.” dedi. Köln Uyum Meclisi’nin başarılarından örnekler veren Keltek, “Doğal iki dilliliğin Köln’de benimsenmesini sağladık. Yaklaşık 15 okulda okumaya iki dilli alfabeyle başlanıyor. Çocuk yuvalarına da yansıtmaya çalıştık. Ayrıca Köln Belediye kurumlarında meslek eğitimi gören göçmen oranı yüzde 2,5’ti, uyum meclisi çalışmaları sonucu yüzde 30’a yükseldi.” bilgisini paylaştı.

TÜRKİYE SİYASETİNE İLGİMİZİN YARISINI BURAYA GÖSTERSEK HAYATIMIZ DEĞİŞECEK

Uyum Meclisi seçimlerine katılımın yüzde 12’de kalmasıyla ilgili Keltek şunları söyledi: “Vatandaşlarımız burada yaşarken beyinleri Türkiye’de. Seçime yüzde 10 oranla katılan vatandaşların demokratik toplumda dezavantajlı olması gayet doğal. Türkiye’deki siyasete harcadığımız enerjinin yarısını buraya harcasak burdaki yaşamımız çok değişecek.”

Keltek, TSD grubu olarak Köln’de tüm içerikli konuları gündeme getiren, şimdi de programı olan grup olduklarını ekledi. CİHAN

Yorumlar